Ioana Mihăilă: ”Văd că încă e confuzie la nivel înalt. Până în 2026, ar trebui să avem finalizate 25 de clădiri destinate funcţionării spitalelor”

Luni, 18 Iulie 2022, ora 23:21
3259 citiri
Ioana Mihăilă: ”Văd că încă e confuzie la nivel înalt. Până în 2026, ar trebui să avem finalizate 25 de clădiri destinate funcţionării spitalelor”
Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății

Fostul ministru USR al Sănătăţii Ioana Mihăilă afirmă, luni seară, că, deşi au trecut opt luni de la preluarea guvernării de actuala coaliţie, ”încă e confuzie la nivel înalt cu ce se poate finanţa din PNRR”.

Mihăilă explică faptul că 1,7 miliarde de euro sunt alocaţi infrastructurii spitaliceşti - construcţia de spitale noi sau de corpuri noi de spital, precum şi pentru dotarea lor cu aparatură. Potrivit fostului ministru, dacă autorităţile îşi fac treaba, până în 2026 ar trebui să avem finalizate 25 de clădiri destinate funcţionării spitalelor.

”Au trecut 8 luni de la preluarea guvernării de către actuala coaliţie şi văd că încă e confuzie la nivel înalt cu ce se poate finanţa din PNRR. Reiau deci ce cuprinde PNRR ul în componenta de investiţii în infrastructura de sănătate. Cea mai mare parte din fondurile destinate sănătăţii din PNRR este alocată infrastructurii spitaliceşti. Vorbim de aproape 1,7 miliarde de euro (din 2,45 miliarde de euro destinaţi sănătăţii) care vor fi utilizaţi pentru construcţia de spitale noi sau de corpuri noi de spital, precum şi pentru dotarea lor cu aparatură”, a scris, luni seară, pe Facebook, Ioana Mihăilă.

Aceasta dă câteva exemple: ”Vor putea fi finanţate secţii noi de oncologie, secţii de infecţioase, secţii de psihiatrie, clădiri noi pentru spitalele care îşi desfăşoară activitatea în clădiri cu risc seismic sau aflate în stare avansate de degradare, maternităţi noi etc”.

”Dacă autorităţile centrale şi locale îşi fac treaba, până în 2026 ar trebui să avem finalizate 25 de CLĂDIRI destinate funcţionării spitalelor construite şi puse în funcţiune. Teoretic, este posibil ca aceste clădiri să fie finalizate, dar e nevoie de competenţă şi voinţă la nivel administrativ. Practic, vedem şi noi cum nici după OPT luni nu este clar ce ar putea face PNRR-ul acesta pentru sistemul românesc de sănătate”, a mai scris Mihăilă.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că până în 2026 un număr de cel puţin 25 spitale noi sau unităţi spitaliceşti vor fi construite şi dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

”Ministerul Sănătăţii a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR. Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii in anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană”, a transmis atunci ministerul.

Instituţia a precizat că noile construcţii vor respecta cerinţele de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

”Includerea proiectelor în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii”, a mai precizat instituţia.

Luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, despre cele 25 de spitale construite prin PNRR şi a răspuns: “În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură destul de laborioasă. Problema este că nu vor construi 25 de spitale. În PNRR aceste 25 de spitale sunt finanţate pentru diverse îmbunătăţiri de construcţii, reamenajări, fie în totalitate, fie parţial în anumite secţii, deci nu se vor construi 25 de spitale”, a explicat secretarul de stat.

Întrebată câte dintre aceste spitale sunt noi, Adriana Pistol a răspuns: “Niciunul. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49 pe baza acelor criterii care au fost elaborate pentru a primi bani să-şi îmbunătăţească stadiul în care ei lucrează acum. Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25”.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a prezentat lista cu cele 49 de propuneri din PNRR din care Ministerul Sănătăţii va selecta 25.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Horoscop zilnic. Marți, 23 aprilie. Zodia care se va confrunta cu o problemă de sănătate
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Manifești un...
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
#Ioana Mihaila, #PNRR, #bani, #spitale, #USR , #spital