Vlas: Extradarea lui Popa nu va schimba nimic - nici soarta lui Vintu, nici a pagubitilor FNI

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 18:00
2575 citiri
Vlas: Extradarea lui Popa nu va schimba nimic - nici soarta lui Vintu, nici a pagubitilor FNI

Ioana Maria Vlas, "mama FNI", sustine ca extradarea in Romania a lui Nicolae Popa, fostul administrator al Gelsor, nu va schimba nimic, nici in ceea ce il priveste pe Sorin Ovidiu Vintu, nici in privinta sanselor de recuperare a banilor de catre pagubiti.

"Nu schimba nimic aceasta venire(...) FNI a fost judecat, are o sentinta definitiva si irevocabila(...) Trebuie disociat dosarul FNI, care e un dosar incheiat, de restul faptelor reprobabile si antisociale, care se judeca intr-un alt dosar", a comentat Vlas la Antena3 vestea ca presedintele Indoneziei a semnat decretul de extradare a lui Nicolae Popa si acesta va fi adus in tara in urmatoarele treizeci de zile.

Nicolae Popa, extradat in Romania unde va fi incarcerat

In prezent Sorin Ovidiu Vintu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, acuzat fiind ca l-a ajutat pe acesta sa se sustraga pedepsei de 15 ani de inchisoare primite in dosarul FNI.

Pe de alta parte, Ioana Maria Vlas a fost recent trimisa in judecata de procurorii DNA Alba, alaturi de alti inculpati, intr-un dosar bazat pe plangerile a 5.363 de investitori FNI.

Ioana Maria Vlas, trimisa in judecata in dosarul FNI Sibiu

Cu toate ca aceste procese sunt pe rol, Ioana Maria Vlas sustine ca venirea in tara a lui Nicolae Popa nu va avea niciun efect, asa ca investitorii sa nu isi faca prea multe sperante.

"Domnul Popa, atunci cand a plecat, a plecat pentru ca trebuia sa plece, in primul rand din motivele lui Sorin Ovidiu Vintu. Pentru a nu fi aici, pentru a nu fi obligat sa spuna ceea ce stie. Departe, nu a mai spus nimic", a declarat Vlas la Antena3, adaugand ca Popa a fost tinut departe de tara timp de 11 ani de "cine a avut puterea si dorinta sa il tina departe de tara".

Vlas a refuzat sa dea nume, dar a spus ca se refera la "un intreg context, care este corupt pana in maduva oaselor".

"Domnul Vintu singur nu putea sa il tina departe, avea nevoie de ajutor din toate domeniile. A fost si este un om foarte puternic, a recunoscut singur ca a infiltrat structurile statului, ca are oameni peste tot. De vreme ce, pana la ora actuala, a scapat de inculparea majora, aceea de autor moral si beneficiar al fraudelor din FNI, inseamna ca mai are inca putere", a mai adaugat Ioana Maria Vlas.

In plus, aceasta a precizat ca, asa cum il cunoaste ea pe Nicolae Popa, "o persoana cumsecade", acesta va ramane pe aceeasi pozitie ca si pana acum, adica nu il va implica pe Sorin Ovidiu Vintu.

"Ma indoiesc ca Nicolae Popa ar fi plecat din Romania ducand cu el probe 'condondente' cerute pana acum de justitie, hartii semnate cu manuta lui de domnul Vintu. Nicolae Popa a plecat din tara dupa mine si o mare parte din documente nu au mai fost gasite. (..)Dosarul s-a incheiat cu aceasta sentinta, 15 ani de condamnare pentru Nicolae Popa. E sentinta definitiva si irevocabila", a mai spus Ioana Maria Vlas.

Vlas face dezvaluiri: Popa nu va fi adus in Romania, banii domnului Vintu fac minuni

Aceasta a mai sustinut ca probele care ar fi putut sa il incrimineze pe Vintu "au disparut demult" si ca "au fost duse nu se stie unde si nu se stie de cine".

"Din dosare reiese ca nu mai sunt o serie de documente, iar inscrisurile, daca au existat, au existat in interiorul SOV Invest, nu la vederea mea(...) Eu nu am vazut asa ceva, singurele inscrisuri care pot sa devina probe sunt cereri de rascumparare semnate de domnul Vintu intr-un carnet al lui Nicolae Popa", a mai spus Ioana Maria Vlas.

Pe de alta parte, aceasta a spus ca daca procurorii ar fi vrut ar fi putut sa ia in considerare anumite probe si chiar inscrisuri existente, cum ar fi expertiza in cazul Cibela.

"Consultati expertiza in cazul Cibela. Domnul Vintu a acordat un credit unui om de afaceri care era patronul Cibelei, el a recunoscut in fata instantei ca nu ma cunoaste si ca acest credit i-a fost acordat de domnul Vintu. Banii primiti i-au fost returnati domnului Vintu intr-un cont personal, desi domnul Vintu se angajase sa ii returneze FNI. 550.000 de dolarii in paguba pentru FNI", a declarat Vlas, precizand ca si daca nu ar exista probe cu inscrisuri, "declaratiile trebuie sa stea in picioare, daca sunt mai multe".

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: Ziare.com