Iliescu si Roman "dezgroapa mortii" Mineriadei

Marti, 28 August 2007, ora 09:54
2389 citiri
Iliescu si Roman "dezgroapa mortii" Mineriadei

Dupa 17 ani, Ion Iliescu si Petre Roman redeschid vechi rani si arunca pisica de la unul la altul in cazul Mineriadei din 1990. Cei doi au fost, atunci, primii doi oameni in stat presedinte si premier si, totusi, nu se considera niciunul responsabil de represiunile violente la adresa manifestantilor din Piata Universitatii.

Dupa ce dosarul Mineriadei a fost trecut din competenta procurorilor militari in responsibilitatea parchetelor civile, victimele mineriadelor au tras concluzia ca vinovatii din iunie 1990 vor scapa nepedepsiti.

Asociatia Victimelor Mineriadelor (AVM) a inceput o noua campanie impotriva lui Ion Iliescu, pe care il considera principalul vinovat de represiunea din Piata Universitatii, cand patru oameni au fost impuscati mortal si alti 18 raniti.

Intr-o scrisoare transmisa presei, fostul sef de stat se apara de aceste acuzatii si sustine ca primul ministru de atunci, Petre Roman, "a aprobat masurile propuse de Ministerul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990". Iliescu regreta ca au existat 4 victime ucise in zona Ministerului de Interne, dar neaga ca ar fi dat el ordinul sa se traga.

La randul sau, Petre Roman considera ca reactia fortelor de ordine din Piata Universitatii a fost legala si chiar fireasca: Actiunea Ministerului de Interne a fost in acord cu cererea procurorului general al republicii, Gheorghe Robu, si a beneficiat de o baza legala. Nu am semnat un ordin de actiune, dar am dat curs cererii formulate de procurorul general", spune Petre Roman.

Cu toate acestea, fostul premier nu se regaseste pe lista invinuitilor din rechizitoriul intocmit de procurori in dosarul Mineriadei.

Poate si pentru ca ceea ce s-a intamplat ulterior, folosirea TAB-urilor si a munitiei de razboi, cand au venit minerii, este un moment distinct, care nu avea legatura cu planul de masuri aprobat de el, sustine fostul premier.

Concluzia principala a procurorilor militari este ca decizia initiala de reprimare a fost coordonata, personal, de fostul sef al statului.

Potrivit procurorilor, Iliescu, in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara - cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent - soldata cu patru morti".

Tot scandalul ii nemultumeste cel mai tare pe cei care au avut de suferit in 1990. Ion Iliescu face o noua diversiune si isi permite sa atace din nou pe cei care au avut de suferit in urma represiunii din iunie 1990. Langa el, la fel de vinovati sunt Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, N.S Dumitru si lista este lunga. Noi impotriva acestora avem plangeri penale depuse inca din 1997", spune presedintele AVM, Viorel Ene, citat de Ziua.

Nu-l uitam, nu-l iertam si ii dorim sa aiba soarta lui Milosevici", a adaugat Ene pentru Cotidianul.

Citeste si:
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Senatoarea AUR Rodica Boancă a depus o plângere penală împotriva combaterii bolii în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de...
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
Coaliția de guvernare va continua discuțiile despre introducerea taxei de solidaritate, a anunțat miercuri, 8 decembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței. Acesta a precizat că...
Comentarii
Georgica Boerica
rank 1
TOTI Mebrii PCR, de la mic la mare, sa PLATEASCA Despagubiri DETINUTILOR POLITICI, sa ramana in ISTORIE-MIRSAVIA se PLATESTE