Iliescu neaga ca ar fi vinovat de mineriada din '90: Speculatie politica rudimentara

Marti, 18 Iunie 2013, ora 21:37
3665 citiri
Iliescu neaga ca ar fi vinovat de mineriada din '90: Speculatie politica rudimentara
Foto: Arhiva

Evenimentele din 13 - 15 iunie 1990 au avut loc pe fundalul unor acte de vandalizare, a afirmat marti fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD.

"Declaratiile facute la cateva posturi de televiziune privind evenimentele din 13 - 15 iunie 1990 sunt declaratiile unor oameni frustrati, care au trait o amara deceptie in urma alegerilor din 20 mai 1990, cand electoratul s-a pronuntat, printr-o majoritate zdrobitoare, in favoarea reprezentantilor Frontului Salvarii Nationale.

Spre deosebire de oamenii politici responsabili, inclusiv din conducerile PNTCD si PNL - care si-au retras, atunci, reprezentantii dintre manifestantii din Piata Universitatii - un grup de oameni iresponsabili au continuat sa ocupe Piata Universitatii, mentinand in mod artificial un punct de tensiune in centrul Capitalei", a precizat Ion Iliescu, intr-o declaratie pentru presa.

Iliescu, despre mineriada din iunie 1990: Nu imi asum, nu am de ce

Potrivit acestuia, la incercarea de eliberare a pietei, din 13 iunie 1990, pentru a o reda circulatiei normale, demonstrantii au raspuns prin acte de vandalism, atacand cladiri publice - ale Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si Televiziunii Nationale - , folosindu-se si de slabiciunile fortelor de ordine de atunci.

"Pe acest fundal, a avut loc in ziua de 14 iunie venirea minerilor din Valea Jiului, care mai fusesera in Capitala, in februarie, cand aceleasi elemente anarhice vandalizasera cladirea Guvernului Romaniei.

Din pacate, prezenta minerilor in zilele de 14 - 15 iunie 1990 a fost insotita, la randul ei, de acte de violenta, care nu au fost favorabile imaginii internationale a Romaniei. Cert este, insa, ca fara actele de vandalism din ziua si seara de 13 iunie nu ar fi avut loc venirea minerilor si violentele din 14 - 15 iunie.

A pune acele evenimente, insa, pe seama conducerii politice a tarii de atunci este o speculatie politica rudimentara, care deformeaza realitatea si o actiune propagandistica inutila. Intrebarea fireasca: cui folosesc asemenea procedee si de ce sunt ele vehiculate astazi?", afirma presedintele de onoare al PSD.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...