Iliescu, amintiri despre Ceausesti: Cum a contrazis-o pe Elena pe tema Coreei de Nord

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 10:18
8033 citiri
Iliescu, amintiri despre Ceausesti: Cum a contrazis-o pe Elena pe tema Coreei de Nord
Foto: Arhiva

Ion Iliescu a avut curajul sa o contrazica pe Elena Ceausescu pe tema situatiei poporului nord-coreean. In timp ce ea il considera "fascinant", pentru Iliescu era "dezumanizat", lucru pe care i l-a spus in fata sotiei fostului dictator comunist.

Dezvaluirile au fost facute duminica seara, la TVR, unde Iliescu a acordat un interviu cu ocazia lansarii romanului autobiografic "Destinul unui om de stanga".

Atat in interviu, cat si in carte, Ion Iliescu a vorbit despre parintii sai, amandoi comunisti convinsi, care "au fost exclusi din partid de Gheorghe Gheorghiu Dej", dar si despre studiile pe care le-a facut la Moscova.

"Moscova era un avantaj. O duceam greu atunci. Anii dupa razboi au fost dificili pentru noi. Aveam cartele si in timpul razboiului si dupa razboi, cartele pentru paine, la malai. Pentru un kg de malai cumparai cu bon. Au fost ani grei din acest punct de vedere. Asa incat sansa de a merge la studii, inca din 48 au inceput grupuri de studenti sa mearga la studii in URSS... In anul II la Politehnica mi s-a oferit sansa sa pot sa continui la Moscova. Nu cunosteam limba rusa si a trebuit sa fac eforturi", a povestit Iliescu.

Iliescu, criticat de Institutul de Investigare a Comunismului: Distorsioneaza adevarul istoric

Acesta a dezvaluit ca un unchi al sau l-a apropiat de Ceausescu, dupa anii '70.

"In 1971 Ceausescu m-a inclus in delegatia care a vizitat tarile asiatice Vietnam, Coreea de Nord, China. Acolo am vazut o schimbare sau o accentuare sau o schimbare a trasaturilor lui, mai ales in Coreea. Pe el l-a fascinat modelul nord coreean. Eu fusesem in Coreea cu un an inainte si acolo m-am intalnit cu un student african, fiul presedintelui din Siera Leone cu care am calatorit si la dus si la intors", a povestit Iliescu in interviul acordat televiziunii publice.

Spionul pedofil gratiat de Iliescu in 1990 a fost refuzat de avocatul din oficiu: E un monstru

Acesta sustine ca dupa turneul asiatic atitudinea lui Ceausescu fata de el s-ar fi schimbat.

"Eu aveam un stil mai deschis de a-mi spune parerea, inclusiv despre modelul coreean. Oamenii erau mult prea harnici, dar nu indrazneau sa spuna un cuvant, nu am putut sa am un dialog normal nici cu oameni din conducere nici cu oameni simpli, toti se rezumau la orice intebare a noastra sa ne raspunda cu un citat din Kim il Sung. Si i-am si spus (lui Ceusescu - n.red): acest popor harnic, muncitor si asa mai departe este dezumanizat.

Si era si Elena Ceausescu care a si avut o reactie: 'Ma, tu te iei dupa un student african?' 'Tovarasa, african, african, dar a facut studii la Oxford'", a povestit Iliescu ca i-ar fi replicat sotiei fostului dictator comunist.

Ion Iliescu a fost primul presedinte al Romaniei dupa Revolutia din 1989, iar in prezent este presedintele de onoare al PSD.

Iliescu, de acord cu acuzatiile lui Ponta ca DNA face dosare alesilor PSD

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#Iliescu Elena Ceausescu coreea nord, #Iliescu parinti PCR, #Iliescu relatii Ceausescu , #Nicolae Ceausescu