Ziare.com

Iliescu: Desemnarea premierului, foarte buna cum e! Basescu s-a folosit de slabiciuni

de Lucian Lumezeanu
Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:48

   

Iliescu: Desemnarea premierului, foarte buna cum e! Basescu s-a folosit de slabiciuni
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, considera ca nu e nevoie de o modificare a prevederii privind desemnarea premierului care se regaseste in actuala Constitutie, intrucat aceasta e "foarte buna", chiar daca Traian Basescu ar fi reusit sa o ocoleasca, folosindu-se de slabiciunile unora.

"Prevederea actuala din Constitutie e foarte buna! Partidul cu cea mai mare reprezentare sau coalitia care are majoritatea in Parlament are dreptul sa-si prezinte un candidat pentru functia de prim-ministru, pe care presedintele il desemneaza sa formeze un cabinet, care se supune aprobarii Parlamentului", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Fostul sef de stat considera ca aceasta prevedere nu e ambigua si ca presedinte, Traian Basescu, s-a folosit de ea profitand de context.

"Intr-un moment de pareri mai acute si opinii divergente, s-a folosit de niste slabiciuni, dar Constitutia e un cadru destul de limpede, premierul il da fie partidul majoritar, fie o coalitie de partide, iar presedintele n-are incotro decat sa-l accepte.

In general, Constitutia nu e rea asa cum e ea, trebuie aduse doar mici ajustari pe care le impune stadiul actual si experienta acumulata", mai crede Iliescu.

Reprezentantii USL au anuntat ca vor sa clarifice, in viitoarea Constitutie, felul in care se face desemnarea premierului, astfel incat automat partidul sau alianta cu cele mai multe mandate parlamentare sa aiba dreptul sa dea candidatul pentru sefia Guvernului.

"Presedintele nu poate sa nu recunoasca rezultatul votului popular si atunci desemnarea se face in felul urmator: presedintele ia act de rezultatul oficial al alegerilor si incredinteaza mandatul pentru a forma guvern celui propus de prima formatiune politica, partid sau alianta in ordinea numarului de voturi.

Daca aceasta persoana nu reuseste sa alcatuiasca o echipa guvernamentala si un program cu care sa obtina votul de investitura in Parlament, presedintele incredinteaza mandatul celui de-al doilea plasat care incearca si el. Nu reuseste nici al doilea, atunci exista un termen, vom vedea cat, in care fie se constituie o majoritate din fortele politice din Parlament, fie se dizolva si se recurge la alegeri anticipate", a explicat co-presedintele USL, Crin Antonescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bravo tovarasu Iliescu ai pus punctul...

bravo tovarasu Iliescu ai pus punctul...pe "i" D-l basescu nu a schimbat Constitutia deci lasa-l in pace pe d-l Basescu. vezi-ti de comunistii si securistii tai pe care i-ai pus acolo unde ai vrut. cred ca ti-ai platit datoriile cu virf si indesat. Nu vezi ca toti marii bogatasi sint din rindurile securistilor???vezi ca s-ar putea sa platesti ..iti vine si tie rindul!!

 

Nu sunt la curent...mai traieste?

?

 

@kickk227

- e o inregistrare din "fonoteca de aor" !lol

Imbalsamarea-i buna! De import.

.

Nu merita imbalsamat

Trimis la rusi in zidul Kremlinului.A facut Rusiei imense serviciii-cel mai important pentru Gorby,a mentinut Romania in sfera de influenta bolsevica."Comunistul cu fata umana",cum s-a autointitulat a predat Romania la cheie stapanului sau.

Nu e rea!

Constitutia nu e rea! Dupa cum nici comunismul cu fata umana nu e rau. Rai sunt doar golanii astia care sunt mereu nemultumiti, rai sunt oamenii cu sperantele lor facute praf dupa moartea inutila din decembrie 89, ca sa iti justifice tie pozitia de ''ultimul pe lista''. Abia astept ziua aceea in care nu vei mai respira acelasi aer cu noi, copiii de atunci care speram si visam ca nimeni altii!

 

Nu sint rai ...

Ei urmeaza cu sfintenie instructiunile KGB-ului.

Daca mumia spune asa... il y a anguille sous roche!

... este ceva ascuns sub presh...

 

Toarasi, casa fiu mai pa scurt si noo si lu nea Nicu, dela asta nisa

TRAS !

Si nici macar na fost in stare sai aduca pa chineji incua, daia mie mie necaz !

Sa traiti !

 
 

cine n-are "bunicuta"....

sa-si cumpere iar cine are, s-o pastreze ca aurul (in cutie de lemn, ingropat)

 

@ razek/ ptr.zimbarimear tzeava de eshapament..

Ai dreptate.."comoara" asta se tzine ingropata in pamint cu mult kko-lit, udat din belshug de maidanezi
dar inainte ..se calafatuieshte cu smoala din belshug
sa nu-shi piarda culoarea nativa de la maman a lui
cea infashurata in N-fuste multicolor cu buzunare
ascunse ptr.a dosi..ciordelile deja efectuate..!!???

Băsescu!

Caz izolat!Bălăceanca...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor