Document desecretizat: Armata i-a hranit si le-a dat pana si chiloti minerilor veniti la Bucuresti in iunie 1990

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 12:49
14322 citiri
Document desecretizat: Armata i-a hranit si le-a dat pana si chiloti minerilor veniti la Bucuresti in iunie 1990

Armata romana i-a hranit si i-a echipat pe minerii care au venit in Bucuresti in iunie 1990 pentru a participa la Mineriada soldata cu 7 morti, peste 700 de raniti si circa 3.500 de civili batuti, conform informatiilor aparute intr-un document al Ministerului Apararii, desecretizat recent.

Jurnalistii de la PressOne au solicitat legal de la MApN documentul si l-au publicat pe site.

Adresa interna a MApN a fost desecretizata la cererea Parchetului General, prin Hotararea de Guvern 566 din 4 august 2017, semnata de premierul Mihai Tudose si de ministrul Apararii, Adrian Tutuianu.

Conform documentului, comandatul Serviciilor Armatei din acea vreme, general-maior Ionita Botos, a trimis o adresa in 18 iunie 1990 catre prim-adjunctul ministrului Apararii Nationale, generalul Vasile Ionel, cerandu-i acestuia sa aprobe "darea la scadere a unor cantitati de alimente si obiecte de igiena oferite civililor care 'au participat la restabilirea ordinei si linistei in capitala tarii' intre 14 si 17 iunie 1990".

Concret, minerii au primit de la MApN, pe bani publici, diverse alimente - conserve de carne, carnati, slanina, unt, oua, biscuiti etc. - dar si sute de salopete, chiloti si ciorapi, bocanci sau produse de igiena personala, cum ar fi periute de dinti.

Valoarea totala a cheltuielilor a fost de 866.000 de lei, adica aproximativ 670.000 de euro la valoarea de azi.

Scolit la Moscova intre anii 1949 si 1954, Vasile Ionel a fost seful Directiei de Inzestrare a Armatei din 1963 pana in 1980, cand a fost trecut de Ceausescu in rezerva, pe motiv ca era agent sovietic, decizia fiind luata pe baza unui dosar intocmit de Directia de Contrainformatii Militare a Securitatii, scrie Press One.

Imediat dupa Revolutie, Vasile Ionel a fost numit sef al Marelui Stat Major al Armatei, iar la 1 mai 1991 fostul presedinte Ion Iliescu l-a numit sef al Administratiei Prezidentiale, pozitie pe care a detinut-o pana in 1994. Vasile Ionel a decedat in 2005 si in declaratia inregistrata in dosarul Mineriadei a sustinut ca i-ar fi cerut presedintelui Iliescu sa nu implice Armata in represaliile din Piata Universitatii.

Victor Stanculescu, fost ministru al Apararii si seful Armatei in iunie 1990, a declarat intr-un interviu ca e foarte probabil ca Vasile Ionel sa fi fost adevaratul sef al retelei KGB-GRU in Romania.

Manifestantii din Piata Universitatii au fost evacuati prin masuri de reprimare violente de catre autoritati, care au chemat in ajutor si minerii adusi cu trenurile din Valea Jiului pentru a inabusi protestul impotriva regimului Iliescu.

Dupa aproape trei decenii de tergiversari, dosarul Mineriadei a ajuns pe masa judecatorilor abia in acest an, printre cei judecati pentru crime impotriva umanitatii fiind si fostul presedinte Ion Iliescu, dar si fostul premier Petre Roman.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...