Document desecretizat: Armata i-a hranit si le-a dat pana si chiloti minerilor veniti la Bucuresti in iunie 1990

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 12:49
15342 citiri
Document desecretizat: Armata i-a hranit si le-a dat pana si chiloti minerilor veniti la Bucuresti in iunie 1990
Foto: Arhiva Hepta.ro

Armata romana i-a hranit si i-a echipat pe minerii care au venit in Bucuresti in iunie 1990 pentru a participa la Mineriada soldata cu 7 morti, peste 700 de raniti si circa 3.500 de civili batuti, conform informatiilor aparute intr-un document al Ministerului Apararii, desecretizat recent.

Jurnalistii de la PressOne au solicitat legal de la MApN documentul si l-au publicat pe site.

Adresa interna a MApN a fost desecretizata la cererea Parchetului General, prin Hotararea de Guvern 566 din 4 august 2017, semnata de premierul Mihai Tudose si de ministrul Apararii, Adrian Tutuianu.

Conform documentului, comandatul Serviciilor Armatei din acea vreme, general-maior Ionita Botos, a trimis o adresa in 18 iunie 1990 catre prim-adjunctul ministrului Apararii Nationale, generalul Vasile Ionel, cerandu-i acestuia sa aprobe "darea la scadere a unor cantitati de alimente si obiecte de igiena oferite civililor care 'au participat la restabilirea ordinei si linistei in capitala tarii' intre 14 si 17 iunie 1990".

Concret, minerii au primit de la MApN, pe bani publici, diverse alimente - conserve de carne, carnati, slanina, unt, oua, biscuiti etc. - dar si sute de salopete, chiloti si ciorapi, bocanci sau produse de igiena personala, cum ar fi periute de dinti.

Valoarea totala a cheltuielilor a fost de 866.000 de lei, adica aproximativ 670.000 de euro la valoarea de azi.

Scolit la Moscova intre anii 1949 si 1954, Vasile Ionel a fost seful Directiei de Inzestrare a Armatei din 1963 pana in 1980, cand a fost trecut de Ceausescu in rezerva, pe motiv ca era agent sovietic, decizia fiind luata pe baza unui dosar intocmit de Directia de Contrainformatii Militare a Securitatii, scrie Press One.

Imediat dupa Revolutie, Vasile Ionel a fost numit sef al Marelui Stat Major al Armatei, iar la 1 mai 1991 fostul presedinte Ion Iliescu l-a numit sef al Administratiei Prezidentiale, pozitie pe care a detinut-o pana in 1994. Vasile Ionel a decedat in 2005 si in declaratia inregistrata in dosarul Mineriadei a sustinut ca i-ar fi cerut presedintelui Iliescu sa nu implice Armata in represaliile din Piata Universitatii.

Victor Stanculescu, fost ministru al Apararii si seful Armatei in iunie 1990, a declarat intr-un interviu ca e foarte probabil ca Vasile Ionel sa fi fost adevaratul sef al retelei KGB-GRU in Romania.

Manifestantii din Piata Universitatii au fost evacuati prin masuri de reprimare violente de catre autoritati, care au chemat in ajutor si minerii adusi cu trenurile din Valea Jiului pentru a inabusi protestul impotriva regimului Iliescu.

Dupa aproape trei decenii de tergiversari, dosarul Mineriadei a ajuns pe masa judecatorilor abia in acest an, printre cei judecati pentru crime impotriva umanitatii fiind si fostul presedinte Ion Iliescu, dar si fostul premier Petre Roman.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#Armata chiloti ciorapi mineriada , #mineriade