De ce îl susține Marea Britanie pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO, nu pe Klaus Iohannis. „Este o majoritate pentru Rutte”

Sambata, 16 Martie 2024, ora 17:56
5111 citiri
De ce îl susține Marea Britanie pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO, nu pe Klaus Iohannis. „Este o majoritate pentru Rutte”
Klaus Iohannis la un summit NATO, alături de Joe Biden, Jens Stoltenberg și Mircea Geoană FOTO Hepta

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, a declarat că Marea Britanie îl respectă foarte mult pe președintele României Klaus Iohannis, dar îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru candidatura la funcția de secretar general al NATO, potrivit stirileprotv.ro.

”Trebuie să spun imediat că președintele Iohannis este un om de stat foarte respectat în Marea Britanie și am avut ocazia să mă întâlnesc cu președintele de două ori în acest an deja. Asta este clar.

În ceea ce privește secretarul general NATO, am avut deja un alt candidat înainte de candidatura președintelui Iohannis, premierul olandez Mark Rutte. Și Marea Britanie deja a spus că susține candidatura lui Rutte.

Rutte a candidat mai devreme și cred că este o majoritate pentru Rutte”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman.

Klaus Iohannis va trebui să îi convingă pe liderii Alianței că este potrivit pentru funcția de secretar general. Deocamdată, premierul olandez Mark Rutte este considerat favorit, fiind sprijinit de SUA, Franța, Germania și Olanda.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, argumentând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.

Anunţul preşedintelui Iohannis vine la puţin timp după apariţia informaţiei potrivit căreia România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei şi în contextul în care premierul olandez demisionar Mark Rutte beneficiază de o puternică susţinerea pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la şefia NATO.

Quarterly Report - Editia 4

Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Pe măsură ce Rusia avansează, NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Aliații NATO se apropie de o decizie de a trimite trupe în Ucraina pentru a antrena forțele ucrainene. Mișcarea ar fi o nouă estompare a liniilor roșii anterioare și ar putea atrage Statele...
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
#Iohannis NATO, #Klaus Iohannis, #Mark Rutte, #NATO , #premier