Parada militara in Bucuresti

   

Parada militara este constituita din forte ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, aflate sub comanda generalului-maior NECULAI BAHNAREANU.

Comandantul paradei este loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Terestre. Este licentiat al Universitatii Nationale de Aparare. A absolvit Cursul post-academic superior de stat major si Colegiul National de Aparare.

Parada incepe cu defilarea drapelelor de epoca si steagurilor de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte.

Defileaza purtatorii drapelelor unor mari unitati si unitati militare sub ale caror falduri au luptat si s-au jertfit pentru tara si popor mii de bravi ostasi. Alaturi de ei sunt purtatorii noilor steaguri de identificare ale Statului Major General, Fortelor Terestre, Fortelor Aeriene si Fortelor Navale.

PRIMUL BLOC DE PARADA este constituit din institutiile militare de invatamant.

Primul Detasament este cel al Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu si este comandat de capitanul Radu Mandache. Detasamentul este compus din studenti, baieti si fete, din cei patru ani de invatamant. Garda drapelului este comandata de locotenentul Doru Condurache.

Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu - institutia care formeaza ofiterii pentru toate armele si specialitatile Fortelor Terestre - a preluat si continuat traditiile primei scoli romanesti de ofiteri, al carei act de nastere il constituie Porunca Domneasca nr. 36 din 13 iunie 1847 a domnitorului Gheorghe Bibescu.

In prezent ea se inscrie pe coordonatele modernitatii, promovand un management educational in concordanta cu standardele partenerilor din Alianta Nord-Atlantica.

Al doilea detasament este format din elevii Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir", care se prezinta astazi ca o institutie militara de invatamant de elita, asigurand insusirea temeinica a cunostintelor stiintifice, de cultura generala si militare necesare elevilor pentru a putea continua studiile in celelalte forme ale invatamantului militar. Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" a dat tarii peste 12.500 de absolventi, care fac cinste armatei romane si duc prin vreme spiritul cantemirist - al cutezatorului avand ca deviza "per aspera ad astra".

Urmeaza blocul de parada al Fortelor Terestre.

Infanteria - Regina bataliilor - este prezenta la marea sarbatoare a natiunii romane cu doua detasamente.

Cel dintai este detasamentul Brigazii 2 Infanterie Craiova, unitate cu vechi traditii in teatrele de operatii si in misiunile multinationale, este compus din 34 militari voluntari si 16 subofiteri din Batalionul 20 Infanterie "Scorpionii Negri" si este comandat de maiorul Badea Corcau.

Anul trecut, militarii acestei unitati au sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la datorie, in teatrul de operatii din Irak, in cadrul operatiei "ANTICA BABILONIA", unde au indeplinit peste 1.400 de misiuni (cu o medie de 9 misiuni pe zi) de asigurare a libertatii de miscare si protectie a Fortelor Coalitiei, actiuni pentru sprijinirea populatiei locale, de instruire a militarilor noii armate a Irakului.

Inalte oficialitati militare din cadrul comandamentelor NATO au apreciat profesionismul ofiterilor si militarilor din aceasta unitate in cadrul misiunilor si exercitiilor multinationale.

Urmeaza detasamentul constituit din militari care au participat la misiuni internationale in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Kosovo.

Militarii fac parte din Batalionul 280 Infanterie Mecanizata, din Batalionul 288 Art.AA si din Batalionul. 469 Logistic, unitati ale Brigazii 282 Infanterie Mecanizata, care vor fi evaluate in 2007 si puse la dispozitia Aliantei Nord- Atlantice

Seful detasamentului este maiorul Vasile ROMAN.

Experienta militarilor batalionului, gradul ridicat de interoperabilitate cu fortele NATO certifica capacitatea unitatii de a executa orice misiune in tara sau in afara acesteia, la inalte standarde de performanta. Numerosi militari ai detasamentului poarta cu justificata mandrie medalii oferite de Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si NATO pentru profesionalismul de care au dat dovada pe timpul misiunile internationale desfasurate.

Intra acum in Piata, vanatorii de munte - neinfricatii apararori ai crestelor carpatine. Defileaza militarii profesionisti ai Batalionului 33 Vanatori de Munte, din Curtea de Arges, unitate aflata in compunerea Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmisegetusa".

Compania 1 din acest batalion a facut parte, timp de sase luni, in cursul anului 2005, din Forta de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU din Irak.

In toamna acestui an, Batalionul 33 Vanatori de Munte a fost verificat in cadrul unui exercitiu tactic complex si declarat interoperabil cu structurile similare din NATO.

Trece acum prin fata dumneavoastra detasamentul de parasutisti, constituit din militarii Batalionului 60 Parasutisti "Baneasa - Otopeni". Acesata unitate specializata este destinata sa actioneze ca forta aeropurtata pentru ducerea actiunilor de lupta, independent sau in cadrul unei grupari de forte, inrtunit sau pe subunitati, sub comanda unor structuri operationale. Parasutistii se instruiesc in situatii aspre si la cele mai inalte standarde pentru a fi in masura sa indeplineasca misiunile cele mai dificile.

Cel de al treilea bloc de parada este al Fortelor Aeriene Romane.

Categorie de forte deosebit de complexa si de moderna, Fortele Aeriene isi asuma dimensiunea verticala a razboiului, apararea spatiului aerian national si al aliatilor Romaniei, in contextul misiunilor de aparare aeriana colectiva.

Detasamentul de defilare, comandat de locotenent-colonelul Dinu Stefanescu, este format din 57 de militari profesionisti (ofiteri, subofiteri si militari angajati pe baza de contract) apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer.

Avand la baza modelul structural al unitatilor similare din cadrul armatelor membre NATO, Brigada 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu" a suferit modificari succesive, ajungand in prezent la o structura care sa-i permita sa faca fata exigentelor impuse de aderarea la NATO.

In cele peste 80 de trageri de lupta si de instructie executate in poligoane din tara si din strainatate, brigada s-a evidentiat printr-o inalta capacitate de lupta, indeplinindu-si cu succes misiunea de aparare antiaeriana a zonei de responsabilitate.

Blocul de parada al Fortelor Navale, prima categorie de forte complet profesionalizata din Armata Romaniei. Blocul de parada este comandat de capitan-comandorul Marius Duicu, sef de stat major al Divizionului 150 Rachete Navale.

In compunerea detasamentului care trece acum prin fata dumneavoastra intalnim militari profesionisti din unitatile de nave apartinand Flotilei de Fregate, divizionului de nave dragoare si divizionului de rachete navale.

Printre marinarii Flotilei de Fregate se numara membri ai echipajelor fregatelor Regele Ferdinand si Marasesti.

Nava Regele Ferdinand, prima fregata de tipul 22 intrata in serviciul Fortelor Navale Romane, a fost totodata, prima nava militara a tarii noastre care a participat la o operatie militara impotriva terorismului, sub pavilion si comanda NATO. In perioada octombrie-decembrie 2005 marinarii de pe Regele Ferdinand si-au indeplinit cu raspundere misiunea incredintata de Comandamentul Aliat Intrunit NATO de la Napoli in cadrul operatiei Active Endeavour. La acest moment aniversar cea de-a doua fregata romana, Regina Maria, se afla in mars spre tara, dupa incheierea cu succes a unei misiuni similare in Marea Mediterana, care a durat nu mai putin de 90 de zile.In acest timp marinarii romani au desfasurat actiuni de supraveghere si monitorizare a traficului naval, interogare si inspectie a navelor civile suspecte de actiuni cu caracter terorist.

Fregata Marasesti a participat in ultimul an, in calitate de nava comandant, la cea de-a cincea activare a Grupului Naval de Cooperare la Marea Neagra, BLACKSEAFOR. Plasata sub semnul cooperarii regionale si al respectului reciproc, initiativa BLACKSEAFOR a dus, in cei sase ani de la lansare, la o crestere a gradului de incredere intre natiunile riverane Marii Negre. Cele doua luni de exercitii comune, care se desfasoara anual, vizitele reciproce in porturi ale tarilor riverane au constituit ocazii deosebit de favorabile pentru cresterea nivelului de interoperatibilitate procedurala a navelor.

Participarea la misiuni internationale a navelor romane este, insa, mult mai bogata. Merita amintit faptul ca in chiar aceste momente corveta Amiral Eustatiu Sebastian, reprezentanta Fortelor Navale la cea de-a sasea activare a BLACKSEAFOR, acosteaza in portul Mangalia, dupa ce a participat, timp de trei saptamani, la exercitiul multinational DOGU AKDENIZ, organizat de Turcia in Marea Egee.

Tabloul este completat de navele dragoare, participante la mai multe exercitii bilaterale si multinationale, de navele purtatoare de rachete Zborul, Pescarusul si Lastunul si de Nava Scoala Mircea, ai caror marinari va prezinta onorul in acest moment.

BLOCUL DE PARADA al Ministerului Administratiei si Internelor.

Primii defileaza militarii jandarmi din Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei Romane "Vlad Tepes".

Infiintata la 03 aprilie 1850, Jandarmeria romana este o forta militara specializata in mentinerea si restabilirea ordinii publice.

Militarii jandarmi se afla permanent la datorie, actionand si pentru indeplinirea misiunilor cu specific antiterorist.

Trec acum, militarii din detasamentul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, organ de specialitate care asigura coordonarea unitara si permanenta a activitatilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta., are in componenta structuri profesioniste de pompieri si protectie civila, menite sa asigure apararea vietii si sanatatii populatiei, a mediului inconjurator, a valorilor materiale si culturale importante pe timpul producerii unor situatii de urgenta si restabilirea rapida a starii de normalitate.

Detasamentul de parada este constituit din echipaje de interventie, astfel:

- echipaje de servanti pompieri, care intervin pentru localizarea si lichidarea incendiilor, salvarea persoanelor si a bunurilor materiale;

- echipaje de protectie civila, care intervin pentru salvarea persoanelor si a bunurilor materiale, cat si pentru limitarea si indepartarea efectelor calamitatilor naturale, catastrofelor, accidentelor chimice, biologice si nucleare;

- echipaje de alpinisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti / Grupul Special de Salvatori care intervin pentru salvarea persoanelor de la inaltimi si subsoluri folosind tehnici si echipamente specifice de alpinism;

- echipaje SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti / Detasamentul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare care intervin pentru descarcerarea si acordarea primului ajutor persoanelor in urma diverselor accidente (de trafic, tehnologice, casnice sau alte situatii in care persoanele au ramas captive in medii ostile vietii) ;

- echipaje de scafandri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti / Detasamentul Special de Salvatori care intervin pentru salvarea persoanelor in pericol de inec, cat si pentru cautarea si degajarea persoanelor inecate, folosind tehnici si echipamente specifice de scufundare.

Tehnica de lupta din dotare, prezentata la parada:

- Autospeciala pentru iluminat si descarcerare pe autosasiu Mercedez Vito;

- Autospeciala Punct de comanda mobil pe autosasiu VW Transporter;

- Autospeciala de cercetare chimica si nucleara pe autosasiu VW Transporter;

- Autospeciala de stingere cu apa si spuma de capacitate medie pe autosasiu Renault;

- Autospeciala de stingere cu apa si spuma de capacitate marita pe autosasiu Iveco Magirus.

Cel de-al 3-lea bloc de parada apartine Brigazii Antiteroriste, structura a Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Detasamentul, condus de maiorul Stelian Ghimpeteanu, este format din peste 50 de ofiteri si subofiteri, urmat de autospeciale de interventie pentru executarea misiunilor de lupta.

Brigada Antiterorista executa misiuni de:

- protectie antiterorista a misiunilor diplomatice, reprezentantelor oficiale straine si a altor obiective date in competenta

- protectie/interventie antiterorista pe aeroporturile civile din Romania

- protectie/gardarea antiterorista a unor personalitati

- interventie pirotehnica pentru descoperirea si neutralizarea dispozitivelor explozive

- interventia contraterorista pe intreg teritoriul national asupra obiectivelor atacate sau ocupate de teroristi

In cel de al patrulea bloc de parada, comandat de generalul de brigada Ionel Pilsoiu, se afla tehnica militara apartinand Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza<

Primele trec HUMVEE -urile - autovehiculule pe roti multirol de mare mobilitate

Vehiculul pe roti multirol de mare mobilitate HUMVEE este un autovehicul intrat de curand (luna noiembrie 2006) in dotarea subunitatilor de politie militara.

Masina de lupta este de tip usor, cu un grad mare de mobilitate, cu un puternic motor pe motorina, echipata cu o transmisie automata, a fost destinata pentru deplasarea pe toate categoriile de drumuri, in toate tipurile de teren, de la jungla la desert, in orice conditii de vreme si temperatura, avand o eficienta deosebita in terenul accidentat. Se remarca prin durabilitate, mobilitate, eficienta si o geometrie unica, putand actiona pentru perioade lungi de timp cu o minima mentenanta..

Usor blindata, cu o combinatie de otel si kevlar, geamurile au o grosime de aproximativ 10 mm si sunt capabile sa reziste la exploziile dispozitivelor electronice improvizate si armamentului de calibru mic. Lungimea autovehicolului este de 4,84m, inaltimea de 1,93m si latimea de 1,82m. Greutatea totala a autovehiculului este de 4447 kg avind o sarcina utila de 1043 kg.

Are o putere de foc sporita. Pe HUMVEE se poate monta mitraliera, instalatie lansare de rachete antitanc si aruncator de grenade antitanc.

In acest vehicul pot fi transportati 4 militari echipati de lupta.

Vehiculul de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC

Vehiculul de lupta neblindat pentru operatii speciale, tip Uro Vamtac, este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat de curand in inzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei.

Face parte din familia de vehicule militare de clasa medie care in varianta blindata poate constitui o optiune foarte potrivita pentru indeplinirea misiunilor in teatrele de operatii.

Este fiabil, robust, usor si rapid. Este special conceput si foarte fiabil in zone macroclimatice foarte calde. Este usor de folosit in teren accidentat, avand o capacitate mare de trecere, chiar daca o singura roata are aderenta.

Are o putere de foc sporita; pe el se pot monta mitraliera, instalatie lansare de rachete antitanc si aruncator de grenade antitanc.

In acest vehicul pot fi transportati 4 militari echipati de lupta.

Vehiculul are montat echipament modern de comunicatii, constand in statii radio Panther.

Poate atinge o viteza de pana la 135 Km/h, o caracteristica foarte buna pentru un vehicul din aceasta clasa. Are un motor de tip Steyr cu o putere de 188 CP, 6 cilindrii in linie; Are un consum relativ redus - 15 l/100 Km

Are cutie de viteze automata. Beneficiaza de o usoara protectie balistica, datorita formei plane si cu imbinari rectilinii a caroseriei.Este parasutabil fara demontarea unor elemente de caroserie.Este fabricat in Spania. A intrat in productie in anul 1995.

Coloana care trece prin fata tribunei oficiale este formata din transportoare amfibie blindate - B 33 Zimbru.

T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de lupta blindat, amfibiu pe roti, are un echipaj de lupta format din 10 oameni carora le asigura transportul protejat. Caracteristicile tehnico-tactice il recomanda ca o masina de lupta fiabila fapt dovedit in teatrele de operatii unde a fost si este folosit de catre batalioanele de infanterie din Fortele Terestre.

Este inzestrat cu o mitraliera cal. 14,5 mm si o mitraliera cal. 7,62 mm. Are de asemenea un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalatii ce ajuta la mascarea acestuia. Poseda si un sistem de protectie contra armelor de distrugere in masa.

Poate fi transportat aerian cu avioane de tip AN -22, IL - 76 si C - 130.

Prin fata tribunei trece o coloana formata din masini de lupta ale infanteriei M.L.I. - 84 M "Jderul".

Masina de lupta a infanteriei 84 M - "Jderul", este un autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile si asigura transportul protejat al grupei de infanterie si ducerea lupei de catre aceasta. Nimiceste forta vie a inamicului si angajeaza lupta cu vehiculele blindate. De asemenea contribuie la combaterea tintelor aeriene. Se foloseste si la executarea de lovituri in dispozitivul inamic. Uneori executa misiuni specifice vanatorilor de munte.

Masina de lupta are mare putere de foc avand in inzestrare un tun de calibru 25 mm., un sistem R.A.D., o mitraliera cal. 7,62 mm si o mitraliera antiaeriana cal.12,7 mm. Este echipata cu aparatura performanta de vedere si conducere pe timp de noapte permitand executarea de misiuni in conditii de timp nefavorabil.

Defileaza tehnica de artilerie apartinand sistemului LAROM. Sistemul este interoperabil si are performante la nivelul sistemelor similare aflate in dotarea armatelor celorlalte tari membre NATO. Este caracterizat de mobilitate ridicata si capacitate rapida de deschidere a focului.

Munitia trasa de sistemul divizion "LAROM" va fi containerizata in totalitate. Pentru transportul ei se foloseste masina de incarcare si transport munitie montata pe un sasiu care poate actiona in teren variat si care contribuie la realizarea unei autonomii ridicate a sistemului.Urmeaza coloana formata din instalatii de lansare CA - 95.

Instalatia de lansare CA - 95 cu patru rachete antiaeriene are o mare putere de foc, mobilitate ridicata si o mare autonomie de deplasare.

Executa foc asupra tintelor aeriene care evolueaza la inaltimi mici sau care ataca prin surprindere. In prezent se deruleaza programe de integrare a complexului in sistemul mixt tun - racheta, impreuna cu tunul antiaerian calibrul 35 mm.

Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK face parte din categoria sistemelor cu bataie medie, putand combate tinte manevriere si cu viteza mare, elicoptere si rachete balistice tactice care evolueaza pana la distanta de 30 km si inaltime maxima de 15 km.

Bateria HAWK poate actiona ca un sistem de aparare antiaeriana independent sau integrat intr-o retea de aparare antiaeriana.

De la intrarea in exploatare si pana in anul 1990, sistemul a parcurs mai multe etape de modernizare tehnologica a subsistemelor radar, a capetelor de autodirijare a rachetelor, a legaturilor de comunicatii intre punctul de comanda si celelalte subsisteme subordonate sau supraordonate.

Defileaza GEPARD-ul -un sistem de artilerie antiaeriana blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata, care poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea.

Misiune sa tactica este angajarea luptei impotriva avioanelor si elicopterelor care ataca prin surprindere, la joasa inaltime, cat si impotriva blindatelor,. Datorita mobilitatii ridicate si timpului foarte scurt de reactie, acest sistem poate asigura protectia in campul de lupta, in special a unitatilor blindate.

Sistemul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performantelor mobilitatii, puterii de foc si precizie, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.

Sistemul logistic al produsului este organizat conform cerintelor si standardelor NATO, permitand compatibilitatea deplina si un nou mod de abordare a proceselor de asigurare tehnica.

Coloana formata din sistemul antiaerian 2 x 35 mm "VIFORUL".

Sistemul de aparare "VIFORUL" poate combate elicopterele de atac ce zboara la inaltimi mici si foarte mici, rachete aer-sol si avioane cu sau fara pilot, precum si tintele terestre (blindate usoare).

Fiecare unitate de foc poate actiona si autonom, putand sa-si achizitioneze propriile tinte si sa decida angajarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.

Va sunt prezentate acum cele mai noi categorii de tehnica de telecomunicatii: autostatiile radio Harris care asigura comunicatiile radio la nivel tactic, cu performante superioare in transmiterea secretizata de voce si date, si autostatiile radio Panther cu salt de frecventa.

Gen de arma cu rol esential in sprijinul exercitarii conducerii trupelor, transmisiunile armatei Romaniei se afla, de cativa ani, intr-un amplu proces de restructurare si modernizare a inzestrarii, etapa necesara in scopul atingerii unor inalte standarde de performanta similare armatelor moderne ale statelor membre N.A.T.O. In acest sens sunt derulate programele de realizare a componentelor retelei strategice si retelei de campanie a Sistemului de Transmisiuni al Armatei Romaniei.

Constienti de importanta demersurilor lor, arma reprezentand "sistemul nervos" al unei armate moderne si stimulati de frumoasele traditii de lupta, transmisionistii promit ca se vor afla mereu in linia intai a "frontului undelor", gata sa isi faca datoria, prin asigurarea cailor de comunicatii necesare conducerii.

Prin fata tribunei defileaza o coloana de autospeciale Volksvagen 7 DB (transporter) si autospeciale blindate AM 7 apartinand Ministerului Administratiei si Internelor. Acestea sunt destinate pentru:

* transportul efectivelor pentru misiuni de interventie si restabilire a ordinii publice;

* si pentru misiuni cu specific antiterorist cu armamentul si materialele din dotarea individuala a luptatorilor;

Autospecialele se folosesc si pentru:

* protectia luptatorilor la apropierea de obiectiv;

* sau pentru deblocarea unor cai de comunicatii.Autospecialele S.R.I. sunt destinate transportului echipajelor de interventie, materialelor si armamentului necesar. Sunt special pregatite pentru a raspunde exigentelor interventiei contra teroriste.

Sunt utilizate pentru realizarea misiunilor complexe de interventie contra terorista, domeniu in care brigada antitero este autoritate nationala.Coloana de autospeciale care trece in acest moment apartine Serviciului de Protectie si Paza.Serviciul de Protectie si Paza este institutia statului, specializata in asigurarea protectiei demnnitarilor, romani si straini.

Serviciul de Protectie si Paza are in compunere structuri specializate in asigurarea protectiei demnnitarilor, interventiei antiteroriste, controlului tehnic antiterorist si interventiei protehnice in vederea prevenirii si contracararii actiunilor de natura sa puna in pericol viata, inetgritatea fizica, sanatatea sau libertatea de actiunea a demnitarilor carora sli se asigura protectia.

Coloana care defileaza reprezinta elementul de baza al dispozitivului destinat protectiei demnitarilor, cu personal specializat si autoturisme cu caracteristici tehnice si dotari speciale. Lemente de protectie antibomba si antiglont.

Pregatirea luptatorilor si dotarea cu tehnica si autoturisme corespund necesitatilor actuale de asigurare a misiunilor de protectie si paza si vor fi dezvoltate la nivelul normelor Uniunii Europene.

Defilarea se incheie cu detasamentul din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul".

Originile acestei unitati pornesc odata cu infiintarea primului batalion de tiraliori prin Ordonanta nr. 63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Batalionul 1 Tiraliori (Vanatori) a fost prima unitate atestata documentar din armata romana moderna, care, pe langa pregatirea de lupta, a fost acreditata cu paza palatului domnesc, ulterior si a Ministerului de Razboi si cu asigurarea ceremoniilor militare la nivel central.

Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" s-a infiintat in anul 1964. De atunci si pana astazi a prezentat onorul sefilor de state si guverne aflati in vizita in tara noastra, a executat paza si apararea obiectivelor centrale ale Ministerului Apararii Nationale si a fost prezent la orice misiune incredintata de conducerea armatei

Din 25 octombrie 1991, unitatea are misiunea sacra de a executa serviciul de garda permanenta la Mormantul Ostasului Necunoscut.

Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii va prezinta onorul.

Formatie etalon a muzicilor militare din Romania, Muzica Reprezentativa, de-a lungul existentei sale, a interpretat atat creatii specifice pentru muzica de fanfara, cat si prelucrari de muzica simfonica, de folclor autentic romanesc sau dupa alte piese muzicale din repertoriul national si international.

Profesionalismul interpretarii a facut-o cunoscuta atat in tara cat si peste hotare.

(Formatiile de zbor ale Fortelor Aeriene vor survola Piata Arcului de Triumf pe timpul cat defileaza tehnica.)

Dispozitivul de zbor este compus din 3 formatii a cate 3 elicoptere IAR 330 SOCAT, apartinand Bazei 90 Transport Aerian.

Elicopterul IAR 330 SOCAT reprezinta varianta modernizata a elicopterului IAR 330 Puma, care in urma programului SOCAT a devenit un elicopter multirol compatibil cu standardele NATO. Elicopterul poate executa misiuni de cercetare - observare, transport personal si materiale, evacuare medicala si cautare-salvare.

Echipajele primei formatii sunt conduse de comandorul Nicolae Bucur, capitanul comandor Camelia Bugeanu si locotenentul comandor Mihai Ionita.

Cea de a doua formatie are ca lideri de echipaj pe locotenentul comandor Dumitru Frunza, capitanul comandor Valerica Vrajescu si locotenentul comandor Daniel Crampita.

Dispozitivul se incheie cu elicopterele comandate de comandorul Ion Dragomir, locotenent comandorul Cristian Ciochina si locotenent comandorul Aurelian Badea.

Dispozitivul de zbor al avioanelor IAR-99 este compus din 2 formatii a cate 3 avioane variantele SOIM si Standard, dubla comanda.

Liderii primei formatii de zbor sunt capitan comandorul Florinca Remus si locotenent comandorul Emilian Visoiu.

Formatia numarul 2 este condusa de capitan comandorul Adriean Geana si locotenent comandorul Cornel Ciurea.

MIG-urile 21 LanceR.

Dispozitivul de zbor este compus din 3 formatii a cate 3 avioane MiG-21 LanceR.

Liderul dispozitivului de zbor si comandant al primei formatii este comandorul Dan Buciuman, comandantul Bazei 86 Aeriene Fetesti.

Formatia numarul 2 este condusa de locotenent comandorul Eugen Matache, dispozitivul incheindu-se cu formatia condusa de locotenent comandorul Gheorghe Stancu.
Citeste mai multe despre parada militara Bucuresti
Joi, 30 Noiembrie 2006, ora 05:59
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
"Cruciada" inalt prea-razvratitului Teodosie in Constanta carantinata. Politia a intrat peste el la slujba
Indicele infectarilor cu SARS-CoV-2 depaseste, in municipiul aflat de o saptamana in carantina, 9 la ...
Tragedie intr-un poligon de tragere din Bucuresti
"Prin apel la 112, un angajat din cadrul unui poligon privat de tragere, din sectorul 6, a sesizat ...
Surse: Ce le-a transmis Iohannis liderilor PNL in spatele usilor inchise
Chemarea conducerii liberale de catre Klaus Iohannis nu a fost intamplatoare. Convocarea a avut loc ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor