Iliescu despre anexarea Crimeii: Un act de forta care a schimbat o realitate istorica

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 23:30
3280 citiri
Iliescu despre anexarea Crimeii: Un act de forta care a schimbat o realitate istorica

Fostul presedinte Ion Iliescu considera ca anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa reprezinta "un act de forta care a schimbat o realitate istorica".

"Este o decizie a conducerii Rusiei care se bazeaza si pe niste date istorice in legatura cu apartenenta Crimeii la Rusia. (...) S-a creat o noua realitate istorica, dupa destramarea Uniunii Sovietice. A aparut statul independent ucrainean si Belarus si statele baltice si asa mai departe. Ori acum Rusia a incalcat aceste reguli ale jocului. Deci sunt chestiuni care pot fi element de disputa, ne aflam in fata unui act de forta care a schimbat o realitate istorica", a afirmat Ion Iliescu miercuri seara la lansarea numarului 50 al "Caietelor Revolutiei".

El a amintit date din istoria statului ucrainean.

"De fapt, practic, inainte nu a existat un stat ucrainean. Rusia integra Ucraina ca o parte componenta a Rusiei. Deci Rusia imperiala, Rusia istorica, de fapt primul stat rus a avut capitala la Kiev. Ivan cel Groaznic a mutat capitala la Moscova, iar Petru cel Mare la Petrograd, pentru a dezvolta forta maritima a statului rus. Deci exista o anumita conexiune istorica, ucrainenii ca atare s-au afirmat ca natiune de sine statatoare si ca un stat distinct in timp si a fost Uniunea Sovietica care a organizat republici componente - republicile baltice, Ucraina, Belarus, statele din Caucaz si din Orientul Apropiat.

Altminteri, rusii si ucrainenii nu prea se delimitau. Deci exista din acest punct de vedere un precedent istoric de care se folosesc. (...) E adevarat ca Hrusciov a fost cel care a decis sa treaca Crimeea in componenta statului ucrainean, Ucraina sovietica. Deci exista din acest punct de vedere tot felul de precedente istorice care se folosesc in fel si chip. (...) Deci exista cateva elemente ale istoriei Ucrainei, ale statului rus, Uniunii Sovietice care dau argumente din acest punct de vedere", a explicat Iliescu.

Fostul sef de stat a subliniat ca "in componenta nationala a locuitorilor Crimeii se pare ca rusii formeaza chiar o majoritate, ucrainenii fiind mult mai putini si ceva tatari care au fost expulzati pe vremea lui Stalin si dupa aceea au revenit si in Crimeea si in alte cateva zone".

Referindu-se la Transnistria, Ion Iliescu a explicat ca "actiunea separatista a transnistrenilor, deci populatia rusofona de dincolo de Nistru reprezinta oarecum o majoritate fata de restul Republici moldave, a fost un prim pas de sciziune".

"Si ei acum vor sa apeleze la Rusia, zona asta, fasia asta de pamant de langa Nistru, Transnistria, care e greu sa fiinteze ca structura statala. Devine o chestiune complicata si suveranitatea Republicii Moldova este pusa in pericol prin asemenea acte samavolnice", a adaugat Iliescu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iliescu anexare Crimeea, #Iliescu Rusia Crimeea , #presedinte