Iliescu, lamuriri pe subiectul "inchisorilor CIA": Periculos pentru tara sa se spuna ca fac jocurile Rusiei

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 13:19
6449 citiri
Iliescu, lamuriri pe subiectul "inchisorilor CIA": Periculos pentru tara sa se spuna ca fac jocurile Rusiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu a afirmat luni ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei in interviul acordat saptamana trecuta publicatiei germane "Der Spiegel".

"Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza afirmatiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Der Spiegel'. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura.

Am precizat la fel de clar ca daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem - acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania - justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei.

Iliescu, in Spiegel: Am aprobat cererea CIA pentru a detine un sediu in Romania (Video)

Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest - firesc intre parteneri si aliati - drept o forma de a 'mitui' partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, DUPA ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica", a spus Iliescu intr-o postare pe blog.

Potrivit presedintelui de onoare al PSD, admiterea in NATO este rezultatul firesc al reformelor politice si militare operate dupa 1989 si a avut un sir de costuri "pe care le-am acceptat, pentru ca beneficiile apartenentei noastre la NATO intrec cu mult costurile".

Ghita il acuza pe Iliescu de pozitionare antiromaneasca in cazul CIA: Cred ca greseste flagrant

"Iar acum vedem cu adevarat ca atunci am facut o alegere corecta, care ne asigura securitatea, intr-un context international complicat si extrem de periculos. Cooperarea pe multiple planuri intre Bucuresti si Washington s-a accentuat si consolidat in ultimii 15 ani, lucru recunoscut si continuat de presedintii si guvernele care s-au succedat de atunci la conducerea Romaniei.

Ne-am asumat niste angajamente, care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Basescu sau ale noului presedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale Romaniei, sunt in logica servirii intereselor Romaniei. Revin si spun: pentru toate exista un cost. SUA si-au asumat lupta impotriva terorismului. Aceasta lupta a avut si are niste costuri, umane si materiale. Costuri pe care le-am cunoscut si noi, in angajamentul nostru in Irak si Afganistan. Nu trebuia sa ni le asumam? Nu trebuia sa respectam regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?", a spus Ion Iliescu.

In opinia fostului sef al statului, este "ridicola si mai ales degradanta pentru Romania, periculoasa pentru interesele ei", afirmatia ca declaratia lui face "jocul rusilor".

Inchisori CIA in Romania? Maior il contrazice pe Iliescu

"Dupa aceeasi logica, raportul prezentat la inceputul anului in Congresul SUA, raport extrem de critic fata de CIA si de tehnicile sale de interogare, face, la randul lui, jocul rusilor. Vi se pare ca se poate spune asa ceva, fara a cadea in ridicol? Raportul Congresului este expresia cea mai concreta a tariei unei democratii, care, atunci cand este nevoie, isi asuma erorile si face astfel incat ele sa nu se mai repete, iar legea sa fie respectata.

Daca in facilitatile CIA din Romania, din acei ani, s-au petrecut incalcari ale regulilor, este datoria partii americane sa spuna acest lucru, si sa procedeze in consecinta. Romania nu poate sa nu-si asume faptul ca a acceptat o cerere a CIA. Dar de aici pana a spune ca stiam ce se intampla acolo, ca stiam despre eventualele acte de tortura si de cruzime, este drum lung. Eu refuz sa merg pe acest drum", a adaugat Iliescu.

Consiliul Europei cere ancheta in Romania dupa marturisirile lui Iliescu despre inchisoarea CIA

"Oricat ar parea de ciudat celor care cred ca au mai gasit un motiv de rafuiala cu Ion Iliescu, afirmatiile mele sunt o dovada ca Romania are taria de a-si asuma responsabilitatile care ii revin, si in bine, si in mai putin bine. Am invatat, sper, cu totii, lectia acestei intamplari, si de acum inainte vom actiona in consecinta. Sper ca vom invata si sa vorbim aceeasi limba cand este vorba despre Romania si despre interesele ei. Si daca ceva face jocul adversarilor Romaniei, acel ceva este suma dezbinarilor noastre, abordarilor politicianiste, tratarea conflictuala a tuturor subiectelor", a continuat fostul presedinte.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...