Se prabuseste capitalismul. FSN contra FSN (Opinii)

Marti, 08 Martie 2011, ora 12:09
7499 citiri
Se prabuseste capitalismul. FSN contra FSN (Opinii)

Ciudata mai e si istoria asta. Dupa 20 de ani, adica in 2012, e foarte posibil sa se intalneasca la alegeri Iliescu si ai lui fideli FDSN-isti cu garda FSN-ista a lui Petre Roman. Ironia face ca reformatorii lui Roman din 1992 sa fie acum "talibanii" PD-L, dupa cum ei insisi se definesc.

Blaga, Berceanu, Oltean, Albu, cei care i-au contestat pe Iliescu si Barladeanu dupa Revolutie pentru politica "pasilor marunti" si au infiintat mai tarziu PD, se vor confrunta la urmatoarele alegeri parlamentare cu Iliescu, Nastase, Severin (iata, un FSN-ist "aripa Roman" care si-a facut reevaluarea). Dupa 20 de ani, urmeaza revansa.

In vreme ce Iliescu si Nastase si-au scos in fata chipuri noi precum Ponta, Antonescu (preluat din "aripa tanara" a PNL - Patriciu), Dragnea, Banicioiu, vechii FSN-isti din PD-L au decis ca trebuie sa ramana ei insisi in prima linie.

Daca as fi in locul lui Iliescu i-as spune lui Berceanu: "Cum e sa fii contestat in partid drept taliban si conservator? Asa ziceati si voi de mine in 1992. Eu v-am lasat insa partidul, FSN, pe mana voua, celor tineri, si mi-am facut alt partid, FDSN, cu care am avut curajul sa ma lupt pentru idealurile mele socialiste. Voi va tineti cu dintii acum de scaune si le spuneti tinerilor sa mai stea o tura, ca sunt prea lipsiti de experienta."

Vom avea poate in 2012 o reeditare a bataliei electorale din 1992. Atunci FSN-Roman a luat un scor modest, 10%, iar FDSN Iliescu 27%. Acum, PD-L-Blaga va incerca sa surmonteze diferenta fata de USL-Iliescu, din ce in ce mai adanca in sondajele de opinie.

Daca Iliescu ii va invinge in 2012 pe oamenii lui Petre Roman, transformati dupa atatia ani de tranzitie ei insisi in "bau-baul" inertiei conservatoare, istoria chiar ca isi bate joc de poporul asta. Iar Traian Basescu, care n-a apucat sa fie nici in FSN-ul lui Iliescu, nici in PD-L-ul lui Boc, se va uita de pe margine cum Romania da ceasul inapoi cu doua decenii.

Intr-un fel, reeditarea bataliei era previzbila. Criza mondiala, starnita ca o furtuna acum trei ani, profetea sfarsitul capitalismului. Iliescu a simtit indata vantul schimbarii si a si spus-o, cu subiect si predicat, nu fara o doza de satisfactie in glas. In 1992 comunismul se prabusea zgomotos in Romania si in jur. In 2009, capitalismul la care romanii priveau cu jind de atatia zeci de ani da semne de boala grea, incurabila.

Iliescu a castigat in 1992 pentru ca romanilor, care iubeau deliciile capitalismului, li se facuse groaza de aventura care ii astepta: inflatie, somaj, competitie si inegalitate. Roman si ai lui le spuneau in 1992 ca asta e calea de urmat. Si ca ea cere sacrificii, dar in final vor avea bunastare.

Romanii nu i-au crezut. Au mers pe mana tatucului nostalgic ca si ei, dar au trecut prin tranzitie cu dureri si chinuri fara sa se bucure de binefacerile economiei de piata si democratiei decat mult mai tarziu si pentru o perioada scurta.

Intre timp, la nivel mondial, democratia si economia de piata au inceput sa gafaie. Ajungem in 2012 si Iliescu e cat pe-aci sa spuna ca drumul a fost gresit. Nu o face pentru ca are destul fler sa nu puna imaginea unui PSD "modernizat" in pericol.

Mai voalat sau nu, acesta va fi mesajul USL din 2012: poate ne-am cam grabit in 1990! Fesenistilor din PD-L, care i-au luat atunci partidul, dar au trecut in Opozitie, le va rade iarasi Iliescu in nas: "V-ati bucurat cam repede! Iata ca dupa 20 de ani ne reintalnim domnilor Berceanu, Blaga si Oltean si tot eu am avut dreptate!"

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
Basescul
rank 5
Cetateni, la lupta! Guvernul, condus de Ponta si Antonescu, vrea sa desfiinteze Romania prin jaf total! Ei au dus Romania in criza prin politicile lor neghioabe! Iar in spatele lor sta presedintele Romaniei Iliescu, mai bogat cu fiecare zi!