Suspendarea președintelui Klaus Iohannis ajunge la a treia tentativă. Partidele din Opoziție au depus din nou semnăturile necesare și așteaptă ca inițiativa să fie supusă votului în plenul reunit. O decizie în acest sens va fi luată la începutul săptămânii viitoare, în cadrul unei ședințe a conducerii Parlamentului.
Până în prezent, partidele din Coaliția de la guvernare au blocat de două ori procedura de suspendare a lui Iohannis. Liderii acesteia au invocat motive tehnice și procedurale, care au dus la împiedicarea propunerii de suspendare în cadrul ședinței Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului. Din această cauză, propunerea nu a fost supusă votului în plenul Parlamentului, scrie observatornews.ro.
Reprezentanții Opoziției au fost nevoiți, astfel, să depună încă o dată semnăturile necesare. Au fost strânse 178 de semnături, în condițiile în care, conform Constituției, propunerea de suspendare a președintelui poate fi inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, ceea ce ar însemna minimum 155 de semnături.
De această dată, numărul semnăturilor a ajuns la 178, deoarece au semnat și 26 de senatori și deputați din partea USR. Totuși, conform Constituției, propunerea va fi supusă votului în Parlament doar dacă trece de ședința Birourilor Permanente Reunite, în cazul în care președintele României a comis fapte grave care constituie o încălcare a Constituției, și numai după consultarea Curții Constituționale.
Chiar și în cazul în care partidele aflate la putere ar iniția procedura de suspendare și aceasta ar fi aprobată în cadrul ședinței Birourilor Permanente Reunite, conform Constituției, Parlamentul ar trebui să demareze consultări, să solicite avizul Curții Constituționale, iar aceasta să se pronunțe asupra situației, stabilind dacă președintele a comis fapte grave care ar putea încălca Constituția României.
După avizul Curții Constituționale, propunerea de suspendare va fi supusă votului în plenul reunit al Parlamentului. Pentru ca această propunere să fie adoptată, este necesar votul majorității parlamentarilor, ceea ce înseamnă cel puțin 233 de voturi pentru ca președintele să fie suspendat din funcție.
Constituția stipulează că, în cazul în care acest lucru se întâmplă, un referendum ar trebui organizat în termen de maximum 30 de zile, prin care cetățenii români vor fi invitați să se pronunțe clar dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui sau nu să fie suspendat.
Săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, 10 februarie, conform surselor Observator, liderii din Senat și Camera Deputaților se vor întâlni într-o ședință a Birourilor Permanente Reunite, unde vor decide dacă vor aproba sau nu a treia încercare a Opoziției de a iniția procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis.