Cum a fost detonata economia romaneasca printr-o ordonanta si de ce s-a apasat pe buton: Prostie sau rea-credinta?

Autor: Ioana Petrescu - Senior Fellow
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:51
29572 citiri

Prin aprobarea Ordonantei 114, in data de 21 decembrie 2018, Guvernul a dat un atac concertat asupra a trei domenii strategice ale economiei: energie, telecomunicatii si finante.

Printre zeci de pagini de masuri se regasesc si cateva bune, insa multe dintre ele extrem de nocive, dintre care trei chiar letale pentru aceste domenii: taxa de 2% pe cifra de afaceri in industria energetica, taxa pe active de 0,2-0,4% in sistemul bancar si taxa de 3% din cifra de afaceri in industria de telecom.

In primele zile dupa impact, reprezentantii Guvernului negau realitatea si se intreceau in explicatii la televizor ca masurile acestea nu sunt taxe si nu vor avea efecte asupra populatiei.

Un pic mai tarziu, dupa ce efectele au inceput sa apara, Guvernul a incercat sa stinga focul cu furtunurile de apa. Mai exact, a aprobat Ordonanta 19 din 2019, care regleaza unele probleme din Ordonanta 114, printre care modul de calcul al taxei pe active. Insa nici incendiul si nici emisiile radioactive ale Ordonantei 114 nu se pot opri doar cu furtunuri cu apa. Care au fost efectele de care stim pana la acest moment?

Preturi mai mari

In economie e ca in biliard. Daca lovesti o minge, trebuie sa prevezi cum acea minge va afecta traseul celorlalte mingi din joc si unde va ajunge fiecare dintre ele la final.

Taxele majorate de aproape zece ori pe cifra de afaceri duc la preturi mai mari, platite de populatie. DIGI, Telekom, UPC si Vodafone au crescut preturile serviciilor de telecom pentru abonati.

Nu au fost singurii care au majorat preturile. Inflatia din Romania a ajuns de trei ori mai mare decat media UE. Conform ultimelor date Eurostat, in august 2019, Romania a avut cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre toate statele Uniunii.

Concedieri

Cand angajatorul trebuie sa plateasca taxe mult mai mari decat in anul precedent, este nevoit sa mai reduca din forta de munca pentru a putea plati salariile.

Telekom a restructurat 692 de pozitii din totalul de 5.831 de angajati. First Bank a concediat 379 de persoane si a inchis 40 de filiale, iar presedintele bancii a anuntat imediat dupa concedieri ca masurile sunt luate din cauza "mediului operational impredictibil, care ne determina sa ne reorganizam modelul de business pentru a ne asigura un viitor sustenabil". Adica, traduc eu, din cauza ordonantelor care introduc taxe enorme pe active peste noapte.

Credite mai putine

Taxa instituita pe active duce la o reducere a creditarii, mai ales pentru populatie. Datele BNR arata ca exact asta s-a intamplat, imediat dupa ce a fost publicata Ordonanta 114.

In decembrie 2018, s-au acordat gospodariilor credite pentru consum in valoare de 57,9 miliarde. In ianuarie 2019, aceste credite au scazut la 57,6 miliarde si in februarie 2019 au ajuns la 57,5 miliarde. Abia in martie 2019, odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei 19, situatia s-a redresat si nivelul de creditare a populatiei a ajuns la cel dinainte de intrarea in vigoare a Ordonantei 114.

Mai exact, intre Ordonanta 114 din decembrie 2018 si Ordonanta 19 din martie 2019, creditele totale catre populatie au stagnat la 133 miliarde, desi inainte de decembrie 2018 erau pe un trend ascendent. Ca si creditele pentru consum, creditele totale si-au revenit in martie 2019, dupa ce Ordonanta 19 a adus modificari Ordonantei 114 pe partea bancara.

Scaderea de exporturi si cresterea importurilor

Ordonanta 114 a facut ravagii si pe piata de energie. Mai exact, acum cumparam mai mult din afara! Exportul de energie electrica a scazut cu 32% in primele sapte luni ale anului 2019, in timp ce importurile au crescut cu 45%, conform INS.

Importurile de gaze ale Romaniei au fost in iunie 2019 de 360 de ori mai mari decat acum un an, conform ANRE. Iar aceste importuri reprezinta gaz rusesc, conform e-nergia.ro. Adica i-am ajutat pe rusi cu acesta ordonanta si ne-am sabotat pe noi!

Deprecierea leului

Importam mai mult decat exportam. Acest lucru duce la o crestere a deficitului de cont curent. Nevoia de valuta este mai mare decat cea de lei, deci leul a devenit mai putin valoros in comparatie cu monezile straine. Euro a ajuns la 4,7432 lei, fata de 4,6458 lei, cat era in ziua in care a trecut Ordonanta 114.

V-a crescut chiria in euro si dobanda la imprumutul in valuta? Si Ordonanta 114 a contribuit la asta!

Ne imprumutam mai scump

Cum spuneam, avem un deficit de cont curent urias, de 6 miliarde de euro, dupa doar primele 7 luni ale acestui an, rezultat al dezechilibrului dintre importuri si exporturi.

Un deficit bugetar de 3%, cat a avut Romania anul trecut, adica maximul admis de UE, alaturi de un deficit de cont curent urias, da fiori pe sira spinarii oricarui investitor strain care vrea sa imprumute tara noastra prin obligatiuni. Si ingrijorarea lor se traduce in imprumuturi mai scumpe pentru Romania.

In septembrie 2019, titlurile de stat pe 10 ani ale Romaniei au fost cotate in jur de 4,3%, in timp ce alte Poloniei de 2,07%, ale Ungariei de 2,27%, ale Bulgariei de 0,43% si ale Croatiei de 0,63%, conform profit.ro.

Este clar ca noi toti vom plati aceste imprumuturi dezavantajoase in viitor, prin noi taxe.

Companiile romanesti au fost lovite

Majorarea taxei pe cifra de afaceri de la 0,1% la 2% a redus cu 35% profitul Transelectrica in primul semestru al acestui an. Compania a fost nevoita sa se imprumute 134 milioane, ca urmare a majorarii taxei de 20 de ori.

Productia interna de gaze pare a fi in declin. Scaderea productiei PETROM a fost de 8% in primul semestru al anului 2019, conform e-nergia.ro. Statul roman este actionar majoritar la Transelectrica si detine 20% din PETROM, adica noi toti detinem parte din aceste companii care au fost lovite de Ordonanta 114.

Companii importante pleaca din Romania

"Cainele nu pleaca de la macelarie", ni se spunea anul trecut. Iata ca pleaca, daca macelaria nu mai are carne. Telekom s-ar putea retrage din Romania. CEZ si Enel vor si ei sa isi vanda afacerile din Romania si au demarat masuri concrete in acest sens. Directorul Enel a recunoscut demersurile firmei sale de a parasi piata din Romania, pentru ca nu ar mai produce randamentele dorite.

Aceste plecari pot duce la disponibilizari, cresteri de tarife si reduceri de investitii in tara noastra. Nu doar companiile straine sunt afectate, ci noi toti!

Concluzie

Am pierdut timp pretios negand realitatea si, in acest timp, incendiul a mistuit economia romaneasca. E cazul sa luam masuri drastice si sa eliminam aceste taxe cu totul, mai exact, e momentul sa punem un sarcofag pe aceasta bomba, sa oprim incendiul si emanatiile.

Efectele, ca si in cazul unei bombe atomice, se vor face simtite mult timp de acum incolo.

Avem, insa, responsabilitatea sa ne intrebam de ce s-a apasat pe buton? A fost prostie sau rea-vointa? Cum facem ca pe viitor o mana de oameni sa nu mai poata detona o buna parte din economia romaneasca peste noapte printr-o ordonanta.

Aceasta bomba economica ar trebui sa ne trezeasca la realitate, pentru ca problema e dincolo de cateva personaje nocive din actualul guvern, e sistemul care le-a permis ca, din condei, de pe o zi pe alta, sa detoneze trei domenii esentiale ale economiei.

Cine nu invata din greselile istoriei risca sa le repete. Sper sa invatam ceva din Ordonanta 114 si sa fie ultima nucleara economica din Romania!

Dr. Ioana Petrescu este consultant international pe probleme de administratie publica si directorul Centrului de Leadership si Inovare la SNSPA, fost ministru de finante si fost cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
Vicepremierul Tánczos Barna, care este și ministru de Finanțe, a anunțat că fiecare minister din actualul guvern va reuși să facă economii de 5 la sută la cheltuielile sale de...
Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
Începând de duminică, 19 ianuarie, TikTok își va închide complet aplicația în SUA dacă Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acestei rețele de socializare pe teritoriul...
  1. Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
  2. Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
  3. Locuirea, din ce în ce mai scumpă. Costurile pentru români au crescut cu 20% de la începutul lui 2023, printre cele mai mari salturi din UE
  4. De ce telefonul tău devine mai lent cu timpul și ce poți face pentru a-l accelera
  5. Șantierul Naval Mangalia, cândva profitabil, a ajuns în insolvență. Ce mare companie străină trebuia să-l salveze
  6. 7 reguli surprinzătoare privind banii pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc. "Veți ajunge să cheltuiți mai mult, pe termen lung"
  7. Când să apelezi la o agenție Google Ads pentru campaniile tale publicitare?
  8. Vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM ar putea fi blocată. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe
  9. RAPPS vinde la licitație un teren de lux, pe malul lacului Floreasca și cu vedere spre vila lui Iohannis. Care este prețul de pornire
  10. Ministrul Finanțelor îi pune la punct pe profesorii care amenință cu greve din cauza ”Ordonanței trenuleț". "Obiectivul meu este să putem asigura plata salariilor în 2025"