Iliescu, despre securitatea maxima oferita de scut: Mira-m-as

Marti, 03 Mai 2011, ora 15:18
11060 citiri
Iliescu, despre securitatea maxima oferita de scut: Mira-m-as
Foto:bzi.ro

Fostul sef al statului roman, Ion Iliescu, a declarat ca se indoieste de faptul ca amplasarea unui element al scutului american antiracheta in Romania ar aduce Romania la cel mai inalt nivel de securitate, asa cum declarase presedintele Traian Basescu.

"Mira-m-as. Nici nu cred ca e cea mai mare necesitate in momentul de fata, dar necesita o alta discutie", a declarat Iliescu pentru Ziare.com.

El a explicat faptul ca acest sistem de interceptoare ii nemultumeste pe rusi si ca nu era momentul acum pentru o discutie pe acest subiect.

"Ii irita pe rusi intotdeauna, s-a vazut cu polonezii, cu cehii. Nu stiu daca era momentul acum sa vorbim despre asa ceva. Sigur, era un angajament asumat mai dinainte, dar acum nu el este actual, intre timp au fost convorbiri americano-rusesti, Medvedev a abordat problema. Cred ca trebuia s-o lasam pe mai tarziu. E o tema care-i irita pe rusi", a spus Iliescu.

Referitor la riscurile pe care le aduce faptul ca Romania a mai decis si sa acorde permisiune de tranzit pentru trupele si echipamentele americane, Iliescu spune ca aceastea au venit demult, odata cu intrarea in NATO si angajarea in conflictele din Irak si Afganistan.

"E un risc asumat in momentul in care devii membru NATO si ne-am angajat fata de american in Afganistan si Irak", a spus fostul presedinte.

El considera ca nu e neaparat un pas in fata in relatiile romano-americane, ci mentinerea unei anumite constante in aceasta relatie.

Intrebat daca faptul ca baza de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul antiracheta, va avea un comandant roman e o chestiune de suveranitate, Iliescu a spus ca Romania a pierdut din suveranitate cand a intrat in NATO si UE.

"Notiunea de suveranitate e dinamica. In momentul in care devii membru din comunitate, iti reduci din suveranitate. Devenirea noastra ca membri ai NATO si UE a insemnat o cedare de suveranitate, si intrarea in reguli comune ale anumitor comunitati", a spus Iliescu.

Fostul sef al statului a considerat ca Traian Basescu a facut bine ca nu a trimis vreun mesaj oficial referitor la uciderea liderului terorist Osama bin Laden.

"Nu cred ca trebuia vorbit. N-are elemente sa spuna mai mult decat spun autoritatile americane, noi putem doar sa luam nota".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iliescu scut antiracheta, #Iliescu securitate scut , #PSD
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
tov. ion ilici, in RO vor fi instaliti 24 interceptorii antirachetă
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5
Am fi fost si mai in securitate, Iliescule, daca te vedeam daca nu pe scut, atunci trimis calare pe-o ghiulea in Lunà ca pe baronul Münchausen, mincinos si tradator de neam ce esti !