Iliescu raspunde PSD-ului: N-ati pierdut din vina mea, asta e o mizerie, o lasitate! (Video)

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 19:39
15315 citiri
Iliescu raspunde PSD-ului: N-ati pierdut din vina mea, asta e o mizerie, o lasitate! (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ion Iliescu le raspunde colegilor sai din PSD, carora le transmite ca nu primeste lectii de la "oameni care cred ca si-au cumparat un partid", iar ideea ca alegerile au fost pierdute din cauza sa este catalogata drept "o mizerie" si "o lasitate".

"Acum se contureaza la varful partidului scuza ca Victor Ponta ar fi pierdut pentru ca eu as fi comunist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, si un act de lasitate, lucruri pe care nu le pot intelege si accepta. Cu explicatia asta toti cei care trebuie sa-si asume responsabilitati pentru insucces sunt exonerati de orice raspundere. Fuga de raspundere nu este o solutie", scrie pe blog Ion Iliescu.

Fostul presedinte subliniaza ca refuza sa primeasca lectii "de la oameni care cred ca si-au cumparat un partid, PSD, si il conduc, direct sau prin interpusi, ca pe o corporatie".

"PSD nu este proprietatea nimanui. PSD nu este o investitie. Guvernarea nu este un profit"

"PSD nu este proprietatea nimanui. PSD nu este o investitie, si nici programul sau politic nu se confunda cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice pret. Aceasta viziune caricaturala ne-a facut mai mult rau decat orice altceva in aceasta campanie electorala. Daca vom continua pe drumul asta, esecul nu este departe. Viata oamenilor nu se reduce doar la bani", continua seniorul social-democrat.

Facand referire la afirmatiile de joi ale demisionarului Sebastian Ghita, Ion Iliescu completeaza: "Nu fac parte dintre aceia care cred ca saracii trebuie sa fie reprezentati politic numai de saraci, ca bogatii nu au ce cauta la stanga politica. Pot da o lunga lista de oameni avuti, din familii aristocrate, care au facut politica de stanga, in partide comuniste.

Sebastian Ghita, in razboi cu Ion Iliescu: Sa plece din PSD, nu are copii! Nu vrem sa fim saraci si cinstiti

Cand am vorbit despre 'saraci si curati' ma refeream la modul in care este facuta bogatia de catre unii, bogati si corupti. Le urez celor avuti cat mai multe succese in afaceri. Dar sa nu amestecam lucrurile. Daca ai succes in afaceri nu inseamna ca esti automat un om politic. Aceasta calitate nu se poate castiga cu bani. Aceasta calitate se dobandeste in timp, cu multa munca, si presupune castigarea, si nu cumpararea, increderii oamenilor".

Ion Iliescu explica si de ce PSD a pierdut alegerile, in urma cu nici doua saptamani: "Refuz sa primesc lectii si de la oameni care pun interesul personal inaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic in politica, in schimb au reusit sa indeparteze oamenii de partid, prin aroganta si dispret. Astfel de oameni, ajunsi in fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care romanii nu l-au votat pe Victor Ponta in turul doi".

Ce se intampla acum in PSD, cand, "in loc de o analiza" s-a luat "o masura extrema", aceea de a se face excluderi, "masura care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului", ba dimpotriva, le-a agravat, potrivit fostului presedinte, nu e decat "pretul confuziei ideologice din ultimii zece ani".

"Ce trebuie sa ne reprosam este obsesia noastra de a fi acceptati de cei de 'dreapta', care nu ne vor accepta niciodata, pentru ca suntem adversarii lor firesti. Nu pentru ei facem politica, ci pentru cei care se recunosc in valorile si principiile stangii", continua Ion Iliescu.

"Noi nu mai credem in valorile stangii"

"Noi suntem pe cale sa pierdem competitia la nivelul ideilor. Si o pierdem pentru ca, desi sunt atatia oameni, tineri sau mai putin tineri, cu studii de cea mai buna calitate, aici sau in strainatate, declarati la stanga, ei nu au cu cine comunica in PSD! Sa nu ne ferim de acest adevar dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme si ne reproseaza faptul ca noi nu mai credem in valorile stangii", afirma seniorul social-democrat.

Despre campania electorala care s-a terminat cu un esec, Ion Iliescu spune ca PSD nu a oferit alegatorilor decat "generalitati", lucruri "care nu au avut nicio legatura cu agenda lor".

Unul dintre lucrurile care trebuie invatate din aceasta infrangere este, in opinia sa, ca "nu putem castiga, daca intre partid si liderii lui exista o ruptura". Ion Iliescu atrage atentia ca "Democratia interna de partid nu este o vorba in vant".

"Am devenit un partid-spectacol"

Ion Iliescu stie de ce lucrurile nu functioneaza in PSD: "Conducerea PSD este prea stufoasa, si din cauza asta ineficienta. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea raspunderii si, in final, la nicio raspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fara fond".

Legat de perioada urmatoare, Ion Iliescu crede ca iesirea de la guvernare nu ar fi o idee buna. "Romania are nevoie, in primul rand, de politici publice solide in domeniul social. In acelasi timp nu este de ignorat nevoia unor masuri de esenta liberala in economie, dar si aici se impune o observatie, care vine ca urmare a nemultumirilor din societate: capitalul romanesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela strain, si nu discriminat", opineaza Ion Iliescu.

Acesta vede ca obligatorie o remaniere guvernamentala, fiind nevoie de oameni care "sa nu poata fi atacati in niciun fel, nici in plan moral, nici in plan profesional". In plus, PSD are nevoie de o schimbare radicala, de fond, a activitatii sale parlamentare, mai noteaza Ion Iliescu in scrisoarea deschisa.

"Cred ca trebuie sa revenim la votul pe lista, macar pentru Camera Deputatilor. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 sa fie cunoscuti cat mai repede, pentru a asigura o componenta cat mai solida grupurilor de senatori si deputati ai PSD. Acelasi lucru este valabil si pentru candidatii nostri in alegerile locale - primari, presedinti de consilii judetene, consilieri" - acestia sunt urmatorii pasi de facut in viziunea lui Ion Iliescu.

"Platim consecintele a zece ani de vot emotional"

Seniorul social-democrat le aminteste colegilor de partid ca "Electoratul se construieste, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizeaza, prin buna guvernare. Platim consecintele a zece ani de vot emotional, pe teme care nu au legatura cu viata oamenilor. Nu trebuie sa mergem si noi pe acest drum, facil si periculos".

In final, Ion Iliescu da si un sfat PSD-istilor: "Trebuie sa renuntam insa la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuala a problemelor din partid. Daca ne concentram asupra cautarii 'vinovatilor', in loc sa cautam solutii, vom esua".

Pesedistii, la cutite

Scandalul din PSD a inceput joi, cand a fost organizat Comitetului Executiv National al partidului.

Dupa ore bune de certuri si reprosuri, asa cum s-a auzit "pe surse" pe parcursul intregii zile, conducerea PSD a decis sa renunte la 3 membri marcanti - fostul sef al partidului Mircea Geoana, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie si fostul ministru Dan Sova.

Razboiul declaratiilor a continuat si dupa sedinta. Deputatul Sebastian Ghita a cerut mazilirea lui Ion Iliescu din partid pentru ca "nu are copii" si partidul "nu mai vrea sa fie sarac si cinstit". Marian Vanghelie, proaspat exclus, sustine ca social-democratii cred ca de vina pentru infrangerea de la alegeri ar fi americanii si isi acuza fostii colegi de partid ca ar sta in spatele unei noi legi a gratierii.

Geoana: Bogat si corupt a devenit noua deviza a PSD

La randul sau, senatorul Mircea Geoana i-a acuzat, vineri, pe liderii PSD Victor Ponta si Liviu Dragnea ca "fac parte din fratia banului", fapt pentru care le cere membrilor simpli sa isi ia partidul inapoi. Nu exclude insa nici varianta de a-si face un nou partid.

Vineri dupa-amiaza, Sebastian Ghita a demisionat, vineri, din PSD, dupa un diferend cu presedintele partidului, Victor Ponta. Deputatul a declarat ca Victor Ponta i-a cerut demisia

A.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu scrisoare deschisa, #Ion Iliescu reactie Sebastian Ghita, #Ion Iliescu blog , #PSD
Comentarii
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Asta da mizerie ! Şi cu matale două, nene Neluţule !