Iliescu despre desemnarea premierului: Nu presedintele negociaza, ci partidele

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 22:22
2210 citiri
Iliescu despre desemnarea premierului: Nu presedintele negociaza, ci partidele

Presedintele desemneaza primul ministru dupa ce se consulta cu partidele parlamentare, spune atat Constitutia, cat si fostul presedinte Ion Iliescu.

Daca in alte privinte Constitutia Romaniei este, poate, subiect de interpretari si reinterpretari, alineatul 103 privind numirea premierului este dovada, negru pe alb, ca presedintele desemneaza premierul dupa ce se consulta si nu dupa ce negociaza cu partidele parlamentare.

Cu o experienta de trei mandate ca sef al statului roman, Iliescu a explicat ca presedintele Romaniei nu se poate impune in negocierea partidelor, ci desemneaza viitorul premier dupa ce se consulta cu liderii de partide.

"Nu se poate impune. Traian Basescu trebuie sa se consulte cu partidele, care sunt acum trei mari si late. E mai lesne. Nu presedintele face negocieri, ci partidele", a declarat Ion Iliescu, marti, la Realitatea Tv.

Fostul sef de stat a povestit ca s-a aflat intr-o situatie similara dupa demisia Guvernului Petre Roman, intr-o perioada ce ar fi putut genera o adevarata criza politica, iar solutia aprobata unanim de liderii de atunci ai 17 partide parlamentare a luat forma in persoana lui Theodor Stlojan.

"M-am aflat intr-o situatie similara dupa demisia Guvernului Petre Roman. Ne-am aflat intr-o situatie de criza. Aveam 17 partide parlamentare atunci. I-am invitat la Cotroceni. Le-am dat o zi sa vina cu o solutie. Am capatat consensul tutror sefilor de partid pentru Theodor Stolojan", a povestit Ion Iliescu cum a procedat el.

N-am nimic cu Traian Basescu

Cu toate ca a fost un critic fervent al presedintelui Traian Basescu din cauza pozitiilor pe care le-a adoptat in cei patru ani de zile ca sef al statului, Iliescu spune ca nu are nimic personal cu Basescu.

Un exemplu este cel de marti, cand Ion Iliescu a declarat ca primele impresii produse de declaratiile de luni ale presedintelui Basescu au fost de "improvizatie si diletantism", care demonstreaza foarte clar ca "actualul sef al statului nu intelege esenta si consecintele crizei economice".

"In plan personal, n-am nimic cu Traian Basescu. Eu cu presedintele Emil Consantinescu ne aflam in relatii foarte firesti. Cand nu va mai fi presedinte, poate vom gasi metode de colaborare firesti. Cand o sa coboare cu picioarele pe pamant", a declarat Ion Iliescu.

Alineatul 103 din Constitutie a fost inteles in fel si chip. Presedintele Traian Basescu crede ca desemnarea premierului este o problema de preferinta, in timp ce liderii partidelor parlamentare repeta pe sticla ca este vorba de negociere, insa intre partide.

ARTICOLUL 103: Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Citeste si:
Rareș Bogdan respinge varianta premierului prin rotație: ”Nu este o idee care să fi fost trecută prin forul statutar al PNL"
Rareș Bogdan respinge varianta premierului prin rotație: ”Nu este o idee care să fi fost trecută prin forul statutar al PNL"
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan afirmă că varianta rotativei premierilor la guvernare între social-democraţi şi liberali nu a fost trecută prin forurile statuare ale PNL, iar...
PNL decide marți seara numele premierului și ministerele pe care le va cere în negocierile cu PSD
PNL decide marți seara numele premierului și ministerele pe care le va cere în negocierile cu PSD
Liberalii se vor reuni marți seara, începând cu ora 19.00, în ședință a Biroului Executiv cu scopul de a stabili cine va fi propunerea de premier. De asemenea, liderii PNl vor vota și...