Iohannis, despre contracandidatul său la șefia NATO, premierul olandez Mark Rutte: „Cred că ne deosebesc geografia, istoria și unele teme” VIDEO

Joi, 21 Martie 2024, ora 15:41
2432 citiri
Iohannis, despre contracandidatul său la șefia NATO, premierul olandez Mark Rutte: „Cred că ne deosebesc geografia, istoria și unele teme” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO: Captură video/Facebook/Administrația Prezidențială a României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, 21 martie, că abordarea sa şi a contracandidatului său la funcţia de secretar general al NATO, Mark Rutte, sunt uşor diferite în ce priveşte viitorul Alianţei.

Iohannis mai spune că între el și Mark Rutte există o competiție constructivă.

Întrebat de presă ce îl diferenţiază de premierul olandez Mark Rutte, Iohannis a răspuns: „Cred că ne deosebesc geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre ... ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.

Iohannis a spus, înainte de a participa la Consiliul European, că are cu Mark Rutte o relaţie „normală” şi o „competiţie constructivă”.

În ziua în care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO, preşedintele Iohannis a publicat, în Politico, un „decalog” care ilustrează modul în care priveşte viitorul NATO.

Şeful statului a spus că acest „decalog” a fost „foarte bine primit”.

„Am avut discuţii bilaterale cu aliaţi şi mulţi au menţionat că li s-a părut că am venit exact cu temele care sunt foarte importante”, a detaliat el.

Întrebat dacă a discutat şi cu reprezentanţii statelor care îl susţin pe Rutte la funcţia de secretar general al NATO, Iohannis a spus că „aceste poziţii vor fi exprimate de statele respective şi de reprezentanţii lor, nu de mine”. „Despre aceste chestiuni nu se prea fac declaraţii, decât în formatul NATO”, a adăugat el.

Iohannis a vorbit şi despre discuţiile cu reprezentanţii statelor care îl susţin în cursă.

„La NATO nu este o procedură publică, nu se votează. Rezultatul se stabileşte consensual şi atunci aceste discuţii sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu doreşte ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat. Eu cunosc reacţiile, dar pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public”, a explicat el.

Întrebat dacă vizează şi altă funcţie la nivel înalt european, Iohannis a răspuns: „Eu mă concentrez pe discuţiile pentru NATO”.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
#Iohannis NATO, #Mark Rutte, #secretar general NATO, #deosebiri, #candidatura, #NATO, #Klaus Iohannis , #stiri Klaus Iohannis