Rascoala legionara a lui Ion Iliescu din iunie 1990 (Opinii)

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 08:14
7573 citiri
Rascoala legionara a lui Ion Iliescu din iunie 1990 (Opinii)
Foto: evz.ro

Pe 13 iunie 1990, Ion Iliescu reclama un atac bine coordonat din partea unor extremisti asupra institutiilor statului si cerea poporului sa apere democratia. A doua zi, primele trenuri din Valea Jiului ajuneau in Capitala. In scurt timp, strazile din Bucuresti erau pline de sudoarea minerilor si sangele tinerilor.

Acesta a fost doar unul din lungul sir de evenimente tragice care a fost de natura sa inabuse orice rezistenta fata de conducerea formata din oamenii proveniti din vechiul partid comunist.

Daca vrem sa vedem de ce situatia romanilor astazi este atat de dramatica, trebuie doar sa ne intoarcem putin in timp.

Trecutul ne framanta

Comunismul a insemnat pentru noi o destramare a valorilor morale, o renuntare la integritate, demnitate si altruism, de fapt a tot ce face dintr-un om unul cinstit. Pentru a se mentine, acest regim eminamente corupt avea nevoie de oameni perfizi, fatarnici si dezonorabili.

Ion Iliescu, cel care a semnat decretul prin care sotii Ceausescu au fost supusi unui simulacru de proces si apoi executati, cu numai cativa ani inainte de aceste evenimente petrecea vacanta alaturi de cuplul dictatorial in Moldova si Delta Dunarii. Poze din acel sejur il infatiseaza pe viitorul presedinte cum aduna pios inelele aruncate de Elena Ceausescu.

Ion Gavrila Ogoranu, partizanul anticomunist care a supravietuit regimului comunist, mentiona in cartea "Brazii se frang, dar nu se indoiesc" urmatoarele lucruri: "Daca in Romania, teroarea a fost mai fara mila si nedreptatile mai strigatoare la cer decat in celelalte tari vecine, daca a existat un fenomen Pitesti si un Canal al mortii, se datoreaza faptului ca in societatea romaneasca s-au gasit atatea suflete negre in stare de orice josnicie."

Comunismul e in noi

Nomenclaturistii care au parazitat statul roman aproape jumatate de secol nu s-au dat in laturi de la nimic, atat timp cat astfel isi pastrau privilegiile si puterea dobandita cu greu in timpul dictaturii.

Regimul comunist nu a luat niciodata sfarsit odata cu Revolutia Romana, el continua sa dainuie si astazi ca o fantasma, cu valori schimonosite si pervertite prin exponentii sai.

Integrati in structurile de stat, contagiunea lor s-a raspandit, distrugand in fasa simtamantul unei constiinte sanatoase. Vechiul aparat de partid s-a transplantat prin violenta in societatea romaneasca si a infectat idealurile si sperantele de viitor.

Teroarea ca arma de subjugare

Trebuie doar sa ne amintim de felul in care s-a nascut democratia romaneasca pentru a ne convinge de putreziciunea acestui sistem. Asasinari (cazul Culianu), intemnitari, sechestrari, agresiuni, tortura, cenzura, un intreg arsenal folosit impotriva celor ce puneau la indoiala legitimitatea si autoritatea noului guvernamant.

Rotatia cadrelor comuniste si supravietuirea nomenclaturistilor in aparatul de stat nu a trecut neobservata. Incepand inca din ianuarie 1990 au avut loc demonstratii anticomuniste de amploare, iar in urmatoarele luni s-a desfasurat un adevarat razboi civil intre fortele de represiune si civili.

Punctul culminant a fost atins intre zilele de 13 si 15 iunie. Manifestatiile incepute in Piata Universitatii pe 22 aprilie au adunat sute de mii de romani care doreau eliminarea din conducerea statului a fostilor comunisti.

Dupa aproape doua luni de proteste continue se pune in aplicare planul de curatare a pietei. Pe 13 iunie Ion Iliescu anunta "Avem de-a face cu o incercare de rebeliune de tip legionar [...] Fac apel la toate fortele politice sa faca front comun impotriva acestor elemente de tip fascist, de tip legionar, care actioneaza impotriva intereselor poporului nostru."

Manipularea din presa romaneasca

O manifestare pasnica, cu un caracter anticomunist, ce promova libertatea si democratia a devenit astfel in mintea multor romani o lovitura de stat fascista. Un lucru usor de explicat datorita cenzurii si controlului exercitat de stat asupra televiziunii nationale, singura la care toti romanii aveau acces.

O vina importanta o au si jurnalistii presei scrise, ce denigrau arbitrar miscarea din piata, dar aveau numai cuvinte de lauda fata de guvern si de actiunile sale brutale. Aceeasi jurnalisti care astazi sunt considerati modele de urmat in tagma lor.

Zilele de represiune

In timp ce oamenii adunati in centrul capitalei scandau "Fara violenta", fortele de ordine au actionat extrem de dur pentru eliberarea Pietei Universitatii.

Un peisaj orwellian se contura, in aceeasi zi fiind adusi muncitori de la IMGB care strigau lozinci halucinante precum "Noi muncim, nu gandim" sau "Moarte intelectualilor".

In dimineata urmatoarei zile ajung primele trenuri cu mineri din Valea Jiului in Gara de Nord. Sunt preluati de agenti ai diferitelor servicii de informatii si trimisi in diferite puncte ale orasului. A urmat un adevarat macel, minerii atacand brutal manifestantii.

Erau loviti fara mila, cu o cruditate nemaintalnita, aproape animalica. Pana si cei care nu aveau legatura cu protestele, oameni obisnuiti care isi vedeau de traiul lor zilnic au fost agresati doar pentru ca "emanau" o aura intelectuala.

Au intrat in cladirea Universitatii unde au batut deopotriva si profesori si studenti. Au devastat sediile partidelor istorice si intr-un interviu celebru un miner spune ca a gasit droguri, armament, munitie la PNT, in timp ce o persoana necunoscuta ii sufla ce sa spuna.

Dupa ce au terorizat capitala si au inecat-o in frica si sange minerii au primit multumiri din partea lui Ion Iliescu pentru efortul lor eroic si au parasit orasul, nu inainte de a reface terasele cu flori de la Universitate.

Rana adanca a mineriadei din iunie '90

Inradacinarea comunismului in tara a fost posibila datorita existentei unui grup bine inchegat de oameni, servili si fara integritate, care prin coercitie si forta au impus un regim ilegal. Teroarea sustinuta de ei urmarea sa asigure obedienta totala a populatiei. Chiar si asa, dupa zeci de ani, oamenii au iesit in strada.

Ultimul lucru pe care il doreau nomenclaturistii era sa le fie contestata autoritatea. Asa ca au reactionat asa cum stiau ei mai bine, prin violenta. Vorbind ca un adevarat comunist Ion Iliescu s-a folosit si de dusmanii de moarte ai regimului, fascistii, ca un pretext pentru descinderea minerilor.

El a incercat sa confere actiunilor acestora iluzia de proprie vointa, ca si cand poporul ar fi iesit in strada pentru a opri rebeliunea. Lucrul cel mai tragic in aceasta poveste este ca aceasta versiune inca este impartasita de multi romani, care au picat prada cenzurii si manipularii atat de prezente in acei ani.

Nu trebuie sa ignoram pentru nicio clipa ce impact dramatic au avut pentru noi evenimentele din iunie 1990. In acea zi, democratia romaneasca, cea veritabila, a fost invinsa, ne-a fost rapita orice speranta la un viitor mai bun, iar putregaiul moral al comunismului a fost raspandit mai departe.

Mineriada a fost reactia nomenclaturii impotriva acelor romani care vroiau o rupere de trecutul comunist, dar mai important, impotriva tinerilor ce doreau atat de mult aceasta schimbare.

Pe plan extern consecintele acestei actiuni au fost la fel de dezastruoase. Intreaga presa occidentala a condamnat actiunile presedintelui Ion Iliescu in cuvinte extrem de dure, am pierdut orice asistenta financiara din partea organismelor internationale, dar mai grav, am suferit un exod de creiere fara precedent, mii de romani emigrand din tara.

Acele persoane care puteau schimba soarta Romaniei in bine au fost nevoite sa plece dintr-o tara ce a demonstrat ca nu ii dorea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#mineriada iunie studenti, #mineri Valea Jiului, #Ion Iliescu mineriade , #mineriade