Oprescu - Nastase, tandemul lui Ion Iliescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 12:54
6096 citiri
Oprescu - Nastase, tandemul lui Ion Iliescu (Opinii)

Ati crezut cumva ca Ion Iliescu se gandeste la pensie, ca isi petrece mai mult timp cu doamna Nina si cu scrierea memoriilor? Gresit! Cand patriarhul PSD a spus ca va iesi din politica doar cu picioarele inainte a fost cat se poate de precis si de sincer.

E drept, a avut o perioada mai nefasta in timpul "prostanacului", caruia acum ii recomanda taios sa se retraga din politica, caci nu-l duce capul.

Ion Iliescu a renascut dupa ce Mircea Geoana a pierdut alegerile. Cred ca, in adancul sufletului, Ion Iliescu isi si dorea acest deznondamant. In doar cateva saptamani a reusit apoi sa intoarca rezultatul, ca si batut in cuie, al congresului PSD, un fel de replica la cel din 2005. Si dupa ce si-a plantat omul in fruntea partidului, cam la fel de inteligent politic ca Mircea Geoana, dar foarte obedient, a reinceput sa faca jocurile. Cele mai inalte jocuri.

Mai precis, Ion Iliescu ii pregateste pe cei care ar urma sa le succeada lui Emil Boc si Traian Basescu. Iar planurile sale nu au nimic de-a face cu angajamentele din cadrul USL. Ion Iliescu ii vrea acolo pe oamenii sai, astfel incat ca prin ei sa mai fie o tura, indirect, ceea ce direct nu mai poate fi, adica adevaratul sef al statului roman.

Oficial, USL ii antreneaza pentru cele mai inalte pozitii executive pe Victor Ponta, respectiv Crin Antonescu, marele cuplu de comici vestiti ai politicii, aflat, teoretic, la conducerea aliantei social-liberale.

Primul care ar fi trebuit sa simta o rasuflare fierbinte si periculoasa in ceafa prezidentiabila este Crin Antonescu. In timp ce liderul liberal derapa in declaratii tot mai aiuritoare si lipsite de substanta, simtindu-se deja invingator detasat al prezidentialelor, Ion Iliescu a lasat sa-i scape o observatie foarte interesanta, intrebat fiind, ca din intamplare, daca ar sustine candidatura lui Sorin Oprescu la presedintie:

"Acum e prematur sa fac asemenea consideratiuni de ordin personal, dar este in interesul oricui si a unei coalitii sa mearga cu cele mai mari sanse. Si, in general, toate discutiile, care sunt acum, inclusiv in cadrul Coalitiei si tatonarile care se fac este ca sa se gaseaca in fiecare situatie data candidatii cei mai credibili, cei mai penetrabili, cu receptare buna la... Asta este o gandire realista a oricarui om politic si a oricarei formatiuni politice".

Cateva luni mai tarziu, Ion Iliescu a reusit sa impuna sustinerea lui Sorin Oprescu de catre USL pentru un nou mandat la Primaria Capitalei, in pofida opozitiei initiale si a conditiilor pe care Crin Antonescu a incercat sa le impuna.

"Cred ca avem datoria sa-l sprijinim pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la viitoarele alegeri si sa-i respectam opinia. (...) Exista opinii - sa-i impuna lui Sorin Oprescu sa se inregimenteze in USL sau in PSD, ar fi o mare greseala politica. Nu asa se lucreaza cu oamenii in activitatea politica. (...) Este pacat cand ai un asemenea candidat sa nu-l sprijini, sa nu te folosesti de autoritatea pe care el a castigat-o", a declarat patriarhul PSD.

Asadar, PSD are omul cu autoritate, cu receptare buna si "penetrabil" in Bucuresti, urmeaza sa fie facut si mai "penetrabil" printr-un nou mandat castigat lejer in Bucuresti pentru ca apoi sa fie propulsat la presedintie.

Cu alte cuvinte, Ion Iliescu se pregateste sa foloseasca in beneficiul sau scenariul care i-a dat cosmaruri in urma cu 10 ani, scenariul Traian Basescu. Dar el nu va fi copt inainte de alegerile locale de anul viitor, motiv pentru care Ion Iliescu s-a opus constant scenariului unei noi suspendari a presedintelui care ar precipita lucrurile in defavoarea lui Sorin Oprescu.

Cat despre pozitia de premier din partea USL, la care viseza frumos Victor Ponta, iata ce zicea in urma cu numai cateva zile Ion Iliescu: "Sigur ca se profileaza varianta cu Ponta premier. Fiecare generatie isi aduce contributia proprie la un moment dat, iar Ponta are dinamism si spontaneitate. Tineretea inseamna multe, inclusiv anumite goluri. Toti am trecut in viata prin asta. Ponta are timp sa acumuleze. Nastase ar fi omul cel mai bun la toate. Numai ca nu prea mai vrea sa-si asume o astfel de responsabilitate".

Ceva imi spune ca Adrian Nastase abia asteapta sa fie convins sa se sacrifice daca se va pune problema ca USL sa dea premeirul. Dovada sta campania sustinuta de imagine in care fostul premier se afla in ultima vreme, fiind cu mult mai prezent in actualitate decat Victor Ponta si cu mult mai consistent decat presedintele PSD, ceea ce nici nu e greu cat timp acesta isi arata mai mult ... golurile.

Asadar, Ion Iliescu pare a avea o strategie clara, si-a asezat pionii in pozitii de atac, lucreaza la imaginea lor si asteapta bataliile electorale. Nu cred sa existe cineva in USL capabil sa-l opreasca. Si, in general, pe scena politica romaneasca exista un singur jucator de acelasi calibru. Traian Basescu. Actualul presedinte nu si-a devoalat inca planurile si tandemul pentru 2012-2014, daca le are deja. Asa ca singurul lucru cu adevarat interesant pe care trebuie sa-l asteptam este mutarea lui Traian Basescu.

Si, uite asa, politica romaneasca se reduce din nou la batalia deja consacrata a unicilor doi lideri autentici pe care i-a avut vreodata. Dincolo de confruntarea, de acum traditionala, a titanilor, nu avem decat figuratia mascaricilor. Trista soarta pentru Romania!

#Oprescu candidat prezidentiale Iliescu, #Nastase premier Iliescu , #Adrian Nastase
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
In afara de Traian Basescu si Ion Iliescu, ceilalti sunt niste