CSM, somat sa dea explicatii in legatura cu dosarul Mineriadei - Interviu cu Teodor Maries

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 12:45
4623 citiri
CSM, somat sa dea explicatii in legatura cu dosarul Mineriadei - Interviu cu Teodor Maries

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, anunta deschiderea unor noi actiuni in instanta in dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990 si face apel la toate institutiile responsabile, Parchet, Inalta Curte, CSM, Avocatul Poporului, Presedintie, sa ajute la tragerea la raspundere a vinovatilor.

Marea Camera a CEDO a condamnat, miercuri, Romania pentru ca a fost incapabila timp de aproape un sfert de veac sa afle cine sunt autorii crimelor comise in 13-15 iunie 1990.

Potrivit deciziei CEDO, "toate dovezile din acest caz indica existenta elementelor constitutive ale unei crime impotriva umanitatii, comise de oficiali ai statului roman, inclusiv membri ai Guvernului si militari cu grade importante". Decizia este definitiva, asa ca Romania va fi obligata sa continue investigatiile.

Oficial au fost identificati 6 morti si 746 de raniti, precum si peste 1.000 de persoane retinute ilegal de mineri. Tot oficial, nu exista niciun vinovat.

Romania condamnata definitiv de CEDO pentru mineriada 13-15 iunie: Cat va plati statul

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Maries vorbeste despre efectele deciziei CEDO, anunta noi demersuri in instanta si face apel la institutiile responsabile in acest caz sa ajute la condamnarea vinovatilor.

Care este importanta deciziei date de Marea Camera a CEDO si ce urmeaza?

Dupa mai bine de 20 de ani de la evenimentele despre care vorbim, in sfarsit avem o decizie definitiva care vine de la Marea Camera a CEDO. Ea ne da dreptate in tot ceea ce am sustinut in acesti ani si face dreptate cel putin pentru doua din victimele acelor atrocitati. Ma refer la doamna Mocanu, al carei sot a fost ucis in ziua de 13 iunie, lasand in urma doi copii, unul de doua luni si unul de doi ani, si la domnul Stoica, maltratat bestial in subsolurile TVR, traumatizat fizic si psihic.

Aceasta decizie deschide calea catre instanta pentru toate victimele acelor tragice evenimente si ma refer la membrii familiilor celor ucisi, la cei retinuti si la cei maltratati de autoritatile statului in 13 iunie (militie, armata, securitatea de la momentul respectiv), dar si la victimele din zilele de 14-15 iunie, cand au fost adusi minerii, au avut loc batai, violuri, tratamente neomenoase - acest lucru il retine si Curtea.

Noi suntem indreptatiti sa actionam, in sensul de a depune o plangere la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care sa solicitam sa fie redeschis acest dosar, pentru ca, din pacate, dosarul a fost inchis de procurorul Sutiman si nici macar Inalta Curte nu ne-a dat dreptate, atunci cand am atacat decizia procurorului.

Acum avem posibilitatea ca timp de un an de la publicarea deciziei CEDO in Monitorul Oficial sa cerem redeschiderea dosarului.

De ce nu s-a aflat pana acum adevarul?

Este vorba despre lipsa vointei politice, la toate guvernele care s-au succedat pana acum. Apoi, sa nu uitam perioada de 10 ani in care principalul vinovat pentru atrocitatile din 13-15 iunie, Ion Iliescu, a fost presedinte si nu a putut fi cercetat.

Dar se adauga si obedienta procurorilor care s-au ocupat de acest caz, cu exceptia a 2-3 procurori pe care ii si mentionez - generalul Dan Voinea, Viorel Sasarman sau fostul procuror general Ilie Botos. Cu exceptia acestora, pot spune ca procurorii care s-au ocupat de acest caz sunt complici ai celor care au savarsit acele crime.

Mineriada 13-15 iunie: Condamnata de CEDO, Romania nu face nimic. CSM tace

Credeti ca CSM ar trebui sa se autosesizeze in acest caz? Recent, CSM a verificat situatia dosarelor lui Bercea Mondial, in urma unor scandaluri de presa. Dosarele Mineriadei si Revolutiei nu sunt cel putin la fel de importante?

Marti seara am semnat o adresa catre CSM prin care cerem o explicatie. De ce cele mai vechi dosare din Romania, dosarele Revolutiei si Mineriadelor, nu au fost inspectate? De ce nu se ia o masura? De ce ne ocupam de dosare doar de la anumite sectii si nu facem o inspectie in toate sectiile din cadrul Parchetului General?

Sa vedem cine e vinovat si CSM-ul sa il traga la raspundere. Macar atata minima satisfactie sa le dea CSM victimelor - sa ceara procurorului general sa redeschida si sa cerceteze aceste dosare. Sa le finalizeze, practic.

Cum a fost posibil ca atatia ani sa nu fie identificati autorii crimelor de la Mineriada?

Sunt doua dosare la sectia parchetelor militare, insa avem o incurcatura legislativa. In 2007, CCR a decis ca toate dosarele in care sunt implicati militari si civili sa fie solutionate de procurorii civili. Generalului Voinea i-au fost luate dosarele, procurorii civili la care au ajuns ele i-au scos de sub urmarire pe cei pusi de acesta. Mai mult, au avut tupeul sa inchida dosarul Mineriadei. Dosarul Revolutiei nu l-au inchis datorita multiplelor decizii ale CEDO date in ultimii ani.

Noul Cod de Procedura Penala, intrat in vigoare in acest an, spune ca dosarele de acest tip trebuie cercetate de sectiile parchetelor militare. Iar acum paseaza de la unul la altul vinovatia.

Am solicitat Avocatului Poporului sa intreprinda ceva, la CCR, la Inalta Curte, unde vrea domnia sa, pentru a se stabili cine trebuie sa solutioneze aceste dosare. Am vorbit personal cu Victor Ciorbea, am fost in audienta, avem doua randuri de corespondente, promisiunea ca va face ceva, dar, din pacate, pana acum nu a facut nimic. Ar trebui sa fie Avocatul Poporului cu adevarat.

Presedintele poate afla adevarul despre mineriada din 13-15 iunie cu o conditie - Interviu

Ati spus ca asteptati sprijin de la CSM si de la Avocatul Poporului. De la presedintele Traian Basescu asteptati vreo reactie?

De la domnul presedinte astept un singur raspuns. In urma cu un an si cateva luni, cand a fost numit procuror general Tiberiu Nitu, i-a solicitat sa solutioneze aceste dosare. Nu s-a intamplat nimic. De ce?

Daca au putin respect, toti sefii acestor institutii - Parchet, CSM, Inalta Curte, Avocatul Poporului -, la 25 de ani de la Revolutie, macar sa ne spuna cine trebuie sa solutioneze aceste dosare, daca ele nu au fost solutionate pana acum. Dupa un sfert de veac, sa ni se spuna cine trebuie sa inceapa solutionarea lor cu adevarat, pentru ca este pacat. Poporul roman plateste pentru criminali.

Despagubirile care le-au fost acordate victimelor din acest dosar nu sunt platite de cei vinovati, ele sunt platite din buzunarul cetateanului roman, lucru care nu este permis atata timp cat traiesc cei care au produs aceasta crima impotriva propriilor cetateni - presedintele de la momentul respectiv, seful la SRI la momentul respectiv, cel al procuraturii, ministrul de Interne de la momentul respectiv. Sumele trebuie recuperate de la cei care au dat ordinele ca sa savarseasca acele crime, nu de la cetateni.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Romania condamnata CEDO mineriada, #Teodor Maries mineriada CEDO, #Iliescu vinovat mineriada , #mineriade