Președintele Senatului și al PNL, Ilie Bolojan, a explicat procedura care va fi urmată în cazul cererii de suspendare a lui Klaus Iohannis din funcția de șef al statului.
Această procedură se va declanșa în urma cererii de suspendare și a semnăturilor pe care le-a înaintat Partidul Oamenilor Tineri (POT), informează Realitatea la data de 7 februarie 2025.
"Cele două cereri care au fost depuse până acum nu au respectat condițiile de bază, în sensul că trebuiau depuse la ambele Camere. S-au depus doar la o singură Cameră prima dată și abia la vreo săptămână și câteva zile la cea de-a doua Cameră, iar cea de-a doua cerere nu avea numărul necesar de semnături pentru că între timp, până la data organizării ședinței, doi dintre cei care au semnat, fiind numărul exact, și-au retras semnăturile. Prin urmare, au fost efectiv niște motive, să spunem, de tip birocratic dacă l-aș putea numi așa. Acum această cerere are toate semnăturile și cred că săptămâna viitoare va fi organizat, conform procedurii, un Birou comun al celor două Camere, care, constatând că sunt respectate condițiile de convocare a plenului reunit, această cerere va ajunge pe ordinea de zi", a explicat Ilie Bolojan.
Bolojan a subliniat că, dacă această cerere de suspendare a lui Iohannis ar trece de Parlament, referendumul de suspendare s-ar organiza exact în perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale din anul 2025.
"Dacă acel referendum ar trece, gândiți-vă că practic ar trebui organizate alegeri prezidențiale ca un efect al trecerii referendumului după data stabilită în calendarul electoral, deci după data de 4 mai și de 18 mai. Prin urmare, este un nonsens instituțional", a explicat șeful Senatului.