Ministrul Finantelor sustine ca evaziunea a scazut, dar nu poate da cifre concrete

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 11:33
4184 citiri
Ministrul Finantelor sustine ca evaziunea a scazut, dar nu poate da cifre concrete
Foto: Antena 3

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, este convinsa ca evaziunea fiscala a scazut, insa nu-si aminteste cifre concrete care sa ii sustina afirmatia.

"Evaziunea fiscala a scazut. Nu pot sa stiu toate cifrele pe de rost. Colectarile sunt conform planului, directia antifrauda isi face treaba. Cand vedeti actiunile cu Politia, cu Parchetul, la baza au stat actiuni antifrauda", a explicat Ioana Petrescu, joi seara, la Antena 3.

De asemenea, ministrul Finantelor a tinut sa precizeze ca exista noi masuri pentru combaterea acestui fenomen, care se afla in dezbatere publica.

"E vorba de loteria fiscala, care vine sa incurajeze conformarea voluntara si scaderea evaziunii la TVA, vorbim si de casele de marcat cu jurnal electronic, care ne ajuta sa vedem mai mult aceste tranzactii care se fac. Ele se vor conecta la un server central de la ANAF. Exista si controale antifrauda", a subliniat Ioana Petrescu.

Ce planuieste Guvernul: Premii prin loterie pentru platitorii de taxe

Consiliul Fiscal a estimat evaziunea fiscala pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, fata de 13,8% cat a estimat pentru 2012, in timp ce gradul de colectare este foarte scazut, de sub 60% din obligatiile bugetare, a spus presedintele institutiei, Ionut Dumitru, intr-o conferinta care a avut loc in luna iulie.

Ce e loteria fiscala

Ioana Petrescu a propus la inceputul lunii infiintarea unei loterii fiscale online pentru platitorii de taxe si impozite, care vor fi astfel premiati lunar.

"Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea inscrie online si pune detalii de pe Codul Fiscal si va exista o tragere la sorti in fiecare luna, cu premii", a aratat ministrul.

Persoanele care detin bonuri fiscale vor introduce intr-un sistem informatic dedicat loteriei, gestionat de Loteria Romana, numarul bonului fiscal, suma totala, numele, prenumele, precum si seria si numarul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria si numarul unui act de identitate valabil, seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscala al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal.

La extragerile lunare organizate de Loteria Romana vor fi acordate un numar de 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF, valoarea preconizata a fiecarui premiu fiind de 1.200 lei.

Case de marcat cu jurnal electronic

De asemenea, casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale.

Insa decizia a starnit nemultumirea comerciantilor.

Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania, a transmis ca aceasta schimbare va duce la cresterea costurilor pentru proprietarii de magazine, deoarece modulul de comunicatie GPRS dubleaza costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ioana Petrescu evaziune fiscala, #Ioana Petrescu combatere evaziune fiscala, #ministrul Finantelor evaziune fiscala , #ministrul Finantelor