Artistul plastic Ion Bârlădeanu a murit. Povestea fabuloasă a colajelor care l-au făcut celebru peste noapte

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 23:20
3753 citiri
Artistul plastic Ion Bârlădeanu a murit. Povestea fabuloasă a colajelor care l-au făcut celebru peste noapte

Artistul plastic Ion Bârlădeanu, devenit cunoscut marelui public din intamplare, in timp ce traia de multi ani in ghena de gunoi a unui bloc, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat pe Facebook curatorul Dan Popescu.

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris pe Facebook curatorul Dan Popescu.

Curatorul Dan Popescu spunea despre o expoziţie din 2017 la H'Art Appendix: ”În Balcani, să n-ai umor e o tragedie. Acest aforism, transformat la un moment dat şi în banc politic, ascunde o cheie de acces pentru a înţelege o paradigmă culturală foarte profilată în spaţiul carpato-pontic. Aici avem parte de toate speciile de umor, de la ironie la băşcălie, de la umor absurd la reducere la absurd. Grotescul, hazul de necaz, zeflemeaua, ironia sau umorul negru, fantezia suprarealist-absurdă, gluma, bancul, băşcălia, umorul sec sau sarcasmul, nu cred că există vreo înfăţişare a spiritului umoristic care să absenteze de pe aceste meleaguri. În expoziţia de faţă desfăşurăm filmele de comedie în care totul e luat în balon, un respiro relativizant după marile încordări sufleteşti şi gastronomice ale Paştelui”.

Ion Bârlădeanu s-a născut în 1946, la Zăpodeni, judeţul Vaslui. Avea doar şapte clase primare şi doi ani de studii la Şcoala populară de arte. A fost gropar, muncitor în fabrică, paznic la Casa Poporului. După Revoluţia din 1989 a trăit din reciclarea sticlelor.

A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Feneş, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

La vârsta de 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la Bucureşti, 20 de lucrări pe teme politice, care îi sunt subiectul preferat. A expus apoi la Basel şi Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

În 2009, regizorul Alexander Nanau a făcut un film documentar, marca HBO România despre artist, numit ”Lumea văzută de Ion B./ The World According to Ion B.”, film care a obţinut Premiul Emmy International, categoria ”Arts Programming”.

În 2015, a fost lansat proiectul „Bucureşti. O lume de Ion Bârlădeanu şi Carmen Lidia Vidu”, în care cei doi artişti au mixat imagini şi personaje cu care au identificat Bucureştiul urban.

Artistul era reprezentat de galeria H’Art din Bucureşti (105-107 Str. Mihai Eminescu). Lucrările sale au fost expuse la Londra, Copenhaga, Basel, Paris alături de artişti consacraţi precum Andy Warhol şi Marcel Duchamp.

Citeste si:
Biciclistul implicat în accidentul soldat cu moartea unui profesor universitar la Cluj a fost reținut VIDEO
Biciclistul implicat în accidentul soldat cu moartea unui profesor universitar la Cluj a fost reținut VIDEO
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a anunțat că biciclistul de 24 de ani, care a fugit de la locul accidentului în care a murit profesorul Radu Bălan, a fost reținut pentru 24 de...
Fostul dictator sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani. Era supranumit ”Călăul de la Gwangju”
Fostul dictator sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani. Era supranumit ”Călăul de la Gwangju”
Chun Doo-hwan a condus ţara cu o mână de fier și a rămas una dintre cele mai urâte personalităţi din Coreea de Sud, inclusiv după ce a plecat de la putere. Fostul general a murit...