Teodor Maries: In curand vom vedea prima punere sub acuzare in dosarele Mineriadei si Revolutiei

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 16:59
7963 citiri
Teodor Maries: In curand vom vedea prima punere sub acuzare in dosarele Mineriadei si Revolutiei
Foto: captura YouTube / Nasul TV

Reprezentantii Asociatiei 21 Decembrie au discutat, joi, cu sefii Parchetelor Militare despre situatia dosarelor Revolutiei si Mineriadei din 13-15 iunie 1990, prilej cu care au primit asigurari ca in curand se va incepe urmarirea penala.

La 25 de ani de la acele evenimente, CEDO a condamnat definitiv Romania pentru tergiversarea proceselor.

Intalnire cruciala la Parchet cu victimele Revolutiei, dupa ce Romania a fost condamnata definitiv la CEDO (Video)

"Intalnirea nu a fost cu procurorii de caz, ne-au asteptat domnul Ion Vasilache, seful sectiei Parchetelor, adjunctul acestuia si seful sectiei penale din cadrul sectiei militare din Parchetul General. Concluziile intalnirii au fost ca dosarul Revolutiei inca se studiaza (dansii invoca faptul ca l-au primit de 1 an si 2 luni de la sectia parchetelor civile, acolo unde s-a aflat pana la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala), iar in dosarul Mineriadei si-au infirmat propriile rezolutii date in perioada 2009-2010, ca urmare a deciziei Marii Camere a CEDO de anul trecut.

Ce am simtit este ca sunt constienti ca de data aceasta nu mai pot spune ca au motive de a nu rezolva dosarele. Decizia Marii Camere, practic, i-a obligat sa redeschida dosarul Mineriadei, ceea ce s-a si intamplat prin rezolutia data de procurorul general Tiberiu Nitu in februarie si confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat pentru Ziare.com Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989.

Romania condamnata definitiv de CEDO pentru mineriada 13-15 iunie: Cat va plati statul

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie, redeschis de Parchetul General (Video)

"Legat de termene, singurul lucru concret pe care l-am auzit spus de col. Vasilache a fost, citez: 'intr-un orizont apropiat vom avea prima punere sub urmarire penala in dosare', insa nu a specificat in care dintre dosare, al Revolutiei sau al Mineriadei.

Am fost invitati sa avem intalniri lunare, iar peste o luna sa ne prezinte si planul de ancheta in dosarul Mineriadei", a adaugat Teodor Maries.

Procurorul care a investigat Mineriada raspunde: Ar trebui Iliescu sa faca puscarie?

Liderul Asociatiei 21 Decembrie este hotarat sa urmareasca cu atentie stadiul dosarelor.

"Noi suntem insistenti, nu cedam, avem tenacitate. Cred ca noi, cei de la Asociatia 21 Decembrie, ne-am facut datoria fata de istorie. Am readus subiectul, dupa 25 de ani, la start. E un nou start.

Depinde de ei, depinde de multe, nu numai de procurorii de caz. Niciodata pe aceste dosare procurorii nu au avut libertatea de a face ce vor ei, intotdeauna au fost influentati atat de cei care au fost la putere in ultimii 25 de ani si au avut interese sa tergiverseze aceste dosare, cat si, bineinteles, de superiorii lor", a declarat Teodor Maries.

Procurorul general Tiberiu Nitu povesteste cum a facut armata la Securitate si a fost in TVR la Mineriada

Intrebat daca are asteptari de la noul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, Maries s-a aratat destul de sceptic.

"Presedintele Klaus Iohannis a vorbit foarte frumos in decembrie despre 'Revolutia romana din 1989'. Insemnatatea evenimentului e perceputa corect de domnul presedinte. Din pacate, de atunci si pana acum nu l-am auzit vorbind, nu l-am auzit sa se intereseze, nu a facut nimic in sensul de a se urni lucrurile.

Dar nici nu stiu daca dansul are atributiuni in momentul acesta, avand in vedere ca orice dispozitie a CEDO trebuie pusa obligatoriu in aplicare in Romania, ca semnatari ai conventiei.

Lucrurile sunt foarte clare din punct de vedere juridic. Decizia in cazul 'Mocanu si Asociatia 21 Decembrie contra Romania', pe mineriada, este o decizie 'zdrobitoare', dupa cum a spus domnul procuror Vasilache. Ne-a mai spus si ca atunci cand a vazut aceasta decizie i-a fost clar ca nu are alta solutie decat sa redeschida dosarul", a mai comentat Teodor Maries.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Maries procurori dosar Mineriade, #Maries dosar Revolutie, #Maries urmarire penala mineriade , #mineriade