Miscari de trupe la Institutul Revolutiei Romane: Ion Iliescu lanseaza un nou partid la 30 de ani de la evenimentele din 1989?

Autori: Camelia Badea , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 02 Aprilie 2018, ora 20:58
24077 citiri
Miscari de trupe la Institutul Revolutiei Romane: Ion Iliescu lanseaza un nou partid la 30 de ani de la evenimentele din 1989?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Klaus Iohannis este rugat sa intervina pentru a opri "confiscarea" Institutului Revolutiei Romane si deturnarea bugetului institutiei, dupa ce Claudiu Iordache a fost inlaturat de la conducere cu mult inainte de incheierea mandatului, fiind inlocuit cu Gelu Voican Voiculescu, la insistentele lui Ion Iliescu.

Infiintat in 2004 si aflat in subordinea Senatului, Institutul Revolutiei Romane (IRR) este patronat de fostul presedinte Ion Iliescu, iar directorul general castiga 7.359 lei lunar, scrie Adevarul.

Se pare insa ca nu acesti bani ar fi miza, ci altii, mult mai multi, iar scopul urmarit ar fi unul politic.

Claudiu Iordache sustine intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis ca este singurul care mai poate interveni pentru a opri confiscarea IRR de catre un grup care "incearca sa deturneze programele sale de cercetare si bugetul institutiei".

Pe scurt, revolutionarul timisorean afirma ca mai multi membri ai Colegiului National al IRR ar fi fortat infiintarea unei Comisii de analiza, care a "somat abuziv Institutul sa-i puna la dispozitie acte si documente din departamentele financiar-contabil si personal", scopul real urmarit fiind "de a-l indeparta pe Directorul General, care se impotriveste semnarii unui protocol de asa zisa colaborare cu o Asociatie, inca neinfiintata, numita 'Revolutia 30', gandita sa preia prerogativele Institutului si a beneficia nelegal de sediul si bugetul sau".

Claudiu Iordache s-a opus acestui demers, iar in 30 martie a fost demis de Colegiul IRR, fiind inlocuit cu Gelu Voican Voiculescu. Imediat, Iordache si-a dat demisia si din colegiu.

"A existat un scop nici macar ascuns: incercarea de a acapara resursele, sediul si activitatea de cercetare a IRRD pentru a le pune la dispozitia unei Asociatii 'Revolutia 30', ce ar urma, in anul aniversar 2019, sa faca trecerea spre un partid al 'fostilor' din jurul presedintelui Iliescu! Am cautat continuu sa nu permit deriva unui Institut de cercetare istorica inspre o oficina politica!", a scris pe blog acesta.

Cum s-a ajuns aici

Jurnalistii de la Adevarul publica stenograma unei sedinte din 9 martie, in care grupul format din Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Razvan Theodorescu si Emil Cutean, toti apropiati de PSD, ar fi incercat sa-l santajeze pe Claudiu Iordache, acuzandu-l ca a depus acte false la Curtea de Conturi:

" (...)

Emil Cutean: 'Domnule, haideti sa va spun eu pe fata, eu incerc destituirea directorului general, ce sa mai discutam!'.

Claudiu Iordache: 'Cereti-o!'

Cazimir Ionescu: '... (Claudiu Iordache - n.red.) sa ramana membru al Colegiului, dar sa ne lase functia de director libera, sa ne putem vedea de treaba si sa oprim chestia asta (ancheta interna - n.red.)! Ne facem ca sedinta de astazi nu a avut loc si oprim! Daca aceasta chestie continua, sfarsitul este dezastruos! Eu nu particip la acest sfarsit! Imi pare rau! Eu nu ma duc la puscarie!'

(...) ".

Pe de alta parte, Claudiu Iordache dezvaluie pe blog ca presedintele IRR, Ion Iliescu, l-a trimis la el pe Octavian Stireanu ca sa discute despre Asociatia "Revolutia 30".

"Citind documentele am inteles ce se doreste a fi aceasta Asociatie, care practic urma sa confiste Institutul, sa-i preia prerogativele si sa-i acceseze resursele. Opozitia mea la subordonarea Institutului de catre Asociatia 'Revolutia 30' a fost ceea ce a declansat atacul final al Grupului de Bucuresti", spune Claudiu Iordache.

A urmat sedinta din 30 martie, la care Gelu Voican Voiculescu a primit functia de director general. Condus de Ion Iliescu in calitate de presedinte, Colegiul National al IRR a fost alcatuit inca de la infiintare din 25 de membri (dintre care 5 au decedat intre timp) acestia alegandu-si prin vot un director pe o perioada de 5 ani. Mandatul lui Claudiu Iordache, unul dintre liderii Revolutiei de la Timisoara, ar fi urmat sa expire in 2019.

Inlaturat prematur si fara motive exacte, acesta isi pune toate sperantele in presedintele Klaus Iohannis.

"Domnule Presedinte al Romaniei, solicit totodata interventia dumneavoastra grabnica pentru deschiderea unei anchete prezidentiale privind verificarea adevaratelor merite dovedite in Revolutia Romana ale tuturor celor ce formeaza astazi Colegiul National IRRD, urmand a fi decisa inlocuirea celor aflati cel putin in impostura morala in componenta acestui Colegiu", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Claudiu Iordache.

Petre Roman: Votul a fost ilegal. Nu inteleg de ce a cerut Ion Iliescu asa insistent scoaterea lui Claudiu Iordache

Unul dintre cei care s-au impotrivit inlaturarii din functie a lui Claudiu Iordache a fost Petre Roman, de asemenea una dintre figurile marcante ale evenimentelor din decembrie 1989 si membru al colegiului IRR.

"Eu oricum votam impotriva, dar in momentul in care s-a ajuns la vot am spus ca eu nu particip la un vot ilegal. (...) S-a produs o chestiune care arunca o lumina foarte urata asupra institutului si cel putin pe mine m-a determinat sa nu mai conlucrez cu dansii", a declarat Petre Roman pentru Ziare.com.

Fostul premier, in prezent deputat, ne-a spus ca inlocuirea lui Claudiu Iordache "s-a facut intr-un mod inacceptabil".

"Au facut un fel de grup de analiza ad-hoc, iar cand a propus demiterea grupul nu avea un document de sustinere in legatura cu propunerea de demitere (...) Ei au incercat sa il scoata pe Claudiu Iordache vinovat de manipularea banilor publici. Pe mine in niciun caz nu m-au convins. Dar ce m-a deranjat rau a fost faptul ca era de la bun inceput gandita aceasta eliminare a lui Claudiu Iordache, fara sa existe o baza pentru asa ceva.

Eu nu vad ce eroare sau greseala ar fi comis Claudiu Iordache, sau sa fi facut ceva care sa il incrimineze pentru a fi pus la stalpul infamiei. Nu merita el asa ceva. Eu cred ca datorita si lui Claudiu Iordache (meritul lui e clar!) IRR a mentinut o linie corecta, a reusit sa documenteze foarte, foarte multe aspecte din Revolutia Romana. Imi pare foarte rau de ce s-a intamplat, dar este si un moment care poate sa evidentieze faptul ca IRR condus de Claudiu Iordache si-a facut datoria.

Scoaterea lui, va spun cu toata sinceritatea, nu o inteleg. Nu stiu de ce Ion Iliescu a cerut asa de clar, asa de insistent scoaterea lui Claudiu Iordache", ne-a spus Petre Roman.

Intrebat cine a fortat lucrurile, Petre Roman a raspuns: "Cel care a declansat toata chestiunea a fost Cazimir Ionescu, care a cerut infiintarea grupului de analiza. Noi toti am fost de acord la inceput. Cei trei (Emilian Cutean, Valeria Iorga si Petre Balint) au inceput un fel de vanatoare impotriva lui Claudiu Iordache".

"Eu il simpatizez pe Gelu Voican, despre el se spun multe lucruri cu totul incorecte. In momentul in care i s-a propus, n-a vrut, n-a dorit. Pana la urma a acceptat", a mai precizat Petre Roman.

Acesta ne-a oferit mai multe detalii privind Asociatia "Revolutia 30", care initial "voia sa faca un lucru in principiu interesant".

"Sa incerce sa aduca mai multe institutii, mai ales de ordin stiintific si civic in aniversarea celor 30 de ani de la Revolutie, care se intampla anul viitor. Pe mine m-a deranjat faptul ca aceasta asociatie voia sa dea la o parte documentarea, voia pur si simplu sa mobilizeze cumva opinia publica, pentru ca, spuneau ei, documentele, lucrarile stiintifice nu au valoare. Sunt categoric impotriva acestei afirmatii! Claudiu Iordache a fost si el surprins de aceasta evaluare si pana la urma, asociatia nu a reusit sa aduca alte institutii alaturi de IRR (...).

Sunt foarte multe lucrari editate de IRR in perioada in care a fost condus de Claudiu Iordache, lucrari care au un rol deosebit de calificat in luminarea aspectelor Revolutiei. De ce sa il demiti pe Claudiu Iordache fara o evaluare, care pana acum a fost foarte buna, in legatura cu ce a facut pana acum? De aici vine supararea mea: cum sa spui dintr- data 'Nu-l mai vrem'?!

Nu erau deloc intrunite conditiile pentru a se propune macar demiterea. De aceea am spus ca nu particip la acest vot ilegal. Din sedinta a plecat si profesorul Dumitru Mazilu", a mai declarat Petre Roman.

Rugat sa spuna care este concluzia sa cu privire la ceea ce s-a intamplat la IRR, fostul premier ne-a raspuns: "Initial cred ca a fost ideea ca altcineva sa ii ia locul, pur si simplu pentru ca isi dorea lucrul acesta, iar cand am vazut ce anume acuzatii se aduceau si ce analiza s-a facut acolo mi-am dat seama ca e vorba despre scoaterea lui Claudiu Iordache si punct".

"In niciun caz lucrurile nu se fac asa. Daca ar fi fost o discutie despre nereusitele institutului, despre neimpliniri, la care sa se asocieze in sens negativ numele si activitatea lui, bun, era o discutie care putea eventual sa conduca la aceasta demitere. Dar eu cred ca nu e cazul, pentru ca IRR si-a facut datoria, iar Claudiu Iordache nu poate fi acuzat de partinire, incepand cu revolutia de la Timisoara el a avut pozitia unui om vertical, cu o constiinta curata, limpede", a completat acesta.

Intrebat ce asteptari am putea avea de la presedintele Iohannis, Petre Roman s-a aratat destul de sceptic.

"Legea nu ii da presedintelui atributii concrete in privinta asta. Dar noi oricum aveam o problema la Colegiu: cinci dintre membrii colegiului au decedat, noi eram prea putini deja. Prin urmare aveam o problema de fond. Dar legea nu spune nimic in legatura cu inlocuirea membrilor colegiului. Asta era problema cu care ne confruntam deja si, cand colo, ce sa vezi, s-au repezit sa il demita pe Claudiu Iordache.

Dar el s-a grabit, a trimis scrisoarea in nume propriu. Era important sa o trimitem in numele IRR, avea alta greutate", a mai afirmat Petre Roman, precizand ca se refera la momentul de dinainte de schimbarea lui Iordache.

Contactat de Ziare.com, Dumitru Mazilu s-a aratat mai putin contrariat de cele intamplate, precizand insa ca a iesit de la sedinta din 30 martie inainte de vot.

"Dl Claudiu Iordache a fost unul dintre participantii la schimbarea din 1989, la Timisoara, a avut un rol foarte important. Am participat la dezbaterea Colegiului in legatura cu modul in care s-au indeplinit obligatiile pe care le are un director general. Nu am stat insa pana la sfarsit, ca urmare a faptului ca am niste probleme de sanatate. Am iesit mai devreme din sedinta si nu cunosc exact concluziile care s-au tras. Am aflat dupa aceea de la colegi ca a fost promovat dl Gelu Voican Voiculescu, de asemenea un participant la revolutie. Amandoi au fost actori importanti in procesul revolutionar din 1989.

Eu nu stiu exact care au fost concluziile finale, insa au inlocuit un participant la revolutie cu un altul, si sper sa fie in favoarea coordonarii si gestionarii in mai bune conditiuni a activitatii cotidiene a unei institutii, pentru ca, totusi, IRR este foarte important", a declarat Dumitru Mazilu pentru Ziare.com.

Cine face parte din Colegiul IRR

Membrii Colegiului IRR nu sunt remunerati. Acestia insa aleg directorul general si directorul adjunct al Institutului.

Dintre cei 25 de membri ai Colegiului National, cinci au decedat, cei mai cunoscuti fiind actorul Sergiu Nicolaescu, fostul consilier prezidential Dan Iosif si revolutionarul timisorean Lorin Furtuna.

Printre cei 20 de membri ai Colegiului National se mai numara amiralul Emil-Cico Dumitrescu (judecat in dosarul "Mineriadei"), fostul premier Petre Roman (judecat in dosarul "Mineriadei"), Adrian Sanda (judecat intr-un dosar privid certificate false de revolutionar, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor) si Emilian Cutean (condamnat la 5 ani de inchisoare pentru fraudarea Guvernului, intr-o perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor)

Cazurile "Mineriadei" si al "Revolutiei"

Procurorul general Augustin Lazar a transmis marti presedintelui Klaus Iohannis cererea de efectuare a urmaririi penale, in dosarul Revolutiei, in legatura cu savarsirea infractiunii de crima contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.

Pe de alta parte, Gelu Voican-Voiculescu si Cazimir Benedict Ionescu sunt judecati in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 pentru infractiuni contra umanitatii. Voican -Voiculescu pentru fapte facute in calitate de viceprim-ministru al guvernului interimar al Romaniei, iar Ionescu in calitate de vicepresedinte si membru in Biroul Executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala.

Cei doi au fost alaturi de gruparea lui Ion Iliescu la evenimentele de la Revolutia din decembrie 1989 si la primele doua Mineriade, din 28-29 ianuarie 1990 si din 18-19 februarie. La alegerile din 20 mai 1990, Voican-Voiculescu si Ionescu fusesera alesi deputati independenti pe listele electorale ale FSN.

Voican-Voiculescu, alaturi de Iliescu

Potrivit actului de acuzare, Voican Voiculescu a participat la sedinta din 11 iunie 1990, in care s-a decis evacuarea in forta a Pietei Universitatii. La aceasta sedinta mai participau mai multe persoane din conducerea statului, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Mugurel Cristian Florescu.

Fostul viceprim-ministru este cel care ar fi solicitat personal liderilor de sindicat si conducerii intrprinderilor sa mobilizeze muncitorii, dar a adresat solicitari in acest sens si conducerilor centrale si locale ale CPUN si FSN.

"Dupa sosirea minerilor in Bucuresti, inculpatul Voiculescu Gelu Voican a trecut in subordinea sa un grup de mineri cu care s-a deplasat in mai multe zone din capitala pe motiv ca trebuie sa reinstaureze ordinea", acuza procurorii militari.

Voican-Voiculescu coordona serviciul "Doi si-un sfert"

Un amanunt interesant din rechizitoriul Mineriadei. Pe 1 februarie 1990, a fost infiintata UM 0215, cunoscuta ca "Doi si-un sfert" structura aflata in subordinea Ministerului de Interne si care avea ca obiectiv asigurarea protectiei informative a personalului Ministerului de Interne.

Aceasta structura era in subordinea prim-ministrului Petre Roman si controlata direct de Gelu Voican Voiculescu, cel care, de altfel, a si avut intitiativa constituiri acestei unitati militare.

"In componenta UM 0215 au intrat fostele cadre ale Securitatii Municipiului Bucuresti care dupa decembrie 1989, fusesera trecute in rezerva, precum si cadre din fosta Directie a IV a Contrainformatii Militare. Nu s-a facut nicio selectie riguroasa cu privire la trecutul ofiterilor incadrati in UM 0215", arata procurorii militari.

Notele informative pe care cadrele militare din MI, in special cele de la UM 0215, ajungeau la sefii statului, dar si la Voican Voiculescu, potrivit declaratiilor de martori. "Dupa blocarea Pietei Universitatii, am continuat sa culeg informatii din acea zona, pentru a afla cine sunt initiatorii si cine sunt implicati din exterior. Aceste informatii le concretizam in rapoarte scrise pe care le duceam personal lui Gelu Voican Voiculescu. Acesta, in momentul in care primea raportul, il copia la xerox si dupa ce il citea, il aseza in biblioraft. Nu stiu daca se inregistrau rapoartele", a declarat unul dintre fostii ofiteri ai serviciului secret.

Acuzatiile in cazul lui Cazimir Ionescu

Potrivit actului de acuzare din dosarul Mineriadei, Cazimir Ionescu alaturi de un alt inculpat, Dumitru Nicolae, s-a implicat in aducerea muncitorilor la Bucuresti si le-a cerut viitorilor parlamentari ai FSN, alesi in urma scrutinului de 20 mai 1990, pe care i-a convocat la Camera 29 din Palatul Parlamentului din Dealul Mitropoliei, sa ia legatura cu oamenii din conducerea judetelor de unde proveneau, pentru a mobiliza oamenii muncii sa vina la Bucuresti.

Cei doi spuneau ca in Capitala se constituisera bande de huligani, care doreau sa puna mana pe puterea politica din tara. De asemenea, inculpatul s-a implicat activ pentru aducerea la Bucuresti a muncitorilor din Motru, Giurgiu, Alba si Calarasi, de asememenea prin intermediul liderilor locali ai F.S.N. si prin intermediul organelor administratiei locale.

Ionescu s-ar fi implicat in atacul minerilor asupra manifestantilor din Piata Universitatii. "A fost unul dintre initiatorii acestei masuri si s-a implicat in materializarea acesteia, iar forta de interventie a fost constituita din mineri de la mai multe exploatari miniere din tara, care au fost echipati, cazati si hraniti de Ministerul Apararii Nationale", acuza procurorii militari. De asemenea, Ionescu l-a insotit pe Ion Iliescu atunci cand acesta multumea minerilor pentru ajutorul dat.

Saptamana trecuta, Cazimir Ionescu a fost votat de Parlament ca membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Claudiu Iordache inlocuit Institutul Revolutiei , #presedinte