Ion Iliescu-reflectii marca inregistrata (Opinii)

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 08:40
6152 citiri
Ion Iliescu-reflectii marca inregistrata (Opinii)
Foto: inpolitics.ro

Absolut intamplator, in preajma celor sase decenii de conjugalitate exemplar traite in etica si echitatea ce i-au fost crezuri de cand se stie, Ion Iliescu vine cu precizari publice meditative.

Fixate studentilor vietii anului 2011, ca un asistent al unei catedre pe care a slujit-o cu convingeri nete. In ample pagini de luare aminte, octogenarul politician diseca pe masa laboratorului propriu fapte, atitudini, tendinte. Strans legate in jurul unei optici de Argus vigilent impotriva oricarui potential glissando intinator de valori social- democrate.

Zice primul sef al Romaniei desferecate ca oamenilor li s-a parut inacceptabil faptul iesirii noastre din comunism prin stanga tabelei politice, nu la dreapta, ca in cazul Cehoslovaciei, Poloniei si Ungariei. Nu ni se spune cine o fi fost marele carmaci, care a trimis, multi ani dupa Revolutie, cu sabotul pe roata, drezina romaneasca la depou. Stabilimentul feroviar unde trudise pe vremuri ilegalistul sau tata.

Fostii hamali de sarcina sovietica din cele trei tari amintite de Ion Iliescu au fost mai rodati in contestarea totalitarismului si cu o experienta democratica net superioara. Aceasta e deductia extrasa de onoratul lider al politicii proletcultiste privitoare la diferenta aparuta intre Romania si proximitatea ei apuseana.

O fi uitat selectiv cel mai iubit fiu al Oltenitei ca i-a venit soarele pe ulita prin intrarea in PCR, odata cu imbalsamarea lui Stalin, in 1953. Acea semnatura pe carnetul de partid avea sa cantareasca greu in ridicarea zidului despartitor dintre tara noastra si zona geopolitica pe care acum pare s-o invoce cu regret.

Domnul Iliescu sesizeaza contrastul dintre sistemul abordat cu succes de camarazii cehoslovaci, polonezi, maghiari si cel adoptat prin constituirea CFSN. Tocmai organ(ism)ul puitor de foc la fitilul convulsiilor din anii 1990-1991.

"Am fost prea ocupati cu consumarea acelor conflicte pentru a ne ocupa serios de elaborarea unui adevarat proiect de viitor". Un fel de mea culpa distribuita pe spinarea cator mai multi. Este concluzia dureroasa livrata de idolul unei majoritati zdrobitoare orbite iepureste de farurile unei Volgi transformate in Dacie.

Isi aminteste apoi cu mandrie despre dezamagirea produsa adversarilor sai politici din zorii democratiei bulversate, cei ce scandau pe bulevardele bucurestene: "somn usor, somn usor, v-ati ales cu-n dictator!". O reusita personala. Are dreptate. I-a trantit simbolic in arena pe singurii inamici de anvergura- Ratiu si Coposu. Nu ca un gade despotic, ci ca un (i)luminat aprinzator de lampase "progresiste".

Cu o intelepciune temeinic determinata de lupta claselor si un ateism inaccesibil sarmanilor slujitori ai credintei- Gafencu, Staniloae, Papacioc- oratorul distihurilor de rumegus emite o lema: "Am invatat democratia la locul de munca (!). Au existat reflexe totalitare in toate mediile. Le regasim si in randul elitelor intelectuale, care evocau si inca mai evoca, printre altele, votul cenzitar sau care fac ochi dulci extremei drepte interbelice, in randul jurnalistilor si in cel al formatorilor de opinie. Ba chiar si la multi cetateni, care au devenit intoleranti la diversitate si la opinie".

Nu-si dezminte convingerile cum ca altii decat brigadierii cu pufoaica si gospodinele cu basma ar fi fost in consens cu anumite momente istorice, provenind, la urma-urmei, din insasi felurimea ca forma si continut. Cine or mai fi fost, in acceptiunea sa, indezirabilele figuri, Nae Ionescu, Eliade, Noica, Tutea, Cioran?

Cum de si-au permis sa combata "profunzimea" psalmilor alcatuitori de biblie marxist-leninista ?! Orice jurnalist sau modelator de atitudine, dispus sa nu inghita cuminecatura proletarilor uniti din toate tarile, este, conform sinapselor iliesciene, purtatorul unui mesaj deviant. Prin urmare, un apologet al asupririi omului de catre om, un exponent primejdios al starii homo homini lupus.

Referindu-se la institutia presedinte, Ion Iliescu afiseaza un truism pe care el insusi nu a fost in stare sa-l aplice. Este vorba de puntile in societate, identitate de pareri, arbitraj onest. Ca intotdeauna, teoria are acorduri placute si este mult mai usor s-o invoci, daca esti detasat de orice responsabilitate. Postura in care se gaseste unul din reperele socialismului fardat. Acolo, in turnul sau de liber cugetator.

Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Nicolae Manolescu: ”România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici”
Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Nicolae Manolescu: ”România pierde unul din ultimii săi mari intelectuali publici”
Fostul preşedinte Ion Iliescu a transmis că numele profesorului Nicolae Manolescu va trăi ”cât va trăi şi literatura română”. ”Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ion Iliescu, #fost presedinte Romania , #presedinte