Ziare.com
Home > Personalitati > Ion Coja > Biografie
Ion Coja
Ion Coja, candidat INDEPENDENT la Alegerile Prezidentiale 2009

Despre Ion Coja

Ion Coja este scriitor si profesor universitar de limba romana. In vara lui 2009 a anuntat ca va candida la functia de presedinte al Romaniei, insa i-a fost respinsa candidatura.

Nascut pe 22 octombrie 1942, la Constanta, Ion Coja este casatorit, dar nu are copii.

Conduce fililala Bucuresti a Uniunii Vatra Romaneasca precum si Liga pentru Combaterea Anti-Romanismului (LICAR).

A fost senator in legislatura 1992-1996 din partea Partidului Democrat Agrar din Romania.

A incercat sa candideze si la alegerile prezidentiale din 1996, din partea Partidului Democrat Agrar din Romania, dar nu a intrunit condiile legale.

Studii

In 1965, a absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere

Activitatea profesionala

Din martie 1996 si pana in prezent a lucrat la Facultatea de Litere din Bucuresti, intai ca asistent, apoi ca lector si in final ca profesor universitar de limba romana

Activitate politica

In 1995 este ales prim vicepresedinte al PDAR si desemnat candidat al PDAR pentru alegerile prezidentale din 1996 In perioada 1992-1996 a fost senator de Constanta, din partea PDAR.

"Nu ne vindem tara!"

Ion Coja s-a nascut intr-o familie de mocani ardeleni, veniti cu oile in Dobrogea la inceputul secolului XX. Bunicii sai sunt originari din Bran, Rasinari si Sacele. Acest detaliu biografic explica, in mare masura, sensibilitatea si atasamentul deosebit pentru problemele Ardealului.

Ca senator, Ion Coja s-a remarcat prin numeroase interventii energice, prin campania initiata impotriva legiferarii dreptului strainilor de a cumpara pamant in Romania.

De altfel, Ion Coja a infiintat Liga pentru Combaterea Anti-Romanismului LICAR, organzatie care se implica radical in apararea drepturilor romanilor si reactioneaza la acuzatia ca romanii au participat la Holocaust.

Candidat respins la presedintie

In vara lui 2009 a aparut zvonul ca pe lista candidatilor la scaunul prezidential se afla si Ion Coja.

"Voi candida numai daca nu se iveste intre timp un candidat valabil sau mai valabil, pe care sa-l sprijin si sa-l votez si eu din tot sufletul", a declarat el atunci.

Coja se "temea" ca va fi ales. "Riscul este ca as putea castiga alegerile din toamna, ceea ce ar insemna ca urmatorii cinci ani sa nu-mi mai apartina si cinci ani de zile, ca presedinte al Romaniei, sa fiu obligat sa fac multe lucruri neplacute mie! Eu sunt foarte multumit de viata pe care o duc, de viata pe care am dus-o pana acum. Pentru stilul meu de viata, pentru ceea ce da farmec vietii mele, nu se potriveste ca eu sa-mi petrec la Cotroceni urmatorii ani, poate ca ultimii! In proiectul vietii mele, ultimii 5-10 ani erau planificati foarte riguros pentru cu totul alte lucruri", a precizat acesta intr-un interviu acordat in iunie 2009.

In cotombrie 2009, Ion Coja si-a depus candidatura la Biroul Electoral Central, insa aceasta i-a fost respinsa din cauza neregulilor inregistrate in listele cu sustinatori.

Activitate literara

Paralel cu activitatea didactica, Ion Coja s-a afirmat si ca autor de literatura si publicistica, publicand o serie de romane si piese de teatru. A publicat sute de articole.

In 1979 a primit premiul Academiei Romane pentru piesa de teatru Credinta, un text in care face o apologie a rolului jucat de Bratieni si de insusi Carol I in istoria romanilor.

Recunoaste ca a avut doi mentori, doi oameni care i-au orientat viata spirituala: Alexandru Graur si Petre Tutea.

Ion Coja
Ion Coja

Data nasterii:  22 octombrie 1942

Cariera:  scriitor, profesor universitar, senator

Evenimente importante:  a incercat sa candideze la presedintie in 1996

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Ion Coja, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor