Anunt despre impozite de la Finante. Ce va insemna scaderea CAS de la 1 iulie

Joi, 29 Mai 2014, ora 15:57
4362 citiri
Anunt despre impozite de la Finante. Ce va insemna scaderea CAS de la 1 iulie

Finantele nu vor negocia cu FMI largirea bazei de impozitare, ca masura compensatorie pentru scaderea cotei cu 5 puncte procentuale la CAS, asa cum prevede scrisoarea de intentie, sustine ministrul Petrescu.

Ministrul a precizat ca reducerea va fi aplicata de la 1 iulie si va afecta veniturile la buget cu 1,5 miliarde de lei.

"La CAS am luat in calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare si in aceasta luna. In linii mari, este vorba sa ne bazam si pe veniturile de la buget si pe taxa de constructii speciale.

Vom vedea daca este vorba si de taierea de alte cheltuieli. Exista mai multe scenarii cu FMI. Sa vedem ce acord va fi convenit", a spus intr-o conferinta de presa ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Ea a precizat ca estimeaza pentru acest an o crestere economica mai mare decat anul trecut, cand s-a inregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decat cea inscrisa in legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegatia FMI.

Intrebata daca va aplica angajamentul din cea mai recenta scrisoare de intentie convenita cu FMI, de a largi baza de colectare a contributiilor sociale pentru a compensa scaderea de venituri provenite din reducerea cu 5 puncte procentuale a cotei CAS, Petrescu a spus ca nu intentioneaza sa negocieze sau sa aplice o astfel de masura.

Ponta: Reducerea CAS, punctul 1 la discutiile din iunie cu FMI

Cu cat scad veniturile din reducerea CAS

Ministrul Finantelor a aratat ca pentru a doua jumatate a anului scaderea contabila a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluata la 2,6 miliarde de lei, dar influentele pozitive - impozitul pe profit, scaderea cheltuielilor cu personalul bugetar si alte venituri - reduc aceasta suma la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde de lei.

Ioana Petrescu a evitat sa raspunda cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atat timp cat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in urma cu o zi ca rectificarea bugetara va fi operata abia in luna august.

Basescu: Sustin reducerea CAS, dar nu sunt suficient de inteligent sa inteleg de unde se va sustine

De altfel, Petrescu a refuzat sa raspunda la mai multe intrebari pe care le-a calificat ca fiind de competenta ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinta organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a mai spus ca acordul cu FMI este necesar, tinand cont de contextul international, dar spera ca la expirare sa nu mai fie nevoie de o noua intelegere. Acordul Romaniei cu FMI se incheie in toamna anului viitor.

Citeste si:
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia, Jandarmeria, Prefectura Capitalei şi IGSU în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă
PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului...
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Despre teza ”guvernului meu”, validată pentru prima dată de Traian Băsescu
Teza „guvernului meu” (format din „partidul meu”) este o teză băsistă prin excelență. Ea a fost formulată în primul mandat al domnului Băsescu Traian ca Primar General al Capitalei...
Sursa: MEDIAFAX