Ion Iliescu, la intalnirea cu fantomele trecutului

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 19:01
7333 citiri
Ion Iliescu, la intalnirea cu fantomele trecutului

Nu am crezut ca o sa prind ziua in care Ion Iliescu va fi pus sub acuzare pentru "crime impotriva umanitatii". Imi place sa cred ca nici el. Dar, cumva, dupa un sfert de secol, responsabilitatea sa pentru atacarea civililor de catre mineri va iesi la lumina.

Oamenii au uitat, avem tineri prezentatori TV care-i pun intrebari abulice lui Marian Munteanu, liderul Pietii Universitatii, dar daca astazi nu suntem un stat esuat precum atatea din jurul nostru, cred ca se datoreaza acelei manifestatii "ilegale" din mijlocul Bucurestiului si energiei declansate atunci.

Acela e momentul zero al democratiei romanesti moderne, iar politicienii care n-au tinut cont de acel fenomen au disparut sau sunt pe cale sa dispara.

Trebuie sa amintim ca minerii condusi de Miron Cozma nu au venit intamplator in Capitala. Ei au fost adusi in mod organizat pentru a inabusi revolta anticomunista. Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu au folosit minerii ca pe o arma pentru a distruge atat opozitia politica, cat si pe cea civila, din strada.

Minerii n-au venit atunci pentru prima data la Bucuresti si nici pentru ultima. In 28 ianuarie 1990 sunt adusi pentru a distruge mitingul organizat de partidele istorice si de organizatiile studentesti care cereau alegeri libere, desfiintarea FSN, urmasul partidului comunist si formarea primului Parlament de uniune nationala care sa organizeze alegerile.

Dupa venirea minerilor, sechestrarea lui Corneliu Coposu si a lui Radu Campeanu in Palatul Victoriei, CPUN (primul parlament de dupa revolutie) a iesit cam asa: FSN si-a adjudecat jumatate din locuri, iar partidele nou infiintate cealalta jumatate, dintre care multe formatiuni au fost fondate de oamenii lui Iliescu. Foarte democratic!

Minerii se intorc in Bucuresti in data de 12 februarie cand sediul Guvernului e atacat de protestarii nemultumiti de decizia lui Ion Iliescu de a candida in alegeri pentru functia de sef de stat, desi promisese public in zilele Revolutiei ca nu va candida. Si-a schimbat decizia in data de 25 ianuarie 1990.

In opinia mea, Miron Cozma si minerii au fost folositi ca arma pentru anihilarea Opozitiei, iar acest plan a fost aprobat si pus in aplicare de Ion Iliescu.

Fostul presedinte se bucura de prezumtia de nevinovatie, iar, acum, dupa un sfert de secol, va avea posibilitatea sa se apere in fata judecatorilor si sa le raspunda urmasilor celor ucisi, raniti si inchisi in acele zile tulburi.

Generatia celor care aveau in 1990 douazeci de ani sau mai mult, in fond, generatia care si-a pus cea mai mare speranta in schimbarile de atunci merita acest proces.

Multi dintre cei care au protestat zile in sir in acea primavara au fost obligati sa fuga din tara, din calea prigoanei minerilor si a regimului Iliescu. Multi au plecat pentru ca au realizat ca Romania va avea cale lunga pana la o schimbare fundamentala si nu s-au inselat.

Daca astazi sunt oameni tineri care n-au auzit de Marian Munteanu si nu le pasa de istoria recenta, eu cred ca e un esec nu numai al lor, dar si un succes al PSD care a reusit sa deformeze realitatea si sa fuga doua decenii de adevar.

Un partid care dupa parerea mea s-a construit din minciuna nu avea cum sa nu esueze, o clasa politica nascuta dintr-o mare inselaciune nu avea cum sa nu se prabuseasca pentru ca, pur si simplu, pe multi politicieni nu i-a manat nimic altceva in lupta decat propria lor lacomie si gasirea de noi si noi modalitati de a ingropa adevarul despre prabusirea comunismului.

In opinia mea, e bine ca Ion Iliescu a trait suficient de mult ca sa se intalneasca cu fantomele trecutului, iar ele sa-i vorbeasca despre vina si vinovatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu dosar mineriada, #mineriada 1990, #Ion Iliescu acuzat mineriada , #mineriade