Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”

Duminica, 03 Martie 2024, ora 19:10
8351 citiri
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Ion Iliescu FOTO Hepta

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani duminică, 3 martie, a vorbit în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește glumele la adresa sa de pe internet, dar și despre motivul pentru care a ales să se retragă din viața publică.

Totul ține de asumarea cu demnitate a vârstei, spune fostul președinte. Acesta a acuzat și politicienii care pleacă de la un partid la altul pentru a-și asigura continuitatea în politică.

"Mulți cred că politica e un exercițiu de imaginație. Dar imaginația e compusă din fantezii și din amintiri: cu niciuna dintre ele, în mod exclusiv, nu poți face politică. Alții cred că politica e reductibilă la putere.

Cu o asemenea mentalitate, poți deveni cel mult politruc. Așa se explică de ce, în politica ultimelor decenii, unii au preferat să schimbe partidele din care fac parte, doar pentru a fi oameni potriviți, la locul potrivit. Atunci când eu am ales calea politicii, ea era privită mai „ingineresc”, să spunem: ca un domeniu al calculului decizional, al construcției unei lumi mai coerente, mai consecvente – mă feresc să spun mai bune, pentru că binele a fost printre valorile cele mai relativizate ale peisajului politic postdecembrist", spune fostul președinte.

Fostul președinte a vorbit despre ironiile de pe internet cu privire la vârsta sa înaintată.

„Ca o paranteză, știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a mai spus acesta.

"În decembrie 1989 nu am crezut că egalitatea și libertatea sunt de dreapta sau de stânga"

Ion Iliescu spune, însă, că multe dintre acuzele care i-au adus au fost nedrepte, fiind deranjat de termenul de "lider al comunismului reciclat în România postdecembristă".

"Demersurile făcute pentru integrarea în UE și NATO sunt nu doar calea cea mai bună pentru a răspunde celor care m-au privit malițios ca pe un lider al comunismului reciclat în România postdecembristă; ele sunt cea mai bună dovadă a faptului că România de astăzi se sprijină pe aspirațiile pe care eu le-am avut pentru ea în primii ani după Revoluție.

În decembrie 1989 nu am crezut că egalitatea și libertatea sunt de dreapta sau de stânga; ci dincolo de ele. Așa a fost posibilă democratizarea României. Retorica electorală a ultimilor ani le confiscă: fiecare partid în dreptul lui are pretenția că el și numai el poate institui justiția socială sau fraternitatea.

Îmi displace faptul că oferta electorală pretinde acest tip de exclusivitate astăzi, pentru că ceea ce lipsește de multe ori e dialogul dintre idei și ideologii", mai spune Ion Iliescu în interviu.

Quarterly Report - Editia 4

Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
PNL, ridiculizat de un cunoscut politolog: „E PDL, partidul lui Băsescu. Are același electorat ca PSD”
În anul „superelectoral”, PNL-ul promovează o imagine falsă, avertizează politologul Andrei Țăranu. Rareș Bogdan, poate cel mai vocal membru al PNL, obișnuiește să invoce deseori...
#Ion Iliescu, #Presedintele Romaniei, #aniversare Ion Iliescu, #interviu Ion Iliescu , #stiri Ion Iliescu