Constantinescu si Iliescu nu vor prag electoral de 10%

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 09:55
2618 citiri
Constantinescu si Iliescu nu vor prag electoral de 10%

Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca ridicarea pragului electoral la 10% ar avea un efect devastator pentru Romania prin eliminarea UDMR din Parlament, in timp ce Ion Iliescu a calificat ideea drept "nastrusnica".

"Ce-a spus presedintele, 10% - un prag, inseamna eliminarea UDMR-ului. Iar aceasta ar avea - chiar daca in Romania ar avea un efect, in strainatate ar avea un efect devastator. Si impreuna ar atarna o stare de divergenta cu Ungaria, cu noul guvern ungar, si ne-ar tari exact intr-o situatie din care noi am dorit sa iesim", a declarat Emil Constantinescu miercuri, in timpul unei intalniri cu Mihail Gorbaciov, citat de Mediafax.

Fostul presedinte a laudat politica dusa in privinta minoritatilor pe timpul sau si al lui Ion Iliescu. "Romania a devenit, in timpul mandatelor noastre, un model pentru intelegerea interetnica si pentru intelegerea regionala. Si acest lucru a fost afirmat, nu de noi, a fost afirmat de presedintele Clinton, de toate structurile internationale. Ori, daca se introduce un astfel de aspect, el va fi citit ca eliminarea partidului. Putem sa nu fim de acord cu ei - nici eu nu sunt de acord cu UDMR-ul, sau am avut conflicte - dar aceasta a fost cheia reconcilierii - prezenta posibila, prezenta in Parlament si posibila in guvernare", a mai spus Constantinescu.

De asemenea, el s-a aratat contrariat si de opinia exprimata de Traian Basescu cu privire la existenta in Romania a doar doua partide mari.

"Romania nu este coapta pentru un regim de doua partide(...)Romania nu este similara cu Statele Unite. Regimul prezidential care este valabil in Statele Unite de 300 de ani, n-a fost valabil nicaieri in lume. In America de Sud, in Asia de sud-est a dus la dictaturi. Deci, practic, nu putem sa facem abstractie de experienta statelor democratice, a statelor cu regimuri autoritare si sa construim si sa experimentam din nou prin incompetenta si necunoastere", a adaugat Constantinescu.

La randul sau, Ion Iliescu a spus ca ideea lui Traian Basescu este "nastrusnica".

"UDMR-ul este partener in Guvernul Boc, patronat de domnul Basescu. Am avut si diferendumuri cu UDMR-ul. Dar eu cred ca prezenta UDMR-ului in viata politica in general, in guvern si in Parlament, a fost un factor de stabilitate, de echilibru. Asa ca nu ne putem juca cu asemenea chestii. E usor sa tot lansezi tot felul de idei nastrusnice, dar trebuie sa vezi si consecintele", a spus Iliescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la B1Tv, ca este un sustinator al pragului electoral de 10% pentru intrarea in Parlament sau a unui sistem electoral care sa permita existenta a doua partide mari, care sa alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.

Actualul sistem electoral prevede un prag electoral pentru intrarea in Parlament de 5%.

Citeste si:
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Iliescu la 91 de ani și Justiția, slujnica lui
Fostul președinte Ion Iliescu poate fi anchetat și inculpat pentru violențele și crimele produse între 13 și 15 iunie 1990. Înalta Curte a confirmat redeschiderea urmăririi penale în acest...
Decizie de continuare a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei. Fostul președinte, anchetat pentru moartea a patru oameni
Decizie de continuare a urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei. Fostul președinte, anchetat pentru moartea a patru oameni
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv joi, 2 decembrie, redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Astfel, fostul...