Ion Iliescu nu va fi urmarit penal intr-unul din dosarele mineriadei din '90

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 14:15
3546 citiri
Ion Iliescu nu va fi urmarit penal intr-unul din dosarele mineriadei din '90

Parchetul General a dispus, pe 10 octombrie, neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu in dosarul deschis cu privire la decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare in ziua de 13 si in noaptea de 13-14 iunie 1990.

Potrivit unui comunicat remis luni, procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 10 octombrie 2008, neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu "sub aspectul savarsirii, in forma participatiei improprii, a infractiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav si a tentativelor la cele doua infractiuni, in cauza privind decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare in ziua de 13 si in noaptea de13/14 iunie 1990", informeaza Newsin.

Procurorii sustin ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pentru care s-au facut cercetari. "Activitatea fostului Presedinte al Romaniei nu intruneste conditiile legale pentru a putea fi apreciata ca o determinare la savarsirea unei infractiuni si nu are legatura de cauzalitate de natura penala cu ceea ce s-a intamplat in dupa-amiaza zilei de 13 iunie 1990 si in noaptea de 13/14 iunie 1990, respectiv cu evenimentele in cadrul carora au decedat patru persoane si au fost ranite alte trei, prin impuscare", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iliescu: Anormal e ca a putut sa-i treaca prin cap cuiva ca presedintele are vina

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca decizia de inchidere a dosarului Mineriadei este una normala, subliniind ca anormal este sa-i treaca prin cap cuiva ca presedintele are vreo vina.

Mai mult, Iliescu a afirmat ca eventuala continuare a procesului ar fi compromis justitia.

"Nu pot decat sa apreciez ca e un lucru normal si firesc acest NUP. Nu exista motivatii ca un sef al statului ales cu 85% de cetateni sa fie tras la raspundere pentru ca, la trei saptamani dupa aceea institutii ale statului, sunt atacate de grupuri rebele si, in diverse imprejurari, lucrurile se rezolva. Cu ce sa fie incriminat seful statului? Care era motivatia? Anormal a fost faptul ca a putut sa-i treaca cuiva prin cap sa invoce seful statului cu vreo raspundere in legatura cu ceea ce s-a petrecut in urma acestor acte rebele impotriva institutiilor statului", a declarat Iliescu, la aflarea deciziei.

El a refuzat sa comenteze pe fond decizia procurorilor, spunand ca "juristii trebuie sa judece". "Mie mi se pare firesc sa nu se dea curs unor lucruri aberante care ar fi compromis justitia", a adaugat fostul presedinte, sugerand ca derularea in continuare a acestui dosar ar fi fost neoportuna.

Liderul social-democrat a spus ca singurii vinovati sunt cei care "au provocat acte rebele si actiuni agresive impotriva institutiilor statului, care aveau o baza constitutionala democrata urmare a alegerilor din mai 1990" si i-a inclus la categoria responsabili si pe mineri. "Cine a aparat stabilitatea tarii actiona in interesul tarii, cine ataca institutiile statului, ei sunt responsabili de actiunile de atunci, inclusiv minerii, la incitarea acestor forte nenorocite", a conchis presedintele de onoare social-democrat.

Istoria dosarului

Potrivit Parchetului General, pe 19 iunie 2007, adjunctul sefului Sectiei Parchetelor Militare a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Iliescu, pentru savarsirea infractiunii de omor, iar prin decizia din 20 iunie 2007 Curtea Constitutionala a statuat asupra competentei magistratilor militari si civili.

Dosarul a ajuns la procurorii civili, iar, pe 7 decembrie 2007, procurorul general Laura Codruta Kovesi a admis plangerea invinuitului si a dispus infirmarea rezolutiei din data de 19 iulie 2007, prin care a fost inceputa urmarirea penala a acestuia si continuarea cercetarilor de catre procurorii desemnati din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Motivele, precizeaza Parchetul, au fost ca inceperea urmaririi penale a fost dispusa de un alt procuror decat cel ce instrumenta cauza, procurorul militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare era incompatibil sa mai efectueze vreun act de urmarire penala, iar rezolutia de incepere a urmaririi penale nu continea elementele obligatorii prevazute de Codul de Procedura Penala si nu era inregistrata in registrul special in care se consemneaza data si ora inceperii urmaririi penale.

In comunicatul remis luni se mai arata ca "intrucat de la inregistrarea cauzei si pana in prezent termenul rezonabil de efectuare a cercetarilor a fost depasit, iar administrarea mijloacelor de proba a devenit dificila datorita intervalului foarte mare de timp scurs de la desfasurarea evenimentelor supuse cercetarii, pentru a se stabili conditiile ce au determinat tergiversarea solutionarii si persoanele responsabile, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat, la data de 07 decembrie 2007 Consiliului Superior al Magistraturii efectuarea unui control de fond al activitatii Sectiei Parchetelor Militare".

Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat, pe 9 octombrie, ca spera sa fie data o solutie cat mai rapida in dosarul mineriadei din 13-15 iulie 1990, dupa ce procurorii au refacut toate actele din dosar, ea afirmand ca persoanele care au tergiversat dosarele mineriadei trebuie sa suporte consecintele. "Procurorii civili au refacut toate actele, au procedat la audieri de martori si urmeaza ca in cel mai scurt timp sa fie pronuntata solutia legala. Sper cat de curand sa se intample acest lucru, dar nu pot da o data anume, deoarece depinde de procurorul de caz", a spus Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Ion Iliescu, #urmarit penal, #mineriada, #1990 , #mineriade