Ion Iliescu - revolutionar si comunist pe viata (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 11 Iulie 2011, ora 23:10
4473 citiri
Ion Iliescu - revolutionar si comunist pe viata (Opinii)

Ion Iliescu este din nou suparat. Motivul? Teodor Baconschi vrea sa-i desfiinteze Institutul Revolutiei Romane, infiintat chiar de fostul presedinte, in ultimele zile ale mandatului, in decembrie 2004, si condus astazi tot de Ion Iliescu.

Cata ironie poate exista aici? Ion Iliescu, omul care s-a opus cel mai mult aflarii adevarului legat de evenimentele din decembrie '89, conduce singurul Institut care ar trebui sa se ocupe cu studiul si cercetarea stiintifica a Revolutiei Romane. Doar aici, in Romania, ar putea exista o astfel de caricatura a memoriei trecutului.

IRR - o institutie finantata in exclusivitate din bani publici, care pe deasupra nici nu a dat publicitatii vreun studiu sau vreun raport din care sa aflam ceva nou, orice, despre evenimentele sangeroase de la sfarsitul lui '89 - a ajuns sa fie populata de o gasca de sinecuristi aranjati pe viata intr-o institutie care, doar pana acum, a tocat peste doua milioane de euro. Rezultatele? Nimic, zero.

Saptamana trecuta, cotidianul Adevarul a publicat un articol in care amintea despre existenta acestui institut. Raspunsul lui Ion Iliescu in fata intrebarilor jurnalistilor, curiosi sa afle ce rezultate a obtinut institutia si despre legitimitatea mandatelor pe viata ale membrilor, a reamintit de vechiul presedinte: "Da, domnule, suntem pe viata. Pentru ca suntem niste personalitati ale Revolutiei. Suntem un simbol". Hala simboluri, din moment ce ele au fost impuse printr-o lege infiintata chiar de catre cel care a confiscat si Revolutia si primii ani de dupa!

Ca ziarul Adevarul a publicat poate acel articol doar pentru ca apoi decizia minsitrului de Externe, Teodor Bachonschi, de a desfiinta IRR sa para si sa fie justificata, e o parte a problemei. Ne-am obisnuit insa cu astfel de manipulari, si pana la urma nu acesta e socul cel mai mare, dintre cele doua rele. Ca e absurd ca la 21 de ani de la Revolutie sa existe un institut care sa toace atatia bani fara niciun rezultat, dar absolut niciunul, cu membri infipti politic acolo, cu mandate pe viata, a caror calitate si reprezentativitate dubioase, e parca si revoltator decat o decizie manipulatorie, cu iz electoral, de a desfiinta sau comasa acest "cuib" de sinecuristi.

Astfel ca Teodor Baconschi a anuntat, la finalul sedintei BPN al PDL, ca va sustine proiectul asumat de el pentru infiintarea unui muzeu al dictaturii comuniste si comasarea unor institute de profil, printre care se numara si cel condus de catre Ion Iliescu. Raspunsul fostului presedinte se incadreaza in linia cu care ne-a obisnuit primul presedinte al Romaniei eliberate de Ceausescu. Din nou, aproape ca nu se poate compara controversa legata decizia lui Baconschi de a infiinta un muzeu al dictaturii comuniste, daca e sa o comparam cu instinctul comunist ce razbate din replicile lui Ion Iliescu si astazi la atata distanta de la caderea fostului regim.

Ideea lui Ion Iliescu potrivit careia ar incarna un simbol si o idee a luptei impotriva comunismului, ce trebuie respectata pe viata si tratata ca atare, cu infinit respect si fara posibilitatea de a pune in discutie statutul sau, reprezinta filonul puternic a ceea ce a fost, este si va ramane fostul presedinte.

Un fost comunist si nomenclaturist de frunte, niciodata in disidenta fata de regimul lui Ceausescu, dar care si-a dat masura adeavaratei sale naturi de revolutionar doar in contextul mineriadelor din '90 si '91. Acel Ion Iliescu de la Romexpo, care le multumea minerilor pentru spiritul civic demonstrat in Capitala, unde au batut femei si tineri cu batele, scapand Romania de "drogati" si teroristi, reiese la suprafata de fiecare data cand este provocat.

Comasarea IRR este pentru Ion Iliescu acum "o ticalosie fara margini", asa cum faptul ca s-a pus singur in fruntea institutului pe viata reprezinta o normalitate. IRR condus de Ion Iliescu nu ne-a spus nici cine a tras in revolutionari in decembrie '89, nici cine a organizat diversiunile de la Timisoara sau de la Televiziunea Romana, in schimb Ion Iliescu promite ca institutul va face lumina la modul absolut, intr-un mod stiintific, si va scoate adevaruri general valabile.

Pentru a intelege si mai bine, daca nu cumva definitiv, modul in care Ion Iliescu vede viitorul IRR e suficient sa il auzim cum ne asigura ca: "Institutul cerceteaza stiintific, nu isi propune sa raspunda la intrebarile la care trebuia sa raspunda Procuratura. Incercati sa deturnati. Faceti mult rau! Pacat de voi, baieti tineri..."

Asa este, noi, tinerii de astazi, incercam sa manipulam si sa deturnam adevarul istoric pe care l-au creat revolutionarii lui Ion Iliescu. Noi am si confiscat trecutul, prezentul si viitorul, tocmai de frica sa nu se afle cum adevarul acelor ani nebuni.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...