Iliescu: Oamenii vor suferi de foame cronica

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 13:38
2530 citiri
Iliescu: Oamenii vor suferi de foame cronica

Criza alimentara, cauzele si consecintele acesteia au constituit tema interventiei presedintelui de onoare al PSD Ion Iliescu in prima parte a Adunarii Generale a "Academiei pentru Pace", organizata in orasul italian Fiuggi, la care participa peste 120 de sefi de stat si de guvern.

Lucrarile au fost deschise de alocutiunea presedintelui Activ - Jean-Paul Carteron, urmata de cea a fostului premier roman, Adrian Nastase, a printului Turki Al Faisal Al Saud din Arabia Saudita, si a fostului prim ministru al Guineei, Ouyate Radjad, se arata pe blogul lui Ion Iliescu.

Alocutiunea fostului presedinte a fost rostita in cadrul discutiilor legate de criza alimentara mondiala.

"Investitiile in agricultura au scazut, adesea din diverse motive. Trebuie sa constatam si ca tari care erau auto-suficiente in materie de produse alimentare pana nu demult importa acum bunuri esentiale, la preturi exorbitante.

O astfel de tara este astazi, din pacate, Romania, care, in anii 90 ai secolului trecut, intr-o conjunctura particulara, care merita si ea analizata, a fost practic obligata sa-si dezmembreze agricultura de tip industrial, revenind, in numele repararii unor nedreptati ale trecutului comunist, la o agricultura de subzistenta.

Acum, importam circa 80% din necesarul de alimente, asta in tara care, dupa Franta, are cel mai mare potential agricol din Europa, fapt care se reflecta si in balanta negativa a contului curent", a declarat Ion Iliescu in cadrul interventiei sale.

In opinia acestuia, daca nu se iau masuri in cel mai scurt timp, pana in 2020, peste 1,2 miliarde de oameni vor suferi de foame cronica.

"Intrebarea este daca, pe fondul actualei crize financiare, care, se pare, va fi urmata de o recesiune economica la nivel global, se vor mai gasi fonduri pentru investitiile atat de necesare modernizarii si adaptarii aparatului productiv al agriculturii la cerintele de mediu si de piata existente acum si in perspectiva urmatoarelor decenii. In acest moment este greu de dat un raspuns ferm si lipsit de ambiguitati", a mai spus Ion Iliescu.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...