Se reiau pledoariile in dosarul Mineriadei: Procurorii insista pentru judecarea lui Ion Iliescu si pe legalitatea probelor

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 10:38
4970 citiri
Se reiau pledoariile in dosarul Mineriadei: Procurorii insista pentru judecarea lui Ion Iliescu si pe legalitatea probelor
Foto: Toni Salabasaev/ Mediafax/ Hepta.ro

Contestatia procurorilor facuta impotriva deciziei de restituire la parchet a dosarului Mineriadei a fost inregistrata joi la Inalta Curte. Judecatorii au stabilit primul termen pe 14 mai. Cazul este in continuare in faza de Camera Preliminara.

Este vorba de procesul in care au fost trimise in judecata pentru crime impotriva umanitatii 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

Procesul se reia dupa o pauza de aproape un an, perioada in care judecatorul Constantin Epure de la Inalta Curte, cel care a decis pe 8 mai 2019 ca dosarul Mineriadei sa se intoarca la Parchet pentru refacerea anchetei, sa-si motiveze hotararea.

De asemenea, timp de alte doua luni, procurorii au motivat contestatia lor.

Au fost excluse mii de probe

Magistratul Constatin Epure a motivat aceasta decizie timp de 10 luni. In cele 400 de pagini, judecatorul a identificat mai multe carente in ancheta procurorilor militari, care in final duc la anularea si excluderea a mii de probe, dar si la neregularitatea rechizitoriului.

In plus, potrivit acestuia, modalitatea de expunere a faptelor deduse judecatii este lipsita de precizie, claritate, cursivitate si coerenta, in stransa legatura inclusiv cu aspectele ce tin de legalitatea efectuarii actelor de urmarire penala si administrarii probatoriului.

"Incercand sa identifice descrierea faptelor retinute in sarcina inculpatilor, judecatorul de Camera Preliminara din cadrul Inaltei Curti a constatat ca, in capitolul dedicat starii de fapt, actul de sesizare a pus un accent deosebit pe situatia premisa - existenta unui atac, iar nu si cu privire la continutul constitutiv al infractiunii in varianta normativa a vatamarii integritatii fizice a unor persoane," se arata in motivarea Inaltei Curti.

Acuzatiile formulate inculpatilor ar fi fost expuse intr-o maniera generala, globala, iar nu cu referire la fapte concrete, individualizate, prin mentionarea datelor si a circumstantelor in care ar fi fost comise.

Potrivit lui Epure: "Prin modalitatea in care s-a desfasurat ancheta penala, invinuitului Iliescu Ion i-a fost incalcat, in mod grav si iremediabil, dreptul la aparare."

Iata principalele motive de anulare a probelor si a rechizitoriului din dosarul Mineriadei - De ce a anulat judecatorul rechizitoriul in Dosarul Mineriadei: Lui Iliescu i s-a incalcat in mod grav si iremediabil dreptul la aparare

#Ion Iliescu mineriada, #procesul Mineriada, #Petre Roman mineriada, #Ion Iliescu judecat , #mineriade