Jurnalistul Ion Cristoiu este de parare ca dupa '90 a scazut drastic valoarea profesionistului din media, trusturile purtand batalii pentru atragerea celor mai ascultatori jurnalisti, in loc sa ii caute pe cei mai buni.
"Se infiinteaza o televiziune, un ziar sau mai multe ziare, jurnalistii sunt pusi in slujba intereselor patronului si, cu ajutorul trustului, patronul isi rezolva interese economice in alta parte. Din cate ati observat, s-a pus capat unei prese care era condusa de personalitati incomode, ca orice personalitate, si s-a ajuns ca in fruntea ziarelor si a televiziunilor sa fie oameni fara mare acoperire, dar care sunt mult mai usor manipulati de catre patroni.
A scazut drastic valoarea jurnalistului ca profesionist. Din cate ati observat, nu am vazut in ultimul an o batalie a trusturilor de presa pentru a lua oameni cat mai buni. Este o batalie pentru a lua oameni cat mai ascultatori. Unii dintre ei buni, dar ascultatori.
De-aia ma simt prost ca mai fac jurnalism, pentru ca nu simt asa o concurenta intre trusturi pentru a-si rapi unul altuia valorile. Tocmai pentru ca o mare parte a presei nu se mai subordoneaza concurentei salbatice, tipice capitalismului, ci interesului. Patronul, desigur, are interesul sa aduca oameni care sa fie ascultatori", afirma Ion Cristoiu, intr-un interviu pentru Mediafax.
Alte schimari in mass media romaneasca ar fi, in opinia lui Ion Cristoiu, parvenirea in prim plan a televiziunilor si "o cadere a printului in favoarea internetului, nu din cauza printului, ci din cauza difuzarii".
Totusi, jurnalistul crede ca "presa scrisa va rezista daca va incerca sa isi gaseasca un drum propriu fata de televiziuni, deci nu va mai imita televiziunile, mai ales televiziunile de stiri, si va incerca sa aiba un drum propriu, si se va concentra pe informatie".