Iliescu, amintiri despre Ceausesti: El avea istetime, ea era modesta in plan mental, limitata total

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 20:48
12425 citiri
Iliescu, amintiri despre Ceausesti: El avea istetime, ea era modesta in plan mental, limitata total
Foto: Digi 24

Ion Iliescu a vorbit despre cuplul prezidential Ceausescu si despre capacitatile intelectuale ale celor doi, despre Elena afirmand ca era "modesta in plan mental" si "limitata total".

Despre Nicolae Ceausescu, primul presedinte de dupa Revolutie a spus ca "avea o fire vioaie" cand l-a cunoscut, insa avea si un defect.

"Nivelul lui de cultura era foarte limitat, dar avea istetime. Era prieten cu fratele tanar al tatalui meu. Era, dintre cei de atunci cu pretentii la conducere, cel mai inzestrat, din pacate cu limite intelectuale.

(...) El era o minte capabila, dar un om limitat intelectual", a declarat Ion Iliescu, intr-un interviu difuzat duminica seara la Digi 24, cu ocazia lansarii romanului autobiografic "Destinul unui om de stanga".

Despre Elena Ceausescu, presedintele de onoare al PSD a afirmat ca "era la inceput modesta in plan mental".

"N-avea nici una, nici alta. Era limitata total. Nu cred ca ea a citit ceva vreodata, vreo carte, dar i-a placut sa acumuleze titluri stiintifice", a precizat fostul presedinte.

Iliescu, amintiri despre Ceausesti: Cum a contrazis-o pe Elena pe tema Coreei de Nord

Acesta a mai spus despre Nicolae Ceausescu ca "voia sa fie seful" si ca fostul premier Ion Gheorghe Maurer "nu a indraznit sa i se contrapuna": "Ar fi putut, dar nu a vrut sa intre in conflict, era un om dotat intelectual".

"Ceausescu s-a folosit de Maurer, si apoi a vrut sa fie sef si l-a pus la punct", a explicat fostul presedinte.

Despre momentul invaziei Cehoslovaciei din 1968 si pozitia adoptata de liderul comunist roman, Ion Iliescu a spus ca "a fost un act de curaj" din partea lui Nicolae Ceausescu, si "momentul lui de varf, cand a fost apreciat de toata lumea", insa din anul 1971 "a inceput alunecarea spre pozitii tot mai rigide, s-a inconjurat de oameni loiali si docili".

Cum l-a cunoscut pe Maurer si de cand il stie pe Gorbaciov

Ion Iliescu a povestit ca l-a cunoscut pe Maurer la procesul tatalui sau impreuna cu Ilie Pintilie, al carui avocat era viitorul premier al tarii: "Atunci l-am cunoscut pe Maurer". Tatal sau a stat ulterior in lagar pe toata perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial si a murit in august 1945, la un an de la eliberare.

Intrebat de cand il stie pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, Iliescu a precizat: "L-am cunoscut in '80, inainte nici nu il stiam, inainte de alegerea sa ca prim-secretar al PC si apoi presedinte al URSS".

Ion Iliescu, in varsta de 84 de ani, a fost primul presedinte al Romaniei dupa Revolutia din 1989, iar in prezent este presedintele de onoare al PSD.

Quarterly Report - Editia 4

Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Gabriela Firea știe cum va reveni în fotoliul de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit miercuri, 22 mai, despre lupta care devine din ce în ce mai strânsă. Mai sunt două săptămâni până la alegerile locale, iar...
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
#Ion Iliescu Nicolae Ceausescu, #Ion Iliescu Elena Ceausescu, #Ion Iliescu amintiri Ceausesti , #Nicolae Ceausescu