Ziare.com

Protestele din sanatate au dat roade: Ce cresteri salariale promite ministrul Finantelor

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 14:56

   

Protestele din sanatate au dat roade: Ce cresteri salariale promite ministrul Finantelor
Ministerul de Finante va promova un proiect de lege care prevedere cresterea cu 10% a salariilor din Sanatate mai mici de 1.500 de lei, a declarat vineri ministrul Ioana Petrescu.

Majorarea va fi aplicata in doua transe de cate 5%, in decembrie 2014 si in martie 2015.

Proiectul ar urma sa fie aprobat de Guvern la 1 noiembrie. De aceasta masura vor beneficia 126.000 de salariati din sistemul sanitar, a precizat Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul Finantelor a anuntat vineri incheierea unui acord de colaborare cu Federatia Sanitas, prin care aceasta, la randul sau, se angajeaza sa renunte la actiunile de protest.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, oficialul a adaugat ca "Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii vor face o analiza pe baza datelor de care dispun, pentru identificarea unor solutii care sa conduca la angajarea in sistem, pe locurile vacante bugetare, preponderent a personalului de specialitate medico-sanitara".

In plus, va fi organizat un grup de lucru interministerial, care va lucra la legea salarizarii unitare.

Ioana Petrescu: Acordul cu FMI ramane in vigoare

Ioana Petrescu a precizat ca deciziile anuntate au fost luate in urma consultarii partenerilor internationali.

"Am consultat si Comisia Europena si Fondul Monetar International cu privire la aceste masuri. Avem un acord cu FMI si intelegerile cu partenerii internationali raman in vigoare", a spus ministrul.

La randul sau, Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, a declarat ca va continua consultarile cu Ministerul Finantelor Publice, iar proiectul de acord de colaborare va fi prezentat pentru validare Consiliului National al Federatiei pe 7 iulie.

"Vom continua consultarile cu Ministerul Finantelor Publice, in scopul identificarii celor mai bune solutii pentru disfunctionalitatile cu care se confrunta sistemul public de sanatate si asistenta sociala.

Acest proiect de acord de colaborare va fi prezentat pentru validare Consiliului National al Federatiei Sanitas pe data de 7 iulie. Pana atunci am convenit impreuna cu doamna ministru Maria Petrescu sa incetam actiunile de protest programate pentru saptamana viitoare", a afirmat Leonard Barascu, potrivit Agerpres.

Sindicalistii din Sanatate au initiat pe 23 iunie ample actiuni de protest. Acestea urmau sa se desfasoare pana la 1 iulie.

Medicii au iesit in strada: proteste timp de zece zile (Video)

Angajatii au solicitat cresterea cu 10% a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand 1 iulie, si aplicarea Legii 284/2010 in sanatate si asistenta sociala.

De asemenea, ei au cerut publicarea in Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Munca pe sectorul sanatate si activitati sanitar-veterinare, precum si deblocarea de urgenta a posturilor vacante in sanatate si asistenta sociala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 732 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor