Cu sau fara Iliescu, PSD nu s-ar da inapoi de la inca o mineriada

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 07:28
7405 citiri

Am sentimentul ca nu il luati in serios pe domnul Marian Oprisan cand face apologia Mineriadei din iunie 1990. Credeti ca nu realizeaza grozavia declaratiilor sale atunci cand spune ca "la violenta se raspunde cu violenta" sau ca studentii ciomagiti de mineri au fost niste "victime colaterale". Gresiti.

Ati uitat prea usor ca, nu mai departe de campania electorala din toamna anului trecut, PSD a organizat mai multe contramanifestatii impotriva celor care cereau conditii decente de vot in strainatate si am fost la un pas de confruntari violente.

Cititi presa de provincie ca sa va amintiti cat de frecvente au fost astfel de incidente, temperate in ultimul moment. Ati uitat si faptul ca, in iunie, PNL a renuntat la pichetarea Palatului Parlamentului, dupa ce PSD a amenintat cu o contramanifestatie care putea degenera.

Acesta este adevaratul PSD, nedesprins de mentalitatea lui Ion Iliescu in 1990, cand dorea sa impuna cu bata democratia sa "originala". Marian Oprisan nu vorbeste doar despre trecut, ci despre prezent si viitor, atunci cand justifica violentele din iunie 1990. Cine crede ca PSD ar avea ezitari sa mai organizeze o mineriada se insala! Minerii din Valea Jiului au plecat la munca in strainatate, dar niste oameni hotarati, carora sa le pui o bata in mana, se gasesc oricand.

Sa nu credeti ca exagerez. Asta se poate intampla oricand pentru ca Justitia romana nu a condamnat pana acum pe nimeni pentru mineriada din iunie 1990, deci cei care ar repeta scenariul pot spera sa scape.

Am observat un sentiment de abandon, de resemnare, in Romania: a trecut prea mult timp, Ion Iliescu este batran, nu mai are miza politica si alte explicatii de acelasi tip.

Dar aici nu este vorba numai despre Iliescu, este vorba despre statul de drept si de Justitie. Cinci persoane au fost ucise, alte 746 ranite, iar un numar necunoscut de oameni nevinovati au fost retinuti abuziv si maltratati in iunie 1990.

Credeti ca familiile celor ucisi si-au pierdut, in timp, dreptul de a afla cine sunt criminalii? Dati-mi voie sa va amintesc ca, in 2012, la initiativa laudabila a doamnei Monica Macovei si a domnului Sever Voinescu, s-a votat o lege prin care nu se mai prescriu infractiunile de omor, genocid si crime contra umanitatii.

Romania nu se poate defini drept stat de drept pana cand vinovatii pentru Mineriada din iunie 1990 nu sunt judecati, oricat de mult timp ar fi trecut.

Inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu este un pas, dar voi fi neincrezator in actiunile procurorului general Tiberiu Nitu pana cand un dosar bine construit - fara greseli bine strecurate, care sa permita anularea sa - va ajunge in fata judecatorilor.

Cat despre PSD-ul domnilor Dragnea si Oprisan, imi este clar ca nu poate iesi de sub tutela lui Ion Iliescu.

Momentul de reculegere in memoria victimelor comunismului, cerut de noul presedinte al partidului, nu are nicio urma de credibilitate si onestitate.

Daca doreau sa fie credibili, nu-l mai invitau pe Ion Iliescu la congres si nu-i ofereau ocazia sa ia cuvantul, ba dimpotriva, il excludeau din partid. Daca doreau sa fie credibili, il scoteau afara din sala si pe Marian Oprisan, imediat ce a facut apologia mineriadei.

Putinii tineri promovati la acest ultim congres sunt crescuti la scoala unui Hrebenciuc, cu nimic mai buni decat vechii baroni care domina si acum partidul.

In paranteza, ca antreprenor, am observat si inexistenta oricarei viziuni economice, macar un cuvant sa se fi spus despre fiscalitate sau despre piata muncii, care nu ofera romanilor decat perspectiva de a munci peste hotare.

In pofida eforturilor formale facute de Liviu Dragnea, PSD-ul ramane Ion Iliescu, adica un partid tot mai decrepit, incapabil sa se modernizeze, care nu pricepe schimbarile acestei lumi si nu vrea sa se adapteze, spre binele Romaniei.

Nu uitati ca noul presedinte al partidului, condamnat penal in prima instanta, crede - la fel ca vreo cativa dictatori primitivi de prin Asia - ca Facebook-ul este o inventie americana pentru a controla lumea.

Din pacate - spun asta ca un democrat convins, de dreapta, care crede in pluralismul politic - aceasta structura nu are vreo sansa sa se reformeze din interior.

Un partid de stanga modern nu se poate construi cu mentalitatea lui Ion Iliescu. Justitie si stat de drept nu vom putea spune ca avem in Romania pana cand Ion Iliescu nu este judecat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#mineriada 1990, #dosar Mineriada, #Ion Iliescu dosar mineriada, #Marian Oprisan dosar mineriada , #mineriade