Reacția ministrului Sănătății după ce unii medici de familie au refuzat să distribuie iodura de potasiu: ”Este puțin exagerată această teamă”

Marti, 29 Martie 2022, ora 23:47
3478 citiri
Reacția ministrului Sănătății după ce unii medici de familie au refuzat să distribuie iodura de potasiu: ”Este puțin exagerată această teamă”
Ministrul Sănătății exclude compensațiile financiare pentru medicii de familie care distribuie iodura de potasiu FOTO Facebook / Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacționat marți, 29 martie, după ce medici de familie din mai multe județe s-au opus solicitării de a distribui populației pastilele de iodură de potasiu motivând că acest lucru va cauza supraaglomerarea cabinetelor.

”Un medic de familie nu trebuie să facă acest lucru decât pentru pacienţii pe care îi are pe listă, nu pentru alţi pacienţi, şi în cadrul serviciilor pe care le furnizează un medic de familie nu există numai servicii, există şi parte care se numeşte capitaţie, pentru care dânşii primesc un anumit venit şi care include anumite activităţi inclusiv în interesul sănătăţii publice, pentru că aici discutăm de o acţiune în sprijinul protejării propriilor pacienţi de pe listă. Cred că aici toţi avem responsabilitate pentru oamenii din România în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii lor, cu atât mai mult medicii care au aceste persoane pe listă, pentru care au şi un anumit venit care se numeşte capitaţie”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR.

Întrebat dacă autorităţile iau în calcul ideea acordării unor compensaţii medicilor de familie pentru activitatea de distribuire a acestor comprimate, ministrul a răspuns:

”Nu cred că este cazul să discutăm despre compensaţii suplimentare, e vorba de un produs cu valoare foarte mică, o pastilă e chiar mai puţin de un leu. Pe de altă parte, dacă o familie are patru membri, e suficient ca unul să se prezinte ca să ia pentru toată familia, nu trebuie să se prezinte toţi patru. Nu e vorba de toată lista medicului de familie, ci numai de o parte a ei. Deci cred că este puţin exagerată această teamă în ceea ce priveşte supraaglomerarea cabinetelor de medicină de familie. E o activitate care se poate desfăşura rapid, noi o să-i ajutăm la organizare, inclusiv la distribuţia de la Direcţiile de Sănătate Publică către cabinetele medicilor de familie”.

Ministrul a explicat, de asemenea, că nu toţi pacienţii de pe listele medicilor de familie trebuie să primească comprimatele cu iodură de potasiu, ci doar cei cu vârste de până la 40 de ani. Rafila a adăugat că autorităţile încearcă să facă ”cât mai puţin birocratic” procesul de distribuire a acestor comprimate.

Rafila a adăugat că joi va discuta cu medicii de familie pe acest subiect şi că, în opinia sa, nu trebuie să se ajungă la polemici în spaţiul public. Acesta a exclus distribuirea comprimatelor prin autorităţile locale, spunând că doreşte să se apeleze ”la soluţii aplicabile” şi explicând că medicii şi autorităţile pot găsi împreună cea mai bună soluţie în interesul populaţiei.

Alexandru Rafila a mai spus că cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu acoperă necesarul la nivel naţional, inclusiv pentru persoanele neasigurate, şi poate exista şi ”un stoc tampon”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, la Prima TV, că nu-şi aminteşte de studentul Cătălin Cîrstoiu, deşi i-a fost profesor la Facultatea de Medicină. ”Am avut mii de...
În ce fază sunt cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj și când spune ministrul Rafila că vor fi gata
În ce fază sunt cele trei spitale regionale de la Iași, Craiova și Cluj și când spune ministrul Rafila că vor fi gata
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că spitalele regionale aflate în fazele cele mai avansate sunt cele de la Iaşi şi Craiova şi că urmează îndeaproape cel din...
#iodura de potasiu, #Alexandru Rafila, #medici de familie , #iodura de potasiu
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5