Iliescu, anti-comasare: Cum sa nu se incurce omul in sase buletine?

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:25
2151 citiri
Iliescu, anti-comasare: Cum sa nu se incurce omul in sase buletine?

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat intentia Puterii de a organiza in aceeasi zi alegerile locale si cele parlamentare, considerand ca astfel se va frauda scrutinul, iar alegatorii se vor incurca la urne.

"E o masura cu substrat politic, altminteri nu vad de ce. Comasarea lor afecteaza functionarea acestui sistem democratic al alegerilor. Una sunt alegerile locale pentru autoritatile locale si cu totul altceva pentru Parlamentul national.

Suprapunerea lor, chiar si din punct de vedere al procedurilor, pentru un om simplu - trebuie sa lucreze cu sase buletine de vot, pentru primari si consilierii locali, pentru presedintele consiliului judetean si consilierii judeteni, pentru deputati si senatori. Cum sa nu se incurce omul in sase buletine? Pentru unii e greu sa se descurce si cu un singur buletin, daramite in sase", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

In opinia fostului sef de stat, Puterea isi va concentra mijloacele "ca sa fure votul".

"Puterea cauta sa-si asigure succes in alegeri (...) Nu stiu daca USL are de pierdut sau nu, dar e calculul practic al celor de la Putere sa-si concentreze mijloacele ca sa influenteze votul, ca sa fure votul, ca sa influenteze votantii", ne-a mai declarat Iliescu.

Surprize electorale in 2012: Revizuirea Constitutiei si comasare cu conditii

Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat luni ca in coalitia guvernamentala s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele generale in 2012. Flutur a subliniat ca PDL va sustine ca in primavara sa fie revizuita Constitutia, astfel incat alegerile sa fie organizate in functie de noile prevederi.

Intr-o declaratie de presa sustinuta luni, Flutur a precizat ca reprezentantii coalitiei de guvernare au decis deocamdata, dupa mai multe runde de negocieri si consultari, "sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizarea si desfasurarea alegerilor locale si parlamentare simultan la sfarsitul lui 2012".

"Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili si forma in care vom promova acest proiect de lege extrem de important", a mai spus Gheorghe Flutur, in conditiile in care in presa aparuse pe surse ca in Coalitie s-a decis deja angajarea raspunderii Guvernului.

Opozitia a anuntat ca va depune motiune de cenzura in cazul in care Puterea isi va asuma raspunderea pe comasarea alegerilor, iar unii din liderii sau au spus chiar ca iau in considerare retragerea din Parlament.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...