Iliescu: Tismaneanu ii canta osanale lui Ceausescu

Joi, 18 Martie 2010, ora 17:57
4199 citiri
Iliescu: Tismaneanu ii canta osanale lui Ceausescu

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a catalogat joi pe Vladimir Tismaneanu drept un "oportunist sadea", un "obraznic" care vine si da lectii despre democratie, dupa ce, in tinerete, ii "canta osanale" lui Nicolae Ceausescu in revistele studentesti.

"In legatura cu Tismaneanu, acest oportunist sadea... Taica-su cred ca a fost un om mai cinstit, a luptat in Spania la razboi alaturi de armata republicana si si-a pierdut si o mana, dar ma rog, a avut istoria lui. (...) Fii-su, student la Filosofie canta osanale lui Ceausescu, ca tanar filosof care scria in revistele studentesti, a plecat in America. Vine el sa ne dea lectii de democratie? Vine el sa ne dea lectii cum a fost la Revolutia Romana? El sa afle adevarul ce s-a intamplat in Romania, care nu a fost aici? Este o obraznicie curata", a spus Iliescu.

El l-a acuzat pe Tismaneanu ca vrea sa controleze toate "institutele", inclusiv pe cel al Revolutiei Romane. "El sa vorbeasca de Revolutia Romana? Este nesimtire, lipsa de decenta elementara", a mai afirmat Iliescu.

Fostul presedinte i-a atacat apoi pe cei care la postul TV B1 sustin ca Revolutia a fost o lovitura de stat, orchestrata cu ajutorul unor servicii secrete straine, in special rusesti.

"De fapt, acesti oameni nu fac decat sa se prezinte ca slujbasi, agenti intarziati ai lui Ceausescu. Uitati-va la ei si amintiti-va ce spunea Ceausescu, care contesta ca a fost Revolutie, ca a fost miscare populara, ca a fost o actiune spontana a populatiei (...) Si spunea ca este o actiune provocata de puterile straine, de agenti straini. Uitati-va la ei cu cata nerusinare repeta aceste chestiuni", a declarat Iliescu, precizand ca intodeauna cand sunt miscari populare marile servicii secrete sunt prezente, deoarece agentii lor trebuie sa urmareasca evenimentele.

Magureanu: Stiam din 1973 ca Iliescu o sa-i succeada lui Ceausescu

"Deci e clar ca au fost si agenti ai CIA si ai KGB, dar sa pui pe seama lor capacitatea de a influenta un popor intreg impotriva opresiunii, impotriva unei dictaturi, asta e dincolo de orice acceptare normala a unei asemenea probleme. Este o exagerare care are un anumit interes politic. Ceausescu avea un interes. Dar astia in interesul cui fac asa ceva? (...) Inventeaza unul ca ne aflam sub ocupatie ruseasca. Armata de ocupatie ruseasca? Noi am trait acele zile, trebuie sa fii nebun sa spui asemenea neghiobii - minciuna ordinara", a mai spus Iliescu.

Acesta a adaugat ca URSS si-a asumat chiar o politica de neimplicare in 1989, in ciuda faptului ca ar fi existat un acord din partea SUA pentru o interventie sovietica in Romania. In context, Iliescu a povestit ca secretarul de stat american James Baker, a transmis pe 24 decembrie 1989, prin ambasadorul american de la Moscova, ca SUA nu ar avea nimic impotriva daca URSS ar interveni in Romania "pentru a opri varsarea de sange".

La acel moment, a mai povestit Iliescu, ministrul sovietic de externe, Eduard Sevarnadze, a respins varianta avansata de SUA, spunand chiar ca "este sau prostie sau provocare din partea americanilor".

Vladimir Tismaneanu, presedintele consiliului stiintific al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a declarat ca IICCMR isi va extinde investigatiile si asupra Revolutiei romane si a mineriadelor, "mai exact a crimelor a ceea ce s-a numit criptocomunism sau neocomunism". Totodata, a mai informat el, Institutul va propune infiintarea unei directii speciale in cadrul Parchetelor, astfel incat descoperirile istoricilor in legatura cu crimele comunismului sa poata fi valorificate in justitie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iliescu Tismaneanu Ceausescu , #Nicolae Ceausescu