Editorial: Bantuit de Ceausescu

Autor:
Joi, 17 Iunie 2010, ora 09:07
2562 citiri
Editorial: Bantuit de Ceausescu

Este foarte probabil ca in urma masurilor de austeritate luate de Guvernul Boc, multi romani sa ajunga sa traiasca mai rau ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Mai ales daca vor fi dublate, din toamna, de cresterea TVA si a cotei unice. Insa aceasta prognoza sumbra suna ciudat in gura lui Ion Iliescu.

In era libertatilor, unde topul este dominat de cea de exprimare, a afirma ca presedintele-fondator al PSD nu are caderea sa pomeneasca de anii dictaturii poate parea unora o greseala. Ok, mi-o asum.

Ion Iliescu vorbeste despre nivelul de trai din 1980 din auzite. N-a avut niciun deranj material, nu a simtit frustrarea celor care nu aveau mai putin decat decat strictul necesar. Revolta sa s-a nascut deoarece n-a fost de acord cu anumite derapaje ale cuplului conducator, si nici macar n-a fost suficient de puternica incat sa-i zdruncine traiul de sefut. Pardon, sef de judet, functie care nu era la indemana oricui.

Daca ar fi fost macinat de soarta romanilor sub dictatura intr-o masura care i-ar fi afectat iremediabil simtirea, ar fi ajuns in puscarie. Dar a fost abil si atunci, si dupa revolutie.

In ultima perioada, domnul Iliescu a vorbit de incompetenta actualei puteri si s-a declarat adversar al ipocriziei: "Domnul Basescu are tupeul sa vorbeasca despre cei imbogatiti in acesti ani. Pai, in primul rand el, familia sa si prietenii politici si de afaceri au fost beneficiarii si principalii imbogatiti" (blog).

Fara indoiala ca sistemul clientelar a contribuit intr-o mare masura la demantelarea economiei, licitatiile la preturi umflate au absorbit banii care puteau fi folositi pentru insanatosirea societatii, si astfel am ajuns sa taiem pensiile bunicilor nostri. Nimic nu scuza actuala putere, dar despre ce vorbeste Ion Iliescu?

Cand a lansat sintagma "capital de cumetrie" era presedintele tarii, dar s-a multumit sa constate. Nu si-a manjit mainile, dar a tolerat infiltrarea mafiei in institutiile statului, ceea ce nu-l absolva de vina. Sub conducerea sa, Romania a fost aratata cu degetul drept cea mai corupta tara din Europa. Asa ca a vorbi despre practici pe care le-a ingaduit, si astfel le-a incurajat, denota o maniera pe cat de selectiva de-a cantari, pe atat de ipocrita.

Cand stii ca-ti inseli nevasta la fiecare colt de strada nu apari public cu un discurs despre adulter. Trebuie sa fii ori ramolit, ori incredibil de perfid.

Asa ca in tara tuturor libertatilor, a venit momentul ca Ion Iliescu sa taca. Sa dispara din peisajul public, asa cum s-a angajat de vreo trei ori. Cand emiti un adevar dureros si arati in acelasi timp cu degetul, trebuie sa fii mai presus de orice banuiala. Si nu este cazul acestui inginer care nu cunoaste masura.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...
Comentarii
tr2006
rank 5
Ilici o sa taca in curind,...
avasario
rank 3
Chis, am mai scris ca esti genial! Ma repet!