Patriarhul Daniel trebuia sa fie premier

Vineri, 15 Februarie 2008, ora 10:12
5866 citiri
Patriarhul Daniel trebuia sa fie premier

Ion Iliescu recunoaste ca, in septembrie 1991, Frontul Salvarii Nationale (FSN) i-a propus functia de prim-ministru Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Preafericitul Daniel, actualul Patriarh al Romaniei, relateaza Ziua. Fesenistii i-au adresat propunerea in mod direct Inaltului Ierarh, dupa inlaturarea lui Petre Roman din fruntea Guvernului.

Propunerea a venit pe fundalul gravelor instabilitati sociale cauzate de descinderile minerilor in Capitala. FSN-ul credea ca un premier provenit din structurile Bisericii Ortodoxe Romane ar fi fost o solutie practica, in conditiile in care 80 la suta dintre romani sunt de confesiune crestin-ortodoxa.

Pe de alta parte, un alt argument in favoarea numirii PF Daniel la carma Cabinetului era existenta unui precedent: Patriarhul Miron Cristea ocupase fotoliul de prim-ministru al Romaniei in perioada februarie 1938 - martie 1939.

Conducerea FSN l-a dorit premier pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si pentru ca, traditional, liderii spirituali ai acestei Mitropolii acced la rangul de Patriarh.

Strategii FSN au evitat sa-i propuna functia de prim-ministru Patriarhului Teoctist, asupra caruia planau la acel moment acuzatii de colaborationism cu regimul Ceausescu.

Scandalul culminase cu auto-exilarea Preafericitului la Manastirea Sinaia la indemnul staretului acestui asezamant, Clement Popescu.

Numirea unui prim-ministru asupra caruia ar fi planat unele semne de intrebare privind eventuala colaborare cu regimul comunist nu ar fi fost o miscare politica strategica.

Pentru a deveni premier, Preasfintitul Daniel avea nevoie, insa, de aprobarea indirecta a Patriarhului Teoctist si de avizul Sfantului Sinod.

Drept urmare, Mitropolitul Daniel l-a intrebat pe Teoctist daca, din postura unui om al Bisericii, isi poate asuma functia de prim-ministru al Romaniei. Sursele apropiate PF Daniel ne-au precizat ca raspunsul Patriarhului, intors din exil, a fost unul "diplomatic". BOR a hotarat ca niciun ierarh sa nu mai ocupe o functie politica importanta.

Ion Iliescu a declarat intr-un interviu pentru Ziua ca numirea actualului Patriarh, PF Daniel, in fruntea Guvernului a fost doar o varianta de lucru aparuta in urma consultarii cu partidele politice,

"A fost o discutie consultativa cu reprezentantii tuturor partidelor, adica vreo 17. Mi s-au propus mai multi generali, mitropoliti si altii. In urma consultarilor am convenit sa desemnez premier un tehnocrat, pe Theodor Stolojan", a declarat fostul presedinte.

Citeste si:
PSD a decis ca primul premier al noii coaliții guvernamentale să fie dat de PNL. Votul unanim prin care a fost aprobată alianța cu liberalii
PSD a decis ca primul premier al noii coaliții guvernamentale să fie dat de PNL. Votul unanim prin care a fost aprobată alianța cu liberalii
Conducerea PSD a votat, luni, 22 noiembrie, că primul premier va fi de la Partidul Naţional Liberal. În condiţiile în care liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier,...
Nicolae Ciucă, numele cu care PNL-PSD-UDMR merg la Cotroceni. PSD a votat în unanimitate
Nicolae Ciucă, numele cu care PNL-PSD-UDMR merg la Cotroceni. PSD a votat în unanimitate
PSD a votat, luni, în şedinţa Consiliului Naţional, că primul premier va fi de la Partidul Naţional LIberal. În condiţiile în care liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia...