Ion Iliescu este, probabil, cel mai marcant lider politic al României, post-Ceaușescu. În 1989 a monopolizat discursul public, la TVR, iar apoi, a fost ales președinte al republicii cu un scor zdrobitor, în fața lui Ion Rațiu și Radu Câmpeanu.
Încă din anii '90, Ion Iliescu era poreclit „Ilici", „Nea Nelu'", „Măi, Dragă" sau „Bunicuţa". Ultima poreclă menționată a fost cea mai populară în spațiul public. Totul a pornit de la agenții Serviciului de Protecție și Pază (SPP).
În perioada în care Ion Iliescu a îndeplinit funcția de șef al statului, unul dintre angajații SPP ar fi spus, la un moment dat, în cercul său restrâns, că Iliescu este ca o bunicuță. Gluma a ajuns la urechile șefilor SPP, apoi a ajuns în rândul politicienilor și jurnaliștilor.
Și Ion Iliescu s-ar fi amuzat în momentul în care a aflat noua poreclă. Fostul președinte al României a ajuns la vârsta de 94 de ani. Pentru prima dată, el nu a votat, în 2024, nici măcar la urna mobilă. Fostul lider politic s-a retras din spațiul public în urmă cu un deceniu.
Iliescu a acordat ultimul interviu în acest an. El susține că nu regretă sistemul comunist.
„Nostalgie pentru oamenii care au trăit în comunism, poate, dar pentru comunism, nu. Nostalgie pentru anii aspri ai comunismului pot avea doar cei care n-au trăit sub modelul coreean importat în ceaușism”, a declarat Iliescu, potrivit Europa Liberă.
„Bunicuța" a intrat în PCR în 1953 şi a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965. Începând cu 1971, Iliescu a intrat în dizgrația lui Nicolae Ceauşescu. „Ilievici" a fost din decembrie 1989 liderul FSN, transformat ulterior în PDSR şi PSD.
El a condus statul român ca preşedinte al CFSN şi CPUN până la alegerile din mai 1990, când a fost ales preşedinte al României. Ulterior, el a mai avut două mandate de preşedinte ales al ţării, între 1992-1996 şi 2000-2004. Între 1996-2000 şi 2004-2008 a fost senator din partea PDSR/PSD;
Ion Iliescu a fost inculpat, pe 21 decembrie 2018, în Dosarul Revoluției.