Iliescu despre mineriada: Grupurile de rebeli primeau bani si hrana de la forte interesate

Marti, 25 Mai 2010, ora 10:13
3755 citiri
Iliescu despre mineriada: Grupurile de rebeli primeau bani si hrana de la forte interesate
Foto: Arhiva

Ion Iliescu ii critica pe cei care vorbesc despre alegerile din 20 mai 1990 etichetandu-le "in mod jignitor" ca avand loc in "Duminica orbului" si spune ca ele au fost o "reactie fireasca de respingere a violentelor la care apelau atunci unele forte interesate", grupate in Piata Universitatii.

Ion Iliescu prezinta pe blog propria sa versiune despre "asa-numitul fenomen al 'mineriadei'".

"In procesul infaptuirii obiectivelor Revolutiei din Decembrie 1989, de trecere de la dictatura la democratie, alegerile din 20 mai 1990 - primele alegeri libere - au constituit un moment important : ele au legitimat prin vot popular schimbarile de regim politic produse in Decembrie 1989. In perioada dintre 22 Decembrie 1989 (fuga lui Ceausescu - expresie a prabusirii dictaturii) si 20 mai 1990 au avut loc intr-un ritm alert schimbari radicale in viata politica a tarii", reaminteste fostul presedinte momentul in care, in 1990, in numai cateva luni au aparut 38 de partide si 7 organizatii ale minoritatilor nationale.

Marian Munteanu a mintit, grupurile de rebeli primeau bani si hrana

Iliescu mai afirma ca "oamenii rationali" care participasera la manifestarile din Piata Universitatii "dintr-un spirit de fronda fata de FSN" s-au retras a doua zi dupa alegerile din 20 mai, dar in Piata a ramas un "grup 'radical', asa-zisii 'grevisti ai foamei', incurajati si intretinuti (bani si hrana) de anumite grupari si forte interesate in mentinerea unei stari de instabilitate".

Fostul presedinte sustine ca "operatiunile de curatire a carosabilului pentru reluarea circulatiei" au fost ingreunate de "grupuri de rebeli" care au agresat cordoanele de politisti si au incendiat autobuzele acestora.

Iliescu mai spune ca Marian Munteanu le-a furnizat "infierbantatilor" din Piata "informatii false", referitoare la arestarea unor studenti, iar acest lucru a generat "scene de groaza".

"Grupurile rebele au atacat si au devastat institutii publice ale statului - cladirea Politiei Capitalei, nou-creatului SRI, au asediat cladirea Ministerului de Interne, iar alte grupuri s-au indreptat spre cladirea Televiziunii, pe care au devastat-o. Au incercat sa patrunda in Studiouri, insa lucratorii TVR s-au baricadat, iar spre seara, conducerea Televiziunii, a decis intreruperea emisiei.

Actiunile anarhice virulente, scenele de groaza ale incendierii de autovehicule si devastarii de cladiri publice, coloanele groase de fum care se ridicau din centrul Bucurestiului, au ingrozit populatia, atat din Bucuresti, cat si din tara . Nimeni nu intelegea ce se petrece si care era motivatia acestei rabufniri de ura, la numai trei saptamani de la Alegerile democratice, libere, din 20 mai 1990", povesteste Ion Iliescu.

La douazeci de ani de la acele evenimente, liderul de onoare al PSD explica lipsa de interventie a armatei nu prin faptul ca implicarea acesteia ar fi fost nedemocratica ci prin "acuzele care planau asupra unor comandanti pentru represiunile impotriva demonstrantilor de la Timisoara si Bucuresti din decembrie 1989".

"In aceste imprejurari, in calitate de presedinte ales, am adresat cetatenilor Capitalei, vorbind despre gravitatea situatiei create pentru soarta democratiei castigate si solicitandu-i sa sprijine organele de ordine - pentru a curma aceste acte anarhice de vandalism si de a intra in normalitate", mai explica Ion Iliescu, acuzand "propaganda antiguvernamentala din anii 1990, continuata de unii si astazi".

Asa-numitul fenomen al "mineriadei" din iunie 1990

Liderul de onoare al PSD recunoaste ca "atat violentele din 13 iunie cat si cele savarsite de mineri in 14 si 15 iunie au adus grave prejudicii de imagine tarii", dar considera ca in privinta acelor evenimente se vehiculeaza "doua falsuri".

In primul rand, "nu minerii au introdus violenta in viata politica de dupa decembrie 1989", spune Iliescu, precizand ca minerii nu au fost implicati in niciunul din evenimentele marcate de violenta de dupa 1989, cum ar fi 12 ianuarie, 28 ianuarie sau ciocnirile de natura etnica de la Targu Mures.

In al doilea rand, Iliescu apreciaza ca venirea minerilor in 14 iunie 1990 a fost "efectul si nu cauza violentelor" din Piata Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#ion Iliescu mineriada 1990, #Iliescu venire mineri, #Iliescu Piata Universitatii , #mineriade
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
BASESCU in calitatea sa de secretar la ministerul transporturilor
Poza Siegfried
Siegfried
rank 1