Mineriada 13-15 iunie: Condamnata de CEDO, Romania nu face nimic. CSM tace

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 18:13
13076 citiri
Mineriada 13-15 iunie: Condamnata de CEDO, Romania nu face nimic. CSM tace

CEDO a condamnat Romania, in noiembrie 2012, pentru ca a incalcat dreptul la viata si la un proces echitabil netrimitandu-i in judecata pe autorii crimelor comise la Mineriada din 13-15 iunie 1990. Dosarele nu au ajuns nici astazi in instanta, iar CSM nu pare interesat de subiect.

Daca pe site-ul Ministerului Public comunicatele de presa referitoare la dosarul Revolutiei s-au oprit in mai 2011, in legatura cu Mineriada din 13-15 iunie exista o Rezolutie din 17 iunie 2009, dar nici o informatie in plus despre perioada care a trecut de cand CEDO a condamnat Romania si pana acum.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei i-a cerut, joi, procurorului general Tiberiu Nitu sa respecte decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului si sa finalizeze ancheta trimitandu-i in judecata pe cei responsabili, subliniind ca "nu pot exista crime comise cu violenta fara sa existe vinovati".

Macovei, solicitare catre procurorul general: Respectati decizia CEDO si finalizati dosarul mineriadei

Ziare.com a solicitat Inspectiei Judiciare informatii in legatura cu eventualele sesizari facute cu privire la intarzierea cu care sunt finalizate dosarele Mineriadei.

"Din verificarile efectuate in evidentele de la Inspectia Judiciara a reiesit ca sesizarile au fost formulate in anii 2006-2008. Din anul 2008 Inspectia Judiciara nu a mai fost sesizata cu privire la durata procedurilor in dosarele Mineriadei", se arata in raspunsul oferit de inspectorul judiciar Tamara Manea, purtatorul de cuvant al institutiei.

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, isi exprima indignarea cu privire la ceea ce se intampla cu aceste dosare.

"In ce tara traim? Cu toate reformele si reformele si iarasi reformele in Justitie, de 24 de ani nu exista vointa sa se stabileasca adevarul pentru cele mai importante evenimente din istoria recenta a Romaniei - Revolutia si asa-numitele Mineriade?! Nu e vorba de o perioada foarte lunga, de ani, e vorba de 10-12 zile din istoria Romaniei si nimeni nu vrea sa faca lumina in ceea ce s-a intamplat in acele zile. Nu e permis asa ceva!", a declarat acesta pentru Ziare.com.

"Au fost sustrase documente din dosar"

Teodor Maries a reamintit ca e vorba despre doua dosare, unul mare, in care s-au anchetat mineriadele din februarie, aprilie si iunie 1990 la nivel national, deschis de generalul Dan Voinea si care "era lucrat in proportie foarte mare - erau audiati peste 1.000 de oameni" si un al doilea, al celor 6 morti, "in care erau pusi sub invinuire ofiteri de politie, generali si seful statului de atunci, Ion Iliescu" si care "se afla intr-o faza finala, urma sa fie trimis in instanta".

Acesta si-a exprimat nemultumirea fata de intarzierea cu care se finalizeaza lucrurile inclusiv la CEDO, de la care se asteapta zilele acestea o decizie definitiva la recursul individual depus.

"Cineva probabil ca ne 'iubeste' foarte tare acolo si a zis 'Sa indepartam putin decizia la recurs de zilele de 13-15 iunie, pentru ca lumea e mai atenta si observa, asa, se amesteca cu altele'. Eu am si reprosat persoanei care m-a sunat de la Curte, i-am spus 'Cred ca meritam la 24 de ani de la acele zile o decizie definitiva'. Mi s-a spus ca o sa se dea in curand.

Nu acuz Curtea in intregul ei, dar pe anumiti oameni de la sectia romana ii acuz fara nicio rezerva. De-a lungul timpului m-am intalnit cu ei si am constatat ca fac mari nenorociri si in dosarul Revolutiei si in cel al Mineriadei, au incercat tot felul de tertipuri pentru a se tergiversa lucrurile, mergand in dosarul Mineriadei pana la a sustrage documente din dosar.

E o afirmatie foarte grava, dar e o realitate. Au fost sustrase documente din dosar si avocatii nostri au facut proba ca acele documente au fost trimise nu o data, ci de doua ori. Bineinteles ca si in recurs le-am retrimis, nu o data, ci de doua ori", a mai sustinut presedintele Asociatiei 21 Decembrie, aratandu-se totusi convins ca "nu se poate intampla in recurs nimic vizavi de decizia pe care au dat-o in cazul Mocanu".

Cine ii protejeaza pe vinovatii de crimele din 13-15 iunie? - Interviu cu Dan Voinea

"Nu au lucrat si daca au lucrat, au stricat"

In ceea ce priveste situatia dosarelor in tara, Teodor Maries spune ca a discutat o singura data cu actualul procuror general, Tiberiu Nitu, si a aflat ca, de aproape doi ani, Bruxelles-ul a decis sa monitorizeze felul in care statele membre UE respecta deciziile CEDO, "pentru ca s-au sesizat ca CEDO tot da decizii, dar nu le baga nimeni in seama prin Romania si prin alte tari".

"A existat un protocol de monitorizare cu Parchetul general semnat in martie anul trecut pana in toamna, in care procurorii se angajau ca vor lucra pe dosare. Erau niste faze destul de concrete trecute acolo. Nu s-a intamplat nimic pana in septembrie. Dupa aceea s-a facut un alt protocol, pana in martie, iar, din martie, parerea mea este ca nu s-a reusit sa se obtina niciun fel de informatie.

Un lucru e cert - ei nu au lucrat si daca au lucrat, au stricat. Tot ce au putut sa scoata de sub urmarire penala si sa inchida dosare au scos si au inchis. Cred ca dosarul mare al Mineriadei este in acest moment inchis. Dosarul cu cei 6 morti cred ca nu au avut curajul sa il inchida, nu din cauza ca au fost victime, pentru ca nu tin ei cont de victime, ci din cauza condamnarii la CEDO. Venind si recursul, nu si-au permis sa il inchida", a mai afirmat Teodor Maries.

Iliescu, despre mineriada din iunie 1990: Nu imi asum, nu am de ce

Cine este de vina ca dosarele nu sunt finalizate?

Intrebat pe cine acuza de nefinalizarea acestor anchete si daca CSM ar trebui sa se implice, Teodor Maries a raspuns: "Nu cred ca a existat procuror general pe care sa nu il fi acuzat pentru nelucrarea dosarelor, iar legat de CSM eu cred ca ar trebui sa aiba un rol activ".

"Ar trebui sa vada ce fac procurorii cu niste dosare vechi de aproape 25 de ani, pentru care tot vin si vor veni si in continuare, in lunile urmatoare, in anii urmatori, condamnari de la CEDO, iar statul roman va plati niste bani. CEDO nu poate ocoli adevarul. In toate motivarile pe care le-au dat au spus ca statul roman nu are nici o scuza, nu trebuie sa dea amnistie, nu trebuie sa considere ca sunt prescrise acele fapte si niciun alt tip de tergiversare nu mai este permis pentru ca victimele si urmasii au dreptul la un proces echitabil. Mai mult de atat ce sa ne spuna CEDO? CSM sigur ca ar trebui sa puna intrebari", a adaugat Teodor Maries.

Romania, condamnata la CEDO in cazul mortii a doi oameni la mineriade

Pe de alta parte, acesta se arata sceptic cu privire la continutul acestor dosare la ora actuala.

"Eu as fi foarte curios sa vad ce a mai ramas in aceste dosare. Temerile mele sunt justificate pentru ca am facut de doua ori greva foamei pentru a obtine acele documente, iar cand am fost intrebat de seful statului ce vreau sa fac cu hartiile acelea i-am spus 'Lasati-ma sa imi iau istoria acasa, pentru ca astia le distrug'. Pana la urma am obtinut aceste documente tot printr-o dispozitie a CEDO, bazata pe un principiu - dreptul la arme egale.

Am luat copia acestor documente si in acest fel avem si opis-urile, iar eu as fi foarte curios sa le confruntam cu ce a mai ramas in dosare prin aceste plimbari - Parchetul Militar, DIICOT si retur, dupa ce noul Cod a intrat in vigoare, inapoi la Parchetul Militar", a explicat el.

Presedintele poate afla adevarul despre mineriada din 13-15 iunie cu o conditie - Interviu

In ceea ce priveste principalii responsabili, Teodor Maries crede ca ei sunt actualul procuror general si seful sectiei Parchetelor Militare.

"Daca as acuza doua persoane pentru nelucrarea in aceste dosare, primul este Tiberiu Nitu, actualul procuror general, care a fost si prim-adjunct al fostului procuror general, si al doilea ar fi Ion Vasilache, care a facut tot ce a putut ca sa tegiverseze lucrurile.

Sigur, 'vinovatul de serviciu' e generalul Dan Voinea, dar cand niste oameni stau 5-6 ani pe functii si nu fac nimic, dar il acuza pe un om care macar a adunat probe care, uite, in fata CEDO au stat in picioare si CEDO a dat solutii pe aceste probe, inseamna ca este ceva necurat la mijloc. Daca il acuzi pe cel care a adunat probe, inseamna ca tu esti foarte suparat pe acel om, care a depistat prin ancheta ce au facut unii sefi din structurile statului, de la generali pana la fostul sef de stat", a mai declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

In dosarul "Anca Mocanu si altii contra Romaniei (nr. 10865/09, 45886/07 si 32431/08) ", deschis in legatura cu manifestatiile din 1990 de cetatenii romani Anca Mocanu, Marin Stoica si Teodor Maries, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca statul roman sa plateasca suma de 30.000 de euro daune morale.

Sotul Ancai Mocanu a fost impuscat mortal in cursul interventiei fortelor de securitate, iar la data de 13 iunie 1990, cand mergea pe jos spre biroul sau, Marin Stoica a fost luat fortat de langa sediul local al postului public de televiziune, dus la subsolul televiziunii impreuna cu alte cateva zeci de persoane si batut pana a devenit inconstient.

La randul sau, Teodor Maries a reclamat abuzurile comise de fortele represive asupra sediului si membrilor asociatiei de catre grupurile de mineri chemate la Bucuresti de presedintele Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#CEDO mineriade Romania condamnata, #dosare mineriade, #Teodor Maries mineriade , #mineriade