Mostenirea lui Ion Iliescu

Autor: Adelina Tintariu - expert stiinte politice
Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 09:29
10154 citiri

Dupa aproape 27 de ani de la Mineriada din iunie 1990, Ion Iliescu este inculpat oficial pentru infractiuni contra umanitatii. In aceste zile tulburi, Iliescu este pus fata in fata cu istoria unui trecut recent pe care il credea apus.

Poate unii vor spune ca este prea tarziu, iar altii vor resimti nostalgia sistemului ilescian prin comparatie cu prezentul, insa fara indoiala asistam la un moment istoric - Ion Iliescu trebuie sa raspunda din pozitia de inculpat. Daca in anii tranzitiei se bucura de pozitia de artizan al puterii, astazi se afla intr-o ipostaza noua - cea de anchetat.

Aflat pe scarile Parchetului General, intrebat de jurnalisti cum ar fi aratat statul roman daca nu era ales presedinte in acei ani, Ion Iliescu nu a stiut cum sa raspunda la intrebarile incomode. Se declara nevinovat in fata acuzatiilor procurorilor si traieste cu convingerea ca statul creat de domnia sa dupa 1990 este unul reformat si democratic.

Totusi, violenta de stat practicata cu nonsalanta in primii ani ai postcomunismului contrazic convingerea fostului sef de stat. Printr-un scurt exercitiu de memorie, generatiile acelor vremuri ar trebui sa isi aduca aminte cum tinerii si reprezentatii Opozitiei erau batuti si urmariti pe strazile Bucurestiului de minerii chemati de Ion Iliescu sa faca ordine.

Patru garnituri de tren pline cu minerii condusi de liderul sindical Miron Cozma au sosit in Bucuresti. Minerii, inarmati cu bate, au distrus sediile partidelor politice de opozitie, PNTCD si PNL. Liderii acestor partide, printre care si Corneliu Coposu, au fost obligati sa se puna la adapost din calea furiei minerilor.

De asemenea, strazile au fost acaparate rapid de grupurile violente ale minerilor, imaginile cu tinerii batuti facand inconjurul lumii. Acele evenimente sangeroase au lasat o rana adanca in societatea romaneasca. Cercul de putere care a stat in spatele acelor evenimente a ramas nederanjat pana azi.

Romania a ratat atunci startul reformei, lasandu-se prada retelelor clientelare ale neo-comunistilor. Anii tranzitiei au fost caracterizati de coruptie, incalcari ale drepturilor si o democratie subreda, manipulata de cercul de putere creat in jurul lui Ion Iliescu.

Ales prin vot popular, Ion Iliescu si-a construit dupa 1990 o imagine de salvator, anuland importanta biografiei sale politice de dinainte de 1989. Rapid, Iliescu s-a debarasat de propriul trecut si a confiscat evenimentele din 1989, potretizandu-se in fata votantilor ca aparatorul democratiei.

Dupa mai bine de 20 de ani de influenta politica activa, mostenirea politica a lui Ion Iliescu este mai prezenta ca oricand. Chiar daca Ion Iliescu s-a retras din spatiul public, in urma lui au ramas o politica viciata si un sistem erodat. Iliescu a ramas un simbol pentru generatii de politiceni care s-au succedat la guvernare, neintelegand ca acest mod de a face politica a apus si ca Romania trebuie sa aiba un parcurs european.

Departe de a intelege politica in interesul cetateanului, Romania se incapataneaza sa ramana tributara unui sistem invechit si clientelar.

Desigur, am fi nedrepti sa pretindem ca doar Ion Iliescu este vinovat pentru incapacitatea noastra de a ne schimba si de a cere schimbarea clasei politice. De-a lungul anilor, ne-am invatat sa depersonalizam sistemul, uitand ca el este construit de oameni si ca in hora puterii se prind intotdeauna mai multi.

Din cand in cand, am iesit din ceata deasa in care ne afundam de ani de zile. Probabil l-am fi uitat pe Ion Iliescu intr-un colt al istoriei daca in 2013 nu am fi redeschis dezbaterea despre trecutul comunist, odata cu sesizarile impotriva fostilor comandanti de penitenciare Alexandru Visinescu si Ioan Ficior.

Valul de opinii de atunci ne-a dat de inteles ca trecutul nu este nici pe departe epuizat si ca investigarea lui trebuie inceputa de undeva. Nici macar atunci opinia publica nu credea ca va veni ziua in care Ion Iliescu va fi chemat in fata procurorilor pentru a da explicatii.

Ca si in alte cazuri, se credea ca si de aceasta data sistemul va decide in favoarea lui.

Totusi, o mana de cercetatatori, alaturi de procurori din noua generatie, au crezut ca sunt multe de spus despre trecut, cu speranta ca generatiile urmatoare vor fi mai atente la cei pe care ii aleg sa ii conduca.

Astfel, procesele Visinescu si Ficior au insemnat un punct de cotitura pentru investigarea trecutului comunist, care ofera primul precedent pentru rezolvarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii din Romania.

De asemenea, au fost oameni care are au mers pana la CEDO pentru a cere redeschiderea cazului Mineriadei. Au facut apel la toate caile legale pentru a se evita clasarea definitiva a acestui dosar. Si au reusit.

Si totusi cum ar fi aratat Romania daca Ion Iliescu nu ar fi fost ales presedinte?

Cred ca ar trebui sa ne trezim in fiecare zi cu aceasta intrebare in minte. Sa ne uitam in jur si sa punem punct acestei mosteniri.

Adelina Tintariu este licentiata in Stiinte Politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Si-a continuat studiile prin programul de master in Comparative Politics din cadrul aceleiasi facultati. A contribuit la documentarea cazurilor de infractiuni contra umanitatii deschise impotriva fostilor comandanti de penitenciare din perioada comunista Alexandru Visinescu si Ioan Ficior, ambii condamnati. Un alt proiect important pe care l-a coordonat in perioada 2011-2014 a fost cel de transformare in Memorial a fostului penitenciar comunist de la Ramnicu Sarat. De asemenea, Adelina Tintariu este membra a Fundatiei Fundatiei CAESAR incepand cu luna mai a anului 2015.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Quarterly Report

Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Referat DNA: Baronul PSD Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume...
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Trecutul puțin știut al lui Dumitru Buzatu: a scris la un ziar celebru, în "grupul acela formidabil": "Un tânăr de treabă ajuns o otreapă"
Baronul PSD Dumitru Buzatu este amintit de foști colegi de facultate din Iași. În studenție, politicianul ajuns stăpânul "moșiei" Vaslui era apreciat și considerat un tânăr de viitor....
#Ion Iliescu mineriade, #Ion Iliescu inculpat , #mineriade