Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

Luni, 09 Martie 2015, ora 12:50
10607 citiri
Instanta suprema a decis: Dosarul Mineriadei va fi redeschis, Ion Iliescu - vizat de ancheta

Magistratii de la Inalta Curte au confirmat, luni, decizia procurorului general de redeschidere a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, dosar in care este anchetat si fostul presedinte Ion Iliescu.

Astfel, judecatorii au admis in parte redeschiderea dosarului in rem pentru inceperea urmaririi penale pentru infractiuni contra pacii si omenirii si infractiuni de omor, informeaza Digi24.

Urmeaza ca, dupa procedurile prevazute de lege, procurorii sa reia cercetarile, identificand partile, martorii si succesiunea de evenimente produse atunci. La final, procurorii vor stabili cine se face vinovat in opinia lor pentru producerea de victime la mineriada din 13-15 iunie si pe cine vor trimite in judecata.

Ion Iliescu urmeaza sa fie chemat la audieri in acest dosar pentru care in urma cu 6 ani s-a dat neinceperea urmaririi penale.

Recent, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a contestat la CCR articolul prin care judecatorii trebuie sa certifice redeschiderea dosarelor, iar daca CCR va decide ca articolul nu e constitutional, toate dosarele deschise in baza acelui articol vor trebui deschise din nou, informeaza B1 TV.

Concret, Avocatul Poporului a contestat la CCR art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede ca un judecator poate decide redeschiderea unui dosar, fara participarea procurorilor de caz sau a suspectilor.

In dosarul Mineriadei din 13-15 iunie sunt 34 de invinuiti, inclusiv demnitari de cel mai inalt rang in stat la vremea respectiva, printre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director SRI, Virgil Magureanu, fostii ministri Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac.

Si generalul Pavel Abraham apare in acest dosar. In 2005, acesta a fost audiat de procurorii militari in calitate de fost adjunct al Scolii de Ofiteri de la Baneasa, in contextul in care, in timpul mineriadei, la Baneasa si la unitatea de la Turnu Magurele a Ministerului de Interne au fost retinute mai multe persoane, care au fost batute crunt.

Dosarul Mineriadei, redeschis: Cum comenteaza Ion Iliescu

Acestia sunt acuzati de omor si infractiuni contra pacii si omenirii.

In toamna anului trecut, Marea Camera a CEDO a condamnat Romania pentru ca a fost incapabila timp de aproape un sfert de veac sa afle cine sunt autorii crimelor comise in 13-15 iunie 1990.

Potrivit deciziei CEDO, "toate dovezile din acest caz indica existenta elementelor constitutive ale unei crime impotriva umanitatii, comise de oficiali ai statului roman, inclusiv membri ai Guvernului si militari cu grade importante".

Oficial au fost identificati 6 morti si 746 de raniti, precum si peste 1.000 de persoane retinute ilegal de mineri, dar pana la aceasta ora nu exista niciun vinovat.

CSM, somat sa dea explicatii in legatura cu dosarul Mineriadei - Interviu cu Teodor Maries

Decizia CEDO este definitiva, asa ca Romania va fi obligata sa continue investigatiile.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...